Jahňacina v rímskom hrnci

Autor receptu: jarco

Jednoduché a dobré. Chce to len zohnať kvalitné mäso, pridať čerstvé bylinky, nechať odležať a potom pomaly piecť.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Postup

  1. Stehná a rebrá z vlastnoručne rozporcovaného jahňaťa som deň vopred naložil do marinády z olivového oleja, bieleho vína, francúzskej horčice, soli, nasekanej mäty a rozmarínu. Dve celé vetvičky rozmarínu som si odložil, s nimi sa bude mäso piecť.
  2. Rímsky hrniec som podľa predpisu namočil do vody, dal rozohriať rúru. Mäso som prudko opiekol na oleji a vložil do hrnca, pridal vetvičky tymiánu a zalial použitou marinádou. Podlial som ešte trochou vývaru a bieleho vína. Dal som piecť na cca 40 minút.
  3. Po 40 min. pečenia som do hrnca pridal osolené zemiaky, snažil som sa ich rozvrstviť medzi kusy mäsa. Piekol som ďalších 30 minút. Pred podávaním som kusy upečeného mäsa nasekal na menšie kusy, vložil naspäť do hrnca a položil na stôl. Každý si z horúceho hrnca naberal podľa chuti. K voňavej, domäkka upečenej jahňacine výborne pasoval zelený šalát a pohár chianti.