Foto: martinis
Pomalý, oneskorený príchod jari : šalát so zelenou fazuľkou, hráškom, plátkami mrkvy, paradajky a to všetko posypané kockami tvrdého syra.
porcia
príprava
Postup
-
1
Hoci to tak von nevyzerá, kalendárne je jar už skutočne tu a tomu by sme mali prispôsobiť aj náš jedálniček. Práve kvôli sychravému počasiu skutočne pripomínajúcemu skôr október ako apríl som sa rozhodol si nedeľu osviežiť aspoň na tanieri veselými farbami a sviežou chuťou. Pripravil som si šalát plný jedinečnej zeleniny, prelial jemným nálevom a posypal tvrdým syrom a bazalkou. Mňam ! ;)
- 2
Príprave tohto šalátu by mala najprv predchádzať kontola mrazničky, či komory - pretože robiť tento šalát bez fazuľky a hrášku je ako tancovať bez hudby : nemá to význam. Preto využime sterilizované alebo mrazené zásoby :)) Ak stavíme na druhú možnosť, hrášok aj fauľku nasypeme do panvice a necháme pozvoľna na nízkom plameni rozmraziť.
- 3
Až je zelenina mäkká, dáme ju do veľkej misy. Ďalšou prísadou sú asi štyri šalátové listy, vyberte si akýkoľvek šalát, mne sa tu výborne hodí lollo bianco. Dva listy som uložil na tanier, ďalšie dva nasekal a vhodil do misy.
- 4
Mrkva je ďalšou z kľúčových surovín. Dodáva farbu, chrumkavosť, karotén - je to vlastne taká pokladnica vitamínov :) Očistíme ju a postrúhame na uhorkovom strúhadle na veľmi tenké plátky. Tie pridáme do misy. Tvrdý syr, ten, ktorý máte najradšej - mne v poslednej dobe chutí Ďumbier - nakrájajte na maličké kocky, ktoré si schovajte na stranu. Dobrú služby iste odvedie aj balkánsky, ovčí či čerstvý kozí syr.
- 5
Až zelenina netrpezlivo čaká, pripravme jej nálev. Do malej misky nalejeme dve lyžice klasického octu, pridáme lyžicu francúzskej pikantnej horčice, štipku soli, ako vždy mleté čierne korenie, dve a pol lyžice olivového oleja a tajný triumf tohto dressingu : lyžičku medu, ktorá zmierni pikantnosť horčice a dodá príjemnú, jemne sladkú, vyváženú chuť. K medu sa však hodí aj cibuľa a k tej cesnak, takže polovicu cibule nasekáme na jemno, pridáme aj pretlačený strúčik cesnaku a nikdy nesmú chýbať bylinky pre tú správnu vôňu - pažítka a petržlenová vňať.
- 6
Všetko spolu dôkladne vymiešame. Ak ste postupovali aspoň zhruba podľa inštrukcíí, mali by ste mať pred sebou výborný, univerzálny nálev, ktorý napriek samostatne veľmi výrazným chutiam (ocot, horčica, med, cibuľa cesnak) dá spolu krásnu, ľahkú symfóniu :)
- 7
Paradajku umyjeme a ostrým nožom pokrájame na plátky, ktoré rozložíme na tanier okolo šalátových listov. Polovicu nálevu vmiešame k zelenine a túto pestrú zmes rozložíme na tanier. Prelejeme zvyškom nálevu, voľne posypeme kockami syra a pridáme aj niekoľko lístkov bazalky. Hotovo - nech sa von deje čokoľvek, v kuchyni sa dá jar vykúzliť za 15 minút, rýchlo a jednoducho :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu