Jablkový závin
Jablkový závin s orechami
Autor receptu: theflyingbaker
Zapráši sa po ňom, to vám garantujem... :-)
|
12-15 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním ľahšie pracovalo.
- Do misy dajte zmäknuté maslo, pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladká, krémová zmes. Pridajte vanilkový cukor a zľahka premiešajte.
- V inej miske zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom. Polovicu múčnej zmesi pridajte do maslovo-smotanového základu a dôkladne premiešajte. Postupne primiesievajte zvyšnú múku, až kým nevytvoríte hladké a nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky.
- Jablká umyte, osušte a nastrúhajte na hrubom strúhadle (môžete ich olúpať, ale nie je to nevyhnutné). K nastrúhaným jablkám ihneď pridajte citrónovú šťavu a premiešajte, aby jablká nesčerneli.
- Pracovnú plochu posypte múkou a rozvaľkajte na nej cesto na hrúbku približne 0,5 cm. Snažte sa, aby malo obdĺžnikový tvar. Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozprestrite nastrúhané jablká. Jablká posypte cukrom a navrch rovnomerne rozložte nasekané vlašské orechy. Cesto opatrne a tesne zrolujte do tvaru závinu, začínajúc od dlhšieho okraja. Ostrým nožom nakrájajte závin na plátky hrubé približne 2-3 cm. Tip: Myslite na to, že čím sú hrubšie, tým menšia je šanca, že sa vám pri pečení zvalia.
- Jednotlivé plátky poukladajte na pripravený plech, pričom dbajte na to, aby medzi nimi bol dostatok priestoru, keďže pri pečení mierne zväčšia svoj objem. Rozšľahajte vajce a jednotlivé rolky ním potrite, aby získali krásnu zlatistú farbu. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým rolky nezískajú zlatohnedú farbu.
- Hotové rolky nechajte úplne vychladnúť na plechu.