Jahodový džem fotorecept

tinca - fotkatinca, 1. júna 2014
Jahodový džem (fotorecept)
Foto: tinca

Mala som krásne jahody z domácej produkcie, tak som uvarila z jednej dávky tento chutný džem. A zvýšilo aj na bublaninu.

3 poh./z 1kg ovocia
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
60 dkg
1/4 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čerstvé neprezreté jahody dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Veľké plody rozpolíme alebo rozštvrtíme.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 1 kg jahôd porebujeme 6O dkg cukru môžte dať menej,viac, podľa toho akú sladkosť si želáte./ Používam cukor krupica, ktorý sa lepšie rozpúšťa. Pripravené jahody presýpame cukrom tak, aby vrchné vrstvy obsahovali najviac cukru, pretože uvoľnená šťava a vzniknutý sirup najprv zaplní spodné vrstvy, kde sa cukor horšie rozpúšťa. Jahody presladzujeme cca 24 hodín a to na chladnom mieste, aby nezačali kvasiť. Vznikne nám sirupovitá plodová zmes.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pri varení džemu postupujeme tak, že do plytšieho kastróla so širším dnom naberieme 2-3 naberačky jahôd spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 2 plných naberačiek 10 minút. Pritom je dôležité, aby sme džem varili rovnako t.j. rovnaký počet naberačiek a rovnaký plameň. Do poslednej dávky pridáme 1/4 kl kyseliny citrónovej. A takto vyzerá uvarená 1 dávka.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát!

  5. 5

    Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie. Nakoniec premiešame.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť. Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút. Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    RADA NAVYŠE: Ak chcete mať úplnú istotu,že džem nebude plesnieť, môžeme zaradiť proces sterilizácie. A to pri 90 st.C 10 minút. Aj u nás vo fi, teda pri priemyselnej výrobe sa džemy sterilizovali.

  8. 8

    No a jahôdky vyšli aj na chutnú bublaninu.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
pekný recept, pravý, domáci, tak ako sa patrí, vám závidím v dobrom aj domáce jahody, aj kto má po blízku jahodové polia, hned by som šla na zber
@Tinca tento postup varenia dzemu mam od teba z minuleho roka, ked si ho ponukla v recepte na marhulovy dzem a nasledne si potom spolupracovala pri clanku o dzemoch a lekvaroch, co bolo pre mna poucne a kedze sa chystam na samozber jahod do Velkych Levar, tak uz sa tesim na jahodovy dzem s presladeneho ovocia i ked to vyznie ako ze je ovocie velmi sladke ale vobec to tak neni to ma iba vyznam ze ovocie sa sladi v etapach, po castiach a pri tomto sposobe sa uvolnuje pektin, ktory samotny dzem zahusti bez pridanej chemie od nemenovaneho "doktora". Mam rada taketo osvedcene finticky, donedavna som zavarala iba samotnym varenim ovocia, ale od minuleho roka podla teba a cast dzemu necham aj s kuskami ovocia a cast mixujem kvoli lineckym kolacikom, lebo tam sa dzem s kuskami ovocia nehodi. Doporucujem tento recept
aj ja som minulý týždeň spravila tri poháriky jahodového džemu a prvýkrát som použila kyselinu citronovú. Najmä kvôli farbe, ale zdá sa mi teraz dosť kyselkavý. Asi som to prehnala. Presladzujem takto aj višne, lebo keď ich večer vykôstkujem, už sa mi nechce variť. Len zasypem cukrom, dám do chladničky a na druhý deň pokračujem. Ovocie sa priam zaleje vlastnou šťavou.
Jahody som minulý rok robila priamo z chladničky, do pohárov som ich naložila naberačkou takto precukrené vo vlastnej šťave, nevarila som džem, bolo to dosť tekuté, ale výborné so želatinou na koláč alebo ako prísada do koktejlu. Dnes som doniesla nové jahody, ak ich všetky nepojem, tak zajtra ešte pár pohárikov urobím.
presladzovanie ovocia používam aj pri marhuliach..je to postup starých mám..nepoznali Gelfixy..:-)
jahodový už robím len s rebarborou..výborná kyselkavá chuť..aj nadstaví množstvo..čistý jahodový už ani nerobím..
Krásny džem si spravila - jahodový, môj obľúbený... aj ja som včera trošku džemovala, ale ešte sa chystám na ďalšie kolo džemovania.
Super popis pracovného postupu, veľmi chválim a ďakujem :)
Velmi pekna farba dzemu.To je iste tou kyselinou citronovou. Aby sa vam dzem nikdy nekazil, pohare umyvat v umyvacke, viecka sterilizovat par sekund vo vriacej vode. Plnit len horucim dzemom a ihned dobre uzavriet.
Krásny džem ,krvavo červenej farby nenahradí obchodné džemy nikdy ani z bio predajne . Ja postupujem tak isto až po varenie ja najmä jahodový varím v jednej širšej rajnici spolu až kým sa voda neodparí na miernom plameni a po skúške želírovania plním do pripravených pohárov robím už pár rokov týmto spôsobom mám to od mojej priateľky to ma už roky odskúšané a džem mám stále fantastický dostala som na neho chuť hneď idem nakuknúť do komory či tam ešte nejaká flaštička od minulého roka nesvieti .......tento rok dúfam, že zase sa bude variť keď dozrejú jahody v mojej záhrade ... @tinca máš ho uchvatny a ďakujem za tvoj skvelý recept
recept ako na zavolanie, chystala som sa od minulej sezóny kedy som si vzala do hlavy že budúci rok si urobím vlastný lekvár, džem a už tá chvíľa nadišla. chválim tú podrobnosť, keďže som jahodový ešte nerobila, prišlo mi to veľmi vhod. páči sa mi tiež ten obyčajný cukor namiesto kadejakých želírovacích príšer po ktorých všetko stmavne a už to neláka. 5* :)
perfektně popsaný recept,dnes jsem naložila jahody s cukrem do velké sklenice a zítra uvařím džem..děkuji moc..5*,samozřejmě a kk
tinca ,tisíceré díky za exkluzivní džem,držela jsem se přesně návodu a nelituju..musím ještě udělat,děkuji moc
určitě ráda vyzkouším,je vidět,že jsi mistr v zavařování,no profesionál se pozná..
nesterilizovala jsem,a trošku mně to mrzí,přitom mám velmi kvalitní troubu a na takové věci taky..Bosch parní s kombin. horký vzduch
@anic celý život som pracovala v konzervárňach,kde sme mali vo výrobnom programe aj výrobu džemov,lekváru a pomazánok na kvalite-kontrolór. Môj jediný zamestnávateľ, dnes sa to už nenosí.
ano,a Tvoje profese,kterou jsi jistě s láskou vykonávala ,Tě poznamenala,je vidět na Tvých receptech preciznost a výsledný tovar opravdu stojí za to..děkuji
jahodovy džem s kuskami opvocia kupujem, nerobim ho doma, nemam na to čas. Ale teraz som objavila relax 100%. Je to džem, kde je minimum cukru a kusky ovocia. Doporučujem vyskušat. Je to naozaj velmi dobrý džem

Pridaj komentár k receptu: