Foto: siuuu
Ešte jeden jahodový dezertík. Vizuálne nie sú celkom podľa mojich predstáv, pretože som sa ponáhľala, ale chuťovo boli
výborné.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/06/jahodove-tartaletky.html
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto na košíčky: | |
90 g (alebo špaldová) |
|
1-2 PL |
|
1 ks |
|
75 g rozpustené, vychladnuté |
|
20 g |
|
štipka |
|
Jahodová plnka: | |
100 - 120 g |
|
1-2 PL |
|
0,5 dl |
|
1 PL |
|
z 1/4 citróna |
|
Jahodová ganache: | |
70-80 g (rozmixované na pyré) |
|
210-240 g |
|
1 kvapka |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme cesto, pretože si potrebuje nejakú chvíľku odpočinúť v chlade. Jednoducho zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu, premiesime, vložíme do mikroténového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby a necháme v chladničke asi 3/4 hodinku odpočinúť.
- 2
Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň - jahody pokrájame na menšie kúsky, spolu s cukrom, vodou a citrónovou šťavou dáme do hrnca, privedieme k varu, povaríme pokiaľ jahody nezmäknú. Pridáme škrob rozrobený v troške vody, premiešame, dve minútky prevaríme, odstavíme a necháme vychladnúť (ak treba, pomôžeme si studeným kúpeľom). Ak nechcete použiť škrob, jednoducho dlhšie varíme na požadovanú hustotu.
- 3
Cesto vyberieme z chladničky a rovnomerne rozdelíme do formičiek - formičky netreba ničím mastiť a sypať, maslo v ceste zaručí, aby sa cesto neprilepilo. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nenafúklo alebo zaťažíme napríklad fazuľou, pod ktorú dáme vždy kúsok papiera na pečenie, formičky uložíme na pekáč a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 12 minút (ak pečiete zaťažené záťaž po 10 minútach pečenia vyberieme a dopečieme ešte cca 3-4 minúty). Vyberieme von a necháme vo formičkách úplne vychladnúť.
- 4
Pokiaľ cesto chladne, pripravíme si ganache - jahodové pyré zahrejeme až po bod varu a horúcim pyré zalejeme na kúsky posekanú bielu čokoládu. Necháme 1-2 minútky postáť a metličkou rozmiešame do hladka. Ja som pridala aj kvapku potravinárskej farby, aby som dosiahla sýtejšiu farbu, ale nie je to podmienkou.
- 5
Vychladnuté košíčky opatrne vyklopíme z formičiek, na spodok dáme vychladnuté jahody a zalejeme jahodovou ganache. V uzavretej nádobe som nechala v chladničke stuhnúť (moje neboli ešte úplne stuhnuté, pretože išli preč a musela som ich dozdobiť) a ozdobíme podľa chuti a vkusu. Skladujeme v chlade. Tu je rez na druhý deň - keď bola plnka viac stuhnutá.
Tiež tartaletky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu