Ovocné želé
Ovocné želé

Jahodovo–malinové želé

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 2. júla 2022
Jahodovo–malinové želé
Foto: Shutterstock
5 pohárov
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2 kg
1,2 kg
4 PL
250 ml
250 g skoré
1 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Jahody a maliny umyjeme a zbavíme stopiek. V mise ich zmiešame kryštálovým cukrom a vodou. Odložíme na hodinu do chladničky.

  2. 2

    Skoré jabĺčka umyjeme, ošúpeme a pokrájame na drobné kúsky. Pridáme do hrnca s ovocím a na miernom ohni varíme za stáleho miešania asi 15 minút. Zmes prejeme cez sitko vyložené gázou, necháme pretiecť a nakoniec jemne vytlačíme zvyšnú šťavu aj z gázy.

  3. 3

    Šťavu odmeriame, zasypeme asi 1 kg želírovacieho cukru, pridáme šťavu z 1 citróna. Varíme na silnom ohni za stáleho miešania asi 5 minút, potom želé ihneď naplníme do 5 vysterilizovaných pohárov s objemom 250 ml. Dôkladne uzavrieme a na 20 minút postavíme hore dnom. Potom poháre obrátime a želé necháme vychladnúť úplne.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia