Jahodový džem (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Mala som krásne jahody z domácej produkcie, tak som uvarila z jednej dávky tento chutný džem. A zvýšilo aj na bublaninu.
3 poh./z 1kg ovocia porcie |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Čerstvé neprezreté jahody dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Veľké plody rozpolíme alebo rozštvrtíme.
- Na 1 kg jahôd porebujeme 6O dkg cukru môžte dať menej,viac, podľa toho akú sladkosť si želáte./ Používam cukor krupica, ktorý sa lepšie rozpúšťa. Pripravené jahody presýpame cukrom tak, aby vrchné vrstvy obsahovali najviac cukru, pretože uvoľnená šťava a vzniknutý sirup najprv zaplní spodné vrstvy, kde sa cukor horšie rozpúšťa. Jahody presladzujeme cca 24 hodín a to na chladnom mieste, aby nezačali kvasiť. Vznikne nám sirupovitá plodová zmes.
- Pri varení džemu postupujeme tak, že do plytšieho kastróla so širším dnom naberieme 2-3 naberačky jahôd spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 2 plných naberačiek 10 minút. Pritom je dôležité, aby sme džem varili rovnako t.j. rovnaký počet naberačiek a rovnaký plameň. Do poslednej dávky pridáme 1/4 kl kyseliny citrónovej. A takto vyzerá uvarená 1 dávka.
- Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát!
- Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie. Nakoniec premiešame.
- Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť.
Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút.
Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr.
- RADA NAVYŠE: Ak chcete mať úplnú istotu,že džem nebude plesnieť, môžeme zaradiť proces sterilizácie. A to pri 90 st.C 10 minút. Aj u nás vo fi, teda pri priemyselnej výrobe sa džemy sterilizovali.
- No a jahôdky vyšli aj na chutnú bublaninu.