Jahodové veterníky
Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta
Autor receptu: redakcia
30 porcií |
35-40 minút na 200 °C |
Postup- Odpaľované cesto: Vodu, maslo a soľ dáme do
hrnca a zahrievame, kým sa maslo
neroztopí a zmes nezačne vrieť.
Stíšime oheň. Do vriacej zmesi
nasypeme múku a začneme ju
varechou hneď miešať. Miešame,
kým sa všetky ingrediencie dobre
prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa
a cesto necháme vychladnúť. Do vychladnutého
cesta po jednom zašľaháme celé vajcia a žĺtok.
- Cesto dáme do zdobiaceho
vrecka s hviezdicovou
špičkou. Na plech s papierom na
pečenie nanášame veterníky – začíname v strede, postupne tvoríme
veterník smerom von a potom sa
vrátime späť do stredu. Veterníky pofŕkame vodou
a dáme ich piecť do rúry vyhriatej
na 200 stupňov. Pečieme asi
35–40 minút do zlatohneda. Rúru
počas pečenia neotvárame. Po upečení necháme veterníky
úplne vychladnúť.
- Jahodový krém: Najprv povaríme
jahody s lyžicou cukru. Rozvarené
ich rozmixujeme a necháme
vychladnúť. Potom z nich odoberieme 2 PL, ktoré neskôr použijeme na
polevu. Mäkké maslo vymiešame
dokrémova s práškovým cukrom
(ak maslo do plnky nepoužijeme,
tento krok vynecháme a cukor
pridáme priamo do tvarohu). Tvaroh, 100 ml smotany a maslo
s cukrom spolu vyšľaháme
a potom do tejto zmesi pridáme
vychladnuté rozmixované jahody. Ešte dobre
premiešame, aby vznikol hustejší
krém.
- Šľahačka: 150 ml smotany vyšľaháme
dotuha.
- Jahodová poleva: Z bielka, preosiateho
práškového cukru, citrónovej
šťavy a odložených 2 lyžíc jahodovej omáčky vyšľaháme hustejšiu
polevu.
- Veterníky prekrojíme
vodorovne na polovicu. Hornú
polovicu veterníkov namočíme do
pripravenej polevy a necháme
v teple uschnúť. Na spodnú časť veterníkov
nanesieme najprv jahodový krém
a naň vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme hornou polovicou veterníkov s polevou a môžeme podávať.
|