Jablkový závin

Jablkový závin s orechami

Autor receptu: theflyingbaker

Zapráši sa po ňom, to vám garantujem... :-)

12-15
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním ľahšie pracovalo.
  2. Do misy dajte zmäknuté maslo, pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladká, krémová zmes. Pridajte vanilkový cukor a zľahka premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom. Polovicu múčnej zmesi pridajte do maslovo-smotanového základu a dôkladne premiešajte. Postupne primiesievajte zvyšnú múku, až kým nevytvoríte hladké a nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky.
  4. Jablká umyte, osušte a nastrúhajte na hrubom strúhadle (môžete ich olúpať, ale nie je to nevyhnutné). K nastrúhaným jablkám ihneď pridajte citrónovú šťavu a premiešajte, aby jablká nesčerneli.
  5. Pracovnú plochu posypte múkou a rozvaľkajte na nej cesto na hrúbku približne 0,5 cm. Snažte sa, aby malo obdĺžnikový tvar. Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozprestrite nastrúhané jablká. Jablká posypte cukrom a navrch rovnomerne rozložte nasekané vlašské orechy. Cesto opatrne a tesne zrolujte do tvaru závinu, začínajúc od dlhšieho okraja. Ostrým nožom nakrájajte závin na plátky hrubé približne 2-3 cm. Tip: Myslite na to, že čím sú hrubšie, tým menšia je šanca, že sa vám pri pečení zvalia.
  6. Jednotlivé plátky poukladajte na pripravený plech, pričom dbajte na to, aby medzi nimi bol dostatok priestoru, keďže pri pečení mierne zväčšia svoj objem. Rozšľahajte vajce a jednotlivé rolky ním potrite, aby získali krásnu zlatistú farbu. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým rolky nezískajú zlatohnedú farbu.
  7. Hotové rolky nechajte úplne vychladnúť na plechu.