Jahňacina v rímskom hrnci

jarco - fotkajarco, 3. apríla 2010
Jahňacina v rímskom hrnci
Foto: jarco

Jednoduché a dobré. Chce to len zohnať kvalitné mäso, pridať čerstvé bylinky, nechať odležať a potom pomaly piecť.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
2 ks
1 kg




Postup

  1. 1

    Stehná a rebrá z vlastnoručne rozporcovaného jahňaťa som deň vopred naložil do marinády z olivového oleja, bieleho vína, francúzskej horčice, soli, nasekanej mäty a rozmarínu. Dve celé vetvičky rozmarínu som si odložil, s nimi sa bude mäso piecť.

  2. 2

    Rímsky hrniec som podľa predpisu namočil do vody, dal rozohriať rúru. Mäso som prudko opiekol na oleji a vložil do hrnca, pridal vetvičky tymiánu a zalial použitou marinádou. Podlial som ešte trochou vývaru a bieleho vína. Dal som piecť na cca 40 minút.

  3. 3

    Po 40 min. pečenia som do hrnca pridal osolené zemiaky, snažil som sa ich rozvrstviť medzi kusy mäsa. Piekol som ďalších 30 minút. Pred podávaním som kusy upečeného mäsa nasekal na menšie kusy, vložil naspäť do hrnca a položil na stôl. Každý si z horúceho hrnca naberal podľa chuti. K voňavej, domäkka upečenej jahňacine výborne pasoval zelený šalát a pohár chianti.

Diskusia k receptu

slnieckosom
jarco, vyzerá to úžasne, nechcem prechvaľovať, ale naozaj z toho dýcha sviatočný feeling, a teda svoj sľub si dodržal statočne a dôstojne :-))) Krásne a pohodové sviatky :-))
cokomilka
Ja som nedostala kúpiť jahňacie mäso.
Jahňacina v terakotovom pekáči je skvelá...už som to robila. ale prečo niet jahňacinz v obchodoch?
jarco
Rímsky hrniec som včera úplne v pohode kúpil v Tescu za cca 17€. Mal som podobný hlinený hrniec aj predtým, ale na tento účel bol primalý.

Korenie 4 farieb je úplne bežná zmes celého čierneho, zeleného, bieleho a červeného korenia. Guličky nasypem do stolového mlynčeka a používam čerstvo namleté prakticky do každého jedla.
jarco
Dnes na obed robím pita chleby plnené zmesou dusenej jahňaciny, grilovenej zeleniny, cíceru a kuskusu. Sledujte naše vysielanie :-)
marienka44
Nemam jahnacinu, len zajaca domaceho. Mam ho aj prespikovat slaninou? Radsej obalim ang. slaninou asi. Kolko treba marinady, aby bolo maso /asi ho na zaciatku rozporcovat treba/ ponorene? Nemam ani rozmarin. PO pridani zemiakov zakryt rimsky hrniec alebo nechat uz odkryty ? Kto mi odpovie? Dakujem.
evas13
Vyzerá to prudko jedlé! Mäso sa priam ponúka-kusni do mňa. Idem sa pozrieť do TESCA, či dostanem rimsky hrniec.
babidka
tak mi tecu slinky
na kus jahnacinky
Jarca napodobnim
hoc tam dam
iba kusok svinky
alebo aj kuracinky:-)
mily @jarco , ty ked uz das na tu Varechu recept , tak to stoji za to :-)

evas13
Už sú vypredané kúpila som posledný, teda v petržalskom Tescu.
sandratamer
Ja mám bližšie zlaté piesky :-) A dávam si na čas, malý si pomýlil deň s nocou..
honestka
Jarco, vyzera to skvele a chut iste nasledovala vsak?
A ked ho casom poriadne "zapecies", tak tie chute masa budu nenahraditelne...

@marienka44 :
Vyhoda rimskeho hrnca je v tom, ze maso sa ani nemusi doredu opekat, dostane krasne prepecenu "kvorocku" len sa nesmie podliat vela vody, (1/2 pohara staci- tato sa neodparuje, pretoze namoceny hrniec drzi svoju paru) a suroviny z masa sa musia piect a nie aby plalvali. Maso si pusti dostatok stavy, ak nie, v polovicke pecenia podlej horucou vodou tak, ze nalejes na maso, nie na stenu hrnca.
Hrniec MUSI byt zakryty od zaciatku do konca, samozrejme mozes niekde v polovicke pecenia pozriet a pretoze sa vrch masa krasne zapecie, nie je ani potrebne ho posledne minuty dat zapekat bez pokrievky.
bozulka
Takže som sa dozvedela čo je s celým jahňaťom.Je to určite vynikajúce,hoci mätu som ešte nikdy nepoužila.Treba vyskúšať.Len to mäsko keby sa častejšie dostalo kúpiť.
tinca
Jarko, tá jahňacina sa ti skvelo podarila, ako všetko čo robíš, v momente by som zasadla k rímskemu hrncu. Aj tá chalupa je malebná, len mi po uložení receptu zmizla z obrazu. Škoda chcela som sa ešte raz pokochať. A kde sa nachádza? Pripadá mi to ako na Myjave?? V NED varil Emanuel, ale som to nemohla sledovať /návšteva/, on tiež piekol na rozmaríne, ale vraj 8 hod. pri 80 st.C. Je to na strán. www.sitalemvkuchyni.cz. No neviem zdá sa mi to dlho. P.S. nechceš ten menší rímsky hrniec predať? Mne by asi stačil.
jarco
Chalupa je na Myjave. Fotka je v druhom recepte (pita).

No, 8 hodín by som ja určite nemal trpezlivosť.

Hrniec si nedám, nerád sa vzdávam osvedčených vecí, a mám dve domácnosti :-)
sjuz
Úžasné, MŇAM!
Hrnce majú aj v Metre, aj v našom, aj v rakúskom, aj v Gyori:))
sportak
Jarco, vynikajúci rcp. Keďže mám všetko čo treba, v blízkej dobe idem na to. Ďakujem Ti za skvelý návod na nedeľný obed.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia