Tartaletky

Jahodové tartaletky

Autor receptu: siuuu

Ešte jeden jahodový dezertík. Vizuálne nie sú celkom podľa mojich predstáv, pretože som sa ponáhľala, ale chuťovo boli výborné.

7-9
porcií
20 minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme cesto, pretože si potrebuje nejakú chvíľku odpočinúť v chlade. Jednoducho zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu, premiesime, vložíme do mikroténového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby a necháme v chladničke asi 3/4 hodinku odpočinúť.
  2. Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň - jahody pokrájame na menšie kúsky, spolu s cukrom, vodou a citrónovou šťavou dáme do hrnca, privedieme k varu, povaríme pokiaľ jahody nezmäknú. Pridáme škrob rozrobený v troške vody, premiešame, dve minútky prevaríme, odstavíme a necháme vychladnúť (ak treba, pomôžeme si studeným kúpeľom). Ak nechcete použiť škrob, jednoducho dlhšie varíme na požadovanú hustotu.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a rovnomerne rozdelíme do formičiek - formičky netreba ničím mastiť a sypať, maslo v ceste zaručí, aby sa cesto neprilepilo. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nenafúklo alebo zaťažíme napríklad fazuľou, pod ktorú dáme vždy kúsok papiera na pečenie, formičky uložíme na pekáč a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 12 minút (ak pečiete zaťažené záťaž po 10 minútach pečenia vyberieme a dopečieme ešte cca 3-4 minúty). Vyberieme von a necháme vo formičkách úplne vychladnúť.
  4. Pokiaľ cesto chladne, pripravíme si ganache - jahodové pyré zahrejeme až po bod varu a horúcim pyré zalejeme na kúsky posekanú bielu čokoládu. Necháme 1-2 minútky postáť a metličkou rozmiešame do hladka. Ja som pridala aj kvapku potravinárskej farby, aby som dosiahla sýtejšiu farbu, ale nie je to podmienkou.
  5. Vychladnuté košíčky opatrne vyklopíme z formičiek, na spodok dáme vychladnuté jahody a zalejeme jahodovou ganache. V uzavretej nádobe som nechala v chladničke stuhnúť (moje neboli ešte úplne stuhnuté, pretože išli preč a musela som ich dozdobiť) a ozdobíme podľa chuti a vkusu. Skladujeme v chlade. Tu je rez na druhý deň - keď bola plnka viac stuhnutá.