Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. mája 2013
Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept)
Foto: pusta

V máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi Zobraziť celý popisV máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi jednoducho. Aj z lacných surovín sa dá pripraviť výborné jedlo. Keď je hlboko do peňaženky, napríklad ako ja - som teraz tesne pred dôchodkom.:-) Nezávisle na tom je výborná aj inokedy.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
60 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

500 g
100 - 200 ml alebo , kurací, z kostí, alebo voda na riedenie hrachovej kaše
podľa potreby
podľa chuti
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
500 g
1 - 2 ks
podľa potreby na obalenie cibule
1 - 2 PL na opraženie cibule




Postup

  1. 1

    Údené rebrá som rozsekla a umyla pod tečúcou studenou vodou.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrach som namočila na 12 hodín na noc v dostatočnom množstve studenej vody, lebo hrach ju "vypije" a nabobtná. Ráno som hrach scedila z vody, dala som ho spolu s údenými rebrami do čistej studenej vody, ktorá má siahať asi 4 cm nad úroveň hrachu. Priviedla som celé varu a potom som ho varila na strednom plameni asi 1 hodinu, kým mäsko na rebrách a hrach nezmäkol, ak sa rozvarí hrach, to nevadí. Voda sa má vyvariť takmer všetka.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som si očistila cesnak.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú cibuľu som pokrájala na plátky asi 1 mm hrubé,rozobrala som ju na krúžky, ktoré som obalila v múke.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené údené rebrá som vybrala z hrachu a nechala som ich vychladnúť.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K hrachu som pridala prelisovaný cesnak, majorán a čerstvo mleté čierne korenie.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zohriala som slepačí vývar.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarený hrach som rozmixovala na kašu a doriedila vývarom do požadovanej konzistencie.. Kašu som nesolila, vývar je slaný dosť, okrem toho aj hrach je dosť slaný z údených rebier, ktoré sa s ním varili. Dosoliť treba len vtedy, ak ste nepoužili vývar na riedenie kaše, aj to iba po ochutnaní.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z uvarených údených rebier som obrala mäso.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opražila som v múke obalené kolieska cibule do zlato-hneda v rozohriatom oleji - asi 1 - 2 minúty.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nabrala som do hlbšieho taniera horúcu hrachovú kašu, na vrch som dala uvarené údené mäso a kolieska opraženej cibule. Údené rebrá a vývar hrachovú kašu vynikajúco ochutia, jej príprava je pomerne jednoduchá a bez zásmažky, je to lacné, chutné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Chuťovo sa výrazne odlišuje od klasicky uvarenej kaše, kde sa údené mäso kladie už len hotové na vrch, kaša samotná má príjemnú údenú chuť.

    Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

orchidea
Podobne aj ja robievam a je to ozaj chutné jedlo, musím vyskúšať urobiť cibuľku tak ako ty...
pusta
@orchidea , vyskúšaj tú cibuľku, je veľmi chutná chrumkavá, pridá na chuti a kašu primerane premastí.
dakujem ti.
irenaw
nedbala by som, takto sa dnes zahriať :-)... práve dnes mi kamarátka posunula jednu vylepšenú českú pranostiku: "březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, květen - topím jak kretén" ;-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Rebra sice nemam a ani nejem :-) ale hrachovu kasu som uz davno nerobil. Fajn tip na zajtra.

Ako decka sme ju mavali v skolskej jedalni. Volali sme to beton alebo kanagon :-) podla hutnosti a lepivosti. Dlhe roky som to nemohol ani vidiet. Az teraz, na stare kolena :-). A kludne ju varievam aj v lete, ked mam chut.
pusta
@ienaw , tá česká pranostika nemá chybu :D
len sa ty pekne zahrej, aj hrachovou kašou :-)
dakujem ti.
pusta
@plk , u nás v škole ju ani nevarievali, doma zriedka, ja už áno.
nemusíš mať práve tie rebrá, dáš si na ňu , čo ti chutí :-)
my sme v školskej jedálni zas volali zemiakovú kašu ako atómová kaša :D
dakujem ti.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Hned ako pridem domov, sypem hrach do hrnca. Nech sa namaca do zajtra. Nenormalnu chut som dostal.
mariamka
presne p. @pusta "atómkaša" :)) , ja ten pojem poznam od mojho muza, doteraz ma z nej nocnu moru z cias vojenciny :)) ale zato uz si zas pomaly zvyka :)) vasa vyzera super, rebra, cibulka.., este vdaka za to pocasie, inak by sme o tento vas recept prisli :)
babkamt
Postup pri varení máme rovnaký . Manžela by som ti mohla poslať k obedu ? Je to jeho obľúbené jedlo .
pusta
@bakamt , kľudne pošli, dnes už druhý chlap, ktorý by prišiel :D ujde sa aj jemu :-)
dakujem.
pupavciatko
práve obedujem plnéný údený bočik, len tak s chlebíkom, tá kaša by sa k tomu náramne hodila....nezostalo ti zo včera???
lusinkab
:-) no tak toto jednoduche jedlo mam velmi rada aj ja :-) vdaka za pripomenutie uz som dlho nerobila :-)
raskent

hrachová kaša to je moje žrádlo akurát ju varím čo najjednoduchšie netreba ju mixovať to je pre kojencov namočený hrach aj s tou vodou a údenými rebrami do hrnca pár strúčkou cesnaku celý, ,bobkový list č.korenie a na koniec roztlačený cesnak a záprašku podla hustoty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia