Pečený kapor
Pečený kapor

Jednoduchá chutná pečená fileta z kapra

jurka - bez fotkyjurka, včera 22:13

Ja ho mám rada aj mimo Vianoc. Vyskúšala som viaceré zložité recepty a prax mi ukázala, že v jednoduchosti je tá správna chuť.

3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 120 °C

Suroviny

1 ks
1 ČL
50 g
6 vetvičiek
1/4 ČL
4 plátky
1 l



Postup

  1. 1

    Ja kupujem živého kapra 2,0-2,5 kg. Kto nie, môže prejsť k ďalšiemu bodu. Kapra v čo najkratšom čase po kúpe spracujem: Na dosku si rozložím aspoň 10 vrstiev novín, prichystám si igelitku na odpad, väčšiu misu na mäso a utierku. Veľký ťažký nôž vždy dobre naostrím. Chytím na doske na novinách kapra utierkou, aby sa mi nešmýkal, postavím ho bruchom dolu, 4x hlboký nádych-výdych a za hlavou jedným rýchlym ráznym rezom odrežem hlavu od chrbtice. Následne kapra odšupím priamo prstami pod šupiny smerom od chvosta k hlave z oboch strán. Odstránim prvú vrstvu novín s odpadom do igelitky. Na bruchu od kloaky (či ako sa to vola u rýb) opatrne narežem kožu (asi do hĺbky 1 cm) a opatrne vediem rez smerom hlave, pričom prstom medzi nožom a vnútornosťami chránim, aby nôž nenarezal, čo nemá. Následne rukou a prstami oddelím vnútornosti od hrudného koša, odtrhnem od kloaky a vyvrhnem von. Z obsahu oddelím oba mliečne alebo ikry. Ostatné do igelitky preč. Oddelím hlavu, žiabre do igelitky, preč. Začnem filetovať od chrbta a v celku, odstránim plutvy. Takže mi zostanú 2 filety a hlava, kostra, plutvy a mlieč/ikry - do polievky. Polievkovú zmes dám so sáčku a do mrazničky.

  2. 2

    Filety dám do väčšej misky a zalejem mliekom. Nechám v chlade odstáť aspoň 12 hodín, pokojne aj 24 hodín.

  3. 3

    Dám vyhriať rúru na 120 °C. Na plech položím pre každú polovicu kapra 2 plátky masla a 2 vetvičky rozmarínu.

  4. 4

    Kapra vyberiem z mliečneho kúpeľa, nechám krátko odkvapkať. Po mliekovom kúpeli môže ísť kapor do mrazničky alebo ho upiecť. Stranu bez kože osolím, okorením, položím na maslo a rozmarín na plechu. Hornú stranu s kožou osolím, položím na ňu vetvičku rozmarínu a plátky slaniny.

  5. 5

    V rúre na 120 °C pečiem 15 minút, potom zvýšim teplotu na 180 °C na 10 minút.

  6. 6

    Ako príloha zemiakový šalat alebo zemiaková kaša.

Diskusia k receptu