Tartaletky
Tartaletky

Jahodové tartaletky

siuuu - fotkasiuuu, 17. júna 2020
Jahodové tartaletky
Foto: siuuu

Ešte jeden jahodový dezertík. Vizuálne nie sú celkom podľa mojich predstáv, pretože som sa ponáhľala, ale chuťovo boli výborné.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/06/jahodove-tartaletky.html

7-9
porcií
20 minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto na košíčky:
90 g (alebo špaldová)
1-2 PL
1 ks
75 g rozpustené, vychladnuté
20 g
štipka
Jahodová plnka:
100 - 120 g
1-2 PL
0,5 dl
1 PL
z 1/4 citróna
Jahodová ganache:
70-80 g (rozmixované na pyré)
210-240 g
1 kvapka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto, pretože si potrebuje nejakú chvíľku odpočinúť v chlade. Jednoducho zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu, premiesime, vložíme do mikroténového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby a necháme v chladničke asi 3/4 hodinku odpočinúť.

  2. 2

    Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň - jahody pokrájame na menšie kúsky, spolu s cukrom, vodou a citrónovou šťavou dáme do hrnca, privedieme k varu, povaríme pokiaľ jahody nezmäknú. Pridáme škrob rozrobený v troške vody, premiešame, dve minútky prevaríme, odstavíme a necháme vychladnúť (ak treba, pomôžeme si studeným kúpeľom). Ak nechcete použiť škrob, jednoducho dlhšie varíme na požadovanú hustotu.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky a rovnomerne rozdelíme do formičiek - formičky netreba ničím mastiť a sypať, maslo v ceste zaručí, aby sa cesto neprilepilo. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nenafúklo alebo zaťažíme napríklad fazuľou, pod ktorú dáme vždy kúsok papiera na pečenie, formičky uložíme na pekáč a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 12 minút (ak pečiete zaťažené záťaž po 10 minútach pečenia vyberieme a dopečieme ešte cca 3-4 minúty). Vyberieme von a necháme vo formičkách úplne vychladnúť.

  4. 4

    Pokiaľ cesto chladne, pripravíme si ganache - jahodové pyré zahrejeme až po bod varu a horúcim pyré zalejeme na kúsky posekanú bielu čokoládu. Necháme 1-2 minútky postáť a metličkou rozmiešame do hladka. Ja som pridala aj kvapku potravinárskej farby, aby som dosiahla sýtejšiu farbu, ale nie je to podmienkou.

    Jahodové tartaletky - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnuté košíčky opatrne vyklopíme z formičiek, na spodok dáme vychladnuté jahody a zalejeme jahodovou ganache. V uzavretej nádobe som nechala v chladničke stuhnúť (moje neboli ešte úplne stuhnuté, pretože išli preč a musela som ich dozdobiť) a ozdobíme podľa chuti a vkusu. Skladujeme v chlade. Tu je rez na druhý deň - keď bola plnka viac stuhnutá.

    Jahodové tartaletky - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Úžasná úvodná fotka, oči majú pastvu, perfektný popis práce, si skvelá kuchárka. Rada by som ochutnala, aby aj jazýček mal pastvu. :-)
Pěkný receptík, neotřelý. Kouzelné fota, jsi šikulka! S radostí bych ochutnala.