Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový zákusok vlny Popradu

helena10 - bez fotkyhelena10, 21. apríla 2023
Jablkový zákusok vlny Popradu
Foto: helena10

Územím nášho okresu preteká rieka Poprad, preto ja pečiem fajnový zákusok vlny Popradu a ešte stále z našich minuloročných jabĺk.

Suroviny

Cesto:
180 g izbovej teploty
160 g
5 ks
250 g
2 KL
štipka
2 zarovnané PL
1 KL
6 ks menšie
Krém mascarpone-šľahačkový:
500 ml (33 %)
250 g
20 g
2 - 3 PL
Čokoládová ganáž:
100 ml (33 %)
100 g (40 %)




Postup

  1. 1

    Očistené jablká nakrájam na mesiačiky, polejem trochou šťavy z citróna, zakryjem nádobu a odkladám do chladničky.

  2. 2

    Na cesto oddelím vaječné žĺtky od bielkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahám tuhý sneh a odkladám do chladničky. Zmäknuté maslo vyšľahám do biela, po častiach zašľahám cukor a potom postupne po jednom žĺtky. Múku premiešanú s práškom do pečiva tiež pridávam po častiach. Jemne lopatkou primiešam sneh z bielkov. Vzniká hustejšie cesto.

  3. 3

    Polovicu cesta natieram na papierom vyložený vyšší plech na pečenie 24 x 24 cm. Pekne uhladím. Do druhej polovice cesta pridám kakao, škoricový cukor, riadne prešľahám. Kakaové cesto rovnomerne rozotriem na svetlé cesto. Navrch kakaového cesta poukladám vedľa seba narezané osminky jabĺk a zľahka zatlačím do cesta. Použiť sa dá aj jablkový kompót.

  4. 4

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30-35 minút. Sledujem vo svojej rúre. Kontrola dreveným špáradlom. Po upečení nechám vychladnúť.

  5. 5

    Na krém do vyššej nádoby nalejem vychladenú smotanu, pridám mascarpone a práškový cukor. Vyšľahám na krém, do ktorého chvíľu pred došľahaním vsypem Smetafix. Hotový krém natieram na vrch upečeného vychladeného jablkového korpusu. Odkladám do chladničky.

  6. 6

    Čokoládovú ganáž pripravujem zohriatím na horúco - pred bod varu – smotanu a pridám do nej na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Odstavím z ohňa. Miešam, kým nevznikne jednoliata poleva. Vlažnú polevu nalejem na celý povrch krému, uhladím. Vrátim do chladničky na celú noc, aby stuhol krém a chute sa spojili.

  7. 7

    Zákusok vlny Popradu s jablkami chutia vynikajúco. Dobrú chuť prajem!

Diskusia k receptu

kukulienka71
Vyzerá podľa zloženia veľmi chutne. Mňa by, Helenka, zaujímalo, ako sa urobia tie vlnky, keď cesto uhladíš? Práve ony vyzerajú zaujímavo a iste aj kvôli nim sa tak koláčik nazval.
helena10
@kukulienka71 , vďaka za nahliadnutie rcp. Vlny sa spravia uložením a jemným zatlačením ovocia do cesta. Na celých čerešniach alebo polovici jabĺk, marhúľ sú vlny viditeľnejšie. Cesto mimo ovocia pri pečení viac "narastie".
A možno profesionál by to vysvetlil lepšie odbornejšie ... čo ja nie som.
Pekný víkend želám 🌞





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia