Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 3. mája 2022
Foto: Michaela Smolová
porcií
na 200 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
200 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
250 g |
|
100 ml |
|
100 g (nemusí byť) |
|
80 g |
|
Šľahačka: | |
150 ml |
|
Jahodová poleva: | |
1 ks |
|
150 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň. Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a cesto necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme celé vajcia a žĺtok.
- 2
Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech s papierom na pečenie nanášame veterníky – začíname v strede, postupne tvoríme veterník smerom von a potom sa vrátime späť do stredu. Veterníky pofŕkame vodou a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 35–40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení necháme veterníky úplne vychladnúť.
- 3
Jahodový krém: Najprv povaríme jahody s lyžicou cukru. Rozvarené ich rozmixujeme a necháme vychladnúť. Potom z nich odoberieme 2 PL, ktoré neskôr použijeme na polevu. Mäkké maslo vymiešame dokrémova s práškovým cukrom (ak maslo do plnky nepoužijeme, tento krok vynecháme a cukor pridáme priamo do tvarohu). Tvaroh, 100 ml smotany a maslo s cukrom spolu vyšľaháme a potom do tejto zmesi pridáme vychladnuté rozmixované jahody. Ešte dobre premiešame, aby vznikol hustejší krém.
- 4
Šľahačka: 150 ml smotany vyšľaháme dotuha.
- 5
Jahodová poleva: Z bielka, preosiateho práškového cukru, citrónovej šťavy a odložených 2 lyžíc jahodovej omáčky vyšľaháme hustejšiu polevu.
- 6
Veterníky prekrojíme vodorovne na polovicu. Hornú polovicu veterníkov namočíme do pripravenej polevy a necháme v teple uschnúť. Na spodnú časť veterníkov nanesieme najprv jahodový krém a naň vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme hornou polovicou veterníkov s polevou a môžeme podávať.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu