Jahňacie karí s mangom a hrozienkovým kuskusom fotorecept
Foto: jarco
Vďaka tomu, že dcéru som v sobotu dopoludnia odlifroval na lyžiarsky, mohol som si dovoliť uvariť niečo exotické. Navyše moja drahá je chorá, silne Zobraziť celý popisVďaka tomu, že dcéru som v sobotu dopoludnia odlifroval na lyžiarsky, mohol som si dovoliť uvariť niečo exotické. Navyše moja drahá je chorá, silne aromatické jedlo bude aspoň trochu cítiť :-) Krásne chrbtové plátky z novozéladského jahňaťa kúpené pred dvomi týždňami v Metre čakali práve na túto príležitosť. Výsledok? Už dávno som s nebol s vlastným varením taký spokojný.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso som deň vopred nechal pomaly rozmraziť, potrel olivovým olejom a pokvapkal citrónovou šťavou.
-
2
Mäso som prudko z oboch strán opražil vo woku na troche oleja.
-
3
Mäso som vybral a odložil na tanier do tepla. Použitý olej s vypečenou šťavou som nevylial, ale orestoval na tom dve nadrobno nakrájané cibule. K cibuli som po chvíli pridal kari, čili a zázvor a všetko spolu podusil.
-
4
Mango (nemal som šťastie na dobre zrelé, ale dalo sa použiť) so ošúpal a rozdelil na dve polovice. Jednu som nakrájal nadrobno a druhú na plátky.
-
5
Nastrúhal som ošúpané jablká.
-
6
Nadrobno nakrájanú polovicu manga a jablká som pridal do omáčky, zalial čírou šťavou z jednej plechovky kokosového mlieka (hustejšu bielu časť pridám neskôr, k tomu paradajkový pretlak, trochu cukru, a podusil cca 5 minút.
-
7
Do woku som pridal plátky mäsa, zakryl a nechal pomaly dusiť približne 40 minút.
-
8
Kým sa kari dusí, je dosť času na prípravu kuskusu. Cuketu som nakrájal nadrobno, prebral a umyl hrozienka.
-
9
Uvaril som objemovo dvojnásobné množstvo vody v pomere k množstvu kuskusu, vhodil jednu kocku mäsového bujónu (domáci vývar by bol samozrejme lepší), povaril, prisypal kuskus, cuketu a hrozienka, zamiešal. Zakrytý hrniec som nechal stáť na chladnúcej platni.
-
10
Po cca 10 minútach je kuskus hotový, vtedy je dobré pridať maslo.
-
11
Udusené mäso som vybral a odložil do mierne vyhriatej rúry.
-
12
Omáčku som osolil a rozmixoval...
-
13
...a pridal plátky manga plus hustú časť kokosového mlieka. Chvíľu som povaril, aby mango zmäklo.
-
14
Podával som s nejakým ozdobami (tie mandarínky sa chuťovo perfektne hodili, rajčiny ani veľmi nie) a s chianti.
Diskusia k receptu