Jahodový kysnutý závin
Foto: imaginarium
Mali sme tri zošuverené jablká a jahody, ktoré bolo treba už spotrebovať, tak som to všetko schovala do koláča.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Omládek: | |
100 ml |
|
1 ČL (alebo med) |
|
130 g |
|
20 g |
|
Ďalšie suroviny do cesta: | |
1 ks |
|
100 g |
|
100 g rozpustené |
|
20 g |
|
330 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
3 ks stredne veľké |
|
400 g |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť. K omládku pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Necháme vykysnúť 45 - 60 minút.
-
2
Očistíme si jabĺčka, nakrájame na kocky a dáme dusiť. Keď pustia šťavu, tak k nim pridáme očistené a na kocky nakrájané jahody a čučoriedky. Počkáme, kým sa trošku rozdusia a osladíme podľa chuti. Zmes zahustíme Zlatým klasom rozmiešaným v troške vody a necháme vychladnúť.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme do podlhovastého tvaru. Do strednej tretiny cesta navrstvíme ovocnú zmes. Kraje nakrájame radielkom na pásiky a preplietame.
- 4
Dôkladne potrieme rozľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Koláčik bol výborný aj na druhý deň.
- 3
Diskusia k receptu