Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. mája 2013 11:18
Ďalšie recepty »
Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept)Foto: pusta

V máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi jednoducho. Aj z lacných surovín sa dá pripraviť výborné jedlo. Keď je hlboko do peňaženky, napríklad ako ja - som teraz tesne pred dôchodkom.:-) Nezávisle na tom je výborná aj inokedy.

4
porcie
12 hodín min
príprava
60 min
na 80 -90 °C

Suroviny

500 g
100 - 200 ml alebo , kurací, z kostí, alebo voda na riedenie hrachovej kaše
podľa potreby
podľa chuti
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
500 g
1 - 2 ks
podľa potreby na obalenie cibule
1 - 2 PL na opraženie cibule
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Údené rebrá som rozsekla a umyla pod tečúcou studenou vodou.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrach som namočila na 12 hodín na noc v dostatočnom množstve studenej vody, lebo hrach ju "vypije" a nabobtná. Ráno som hrach scedila z vody, dala som ho spolu s údenými rebrami do čistej studenej vody, ktorá má siahať asi 4 cm nad úroveň hrachu. Priviedla som celé varu a potom som ho varila na strednom plameni asi 1 hodinu, kým mäsko na rebrách a hrach nezmäkol, ak sa rozvarí hrach, to nevadí. Voda sa má vyvariť takmer všetka.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som si očistila cesnak.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú cibuľu som pokrájala na plátky asi 1 mm hrubé,rozobrala som ju na krúžky, ktoré som obalila v múke.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené údené rebrá som vybrala z hrachu a nechala som ich vychladnúť.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K hrachu som pridala prelisovaný cesnak, majorán a čerstvo mleté čierne korenie.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zohriala som slepačí vývar.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarený hrach som rozmixovala na kašu a doriedila vývarom do požadovanej konzistencie.. Kašu som nesolila, vývar je slaný dosť, okrem toho aj hrach je dosť slaný z údených rebier, ktoré sa s ním varili. Dosoliť treba len vtedy, ak ste nepoužili vývar na riedenie kaše, aj to iba po ochutnaní.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z uvarených údených rebier som obrala mäso.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opražila som v múke obalené kolieska cibule do zlato-hneda v rozohriatom oleji - asi 1 - 2 minúty.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nabrala som do hlbšieho taniera horúcu hrachovú kašu, na vrch som dala uvarené údené mäso a kolieska opraženej cibule. Údené rebrá a vývar hrachovú kašu vynikajúco ochutia, jej príprava je pomerne jednoduchá a bez zásmažky, je to lacné, chutné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Chuťovo sa výrazne odlišuje od klasicky uvarenej kaše, kde sa údené mäso kladie už len hotové na vrch, kaša samotná má príjemnú údenú chuť.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist