Orechová torta

Jednoduchá orechovo-kávová torta

Autor receptu: theflyingbaker

Moja posledná tohtoročná torta. Jednoduchá, no plná skvelej chuti orechov a kávy.

16
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Orechovo-kávový korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame. Cesto preložíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (24 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 40-50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpus necháme vychladnúť. Rozrežeme na tri pláty.
  2. Krém: Zlatý klas rozmiešame s cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme v hrnci zovrieť a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme zmes Zlatého klasu s cukrom a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Vychladnutý rozmiešame dohladka. Mascarpone vyšľaháme. Za stáleho šľahania pridávame po lyžičke puding. Ku koncu prilejeme rum a prisypeme orechy.
  3. Prvý plát položíme na tortovú podložku. Pokropíme kávou. Nanesieme krém. Prikryjeme druhým plátom a zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom, pokropeným kávou.
  4. Celú tortu potiahneme krémom a dáme stuhnúť, ideálne cez noc. Trochu krému si nechajte. Na stuhnutý krém sa už orechy pri zdobení bokov torty lepiť nebudú. Preto ju po stuhnutí znova potrieme tenkou vrstvou krému. Taktiež tak zakryjeme prípadné trhliny.
  5. Stuhnutú tortu na povrchu pofŕkame čokoládovou polevou (ostala mi čokoláda z výroby šuhájd) a boky (obtreté zvyšným krémom) pokryjeme mletými orechami.
  6. Vrch torty dozdobíme čokoládovou šľahačkou, ktorú si spravíme nasledovne: Horkú čokoládu izbovej teploty nasekáme a dáme do misky. 100 ml smotany dáme zohriať (nesmie zovrieť) a polejeme ňou čokoládu. Necháme 2 minúty stáť a potom vymiešame hladkú polevu. Dáme vychladnúť do chladničky. Dobre vychladnutú ju vyšľaháme s druhými 100 ml studenej smotany na pevný krém.
  7. Na tortu spravíme 16 ružičiek za pomoci cukrárskeho vrecka a do každej vtlačíme jednu guličku Ferrero Rocher.
  8. Rozkrojená.