Pečený kapor
Jednoduchá chutná pečená fileta z kapra
Autor receptu: jurka
Ja ho mám rada aj mimo Vianoc. Vyskúšala som viaceré
zložité recepty a prax mi ukázala, že v jednoduchosti je
tá správna chuť.
|
3 porcie |
10 minút príprava |
35 minút na 120 °C |
Postup
- Ja kupujem živého kapra 2,0-2,5 kg. Kto nie, môže prejsť k ďalšiemu bodu. Kapra v čo najkratšom čase po kúpe spracujem:
Na dosku si rozložím aspoň 10 vrstiev novín, prichystám si igelitku na odpad, väčšiu misu na mäso a utierku. Veľký ťažký nôž vždy dobre naostrím. Chytím na doske na novinách kapra utierkou, aby sa mi nešmýkal, postavím ho bruchom dolu, 4x hlboký nádych-výdych a za hlavou jedným rýchlym ráznym rezom odrežem hlavu od chrbtice.
Následne kapra odšupím priamo prstami pod šupiny smerom od chvosta k hlave z oboch strán.
Odstránim prvú vrstvu novín s odpadom do igelitky.
Na bruchu od kloaky (či ako sa to vola u rýb) opatrne narežem kožu (asi do hĺbky 1 cm) a opatrne vediem rez smerom hlave, pričom prstom medzi nožom a vnútornosťami chránim, aby nôž nenarezal, čo nemá.
Následne rukou a prstami oddelím vnútornosti od hrudného koša, odtrhnem od kloaky a vyvrhnem von. Z obsahu oddelím oba mliečne alebo ikry. Ostatné do igelitky preč.
Oddelím hlavu, žiabre do igelitky, preč.
Začnem filetovať od chrbta a v celku, odstránim plutvy. Takže mi zostanú 2 filety a hlava, kostra, plutvy a mlieč/ikry - do polievky. Polievkovú zmes dám so sáčku a do mrazničky.
- Filety dám do väčšej misky a zalejem mliekom. Nechám v chlade odstáť aspoň 12 hodín, pokojne aj 24 hodín.
- Dám vyhriať rúru na 120 °C. Na plech položím pre každú polovicu kapra 2 plátky masla a 2 vetvičky rozmarínu.
- Kapra vyberiem z mliečneho kúpeľa, nechám krátko odkvapkať. Po mliekovom kúpeli môže ísť kapor do mrazničky alebo ho upiecť. Stranu bez kože osolím, okorením, položím na maslo a rozmarín na plechu. Hornú stranu s kožou osolím, položím na ňu vetvičku rozmarínu a plátky slaniny.
- V rúre na 120 °C pečiem 15 minút, potom zvýšim teplotu na 180 °C na 10 minút.
- Ako príloha zemiakový šalat alebo zemiaková kaša.