Jablkový zákusok

Jablkový zákusok vlny Popradu

Autor receptu: helena10

Územím nášho okresu preteká rieka Poprad, preto ja pečiem fajnový zákusok vlny Popradu a ešte stále z našich minuloročných jabĺk.

Suroviny

Postup

  1. Očistené jablká nakrájam na mesiačiky, polejem trochou šťavy z citróna, zakryjem nádobu a odkladám do chladničky.
  2. Na cesto oddelím vaječné žĺtky od bielkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahám tuhý sneh a odkladám do chladničky. Zmäknuté maslo vyšľahám do biela, po častiach zašľahám cukor a potom postupne po jednom žĺtky. Múku premiešanú s práškom do pečiva tiež pridávam po častiach. Jemne lopatkou primiešam sneh z bielkov. Vzniká hustejšie cesto.
  3. Polovicu cesta natieram na papierom vyložený vyšší plech na pečenie 24 x 24 cm. Pekne uhladím. Do druhej polovice cesta pridám kakao, škoricový cukor, riadne prešľahám. Kakaové cesto rovnomerne rozotriem na svetlé cesto. Navrch kakaového cesta poukladám vedľa seba narezané osminky jabĺk a zľahka zatlačím do cesta. Použiť sa dá aj jablkový kompót.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30-35 minút. Sledujem vo svojej rúre. Kontrola dreveným špáradlom. Po upečení nechám vychladnúť.
  5. Na krém do vyššej nádoby nalejem vychladenú smotanu, pridám mascarpone a práškový cukor. Vyšľahám na krém, do ktorého chvíľu pred došľahaním vsypem Smetafix. Hotový krém natieram na vrch upečeného vychladeného jablkového korpusu. Odkladám do chladničky.
  6. Čokoládovú ganáž pripravujem zohriatím na horúco - pred bod varu – smotanu a pridám do nej na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Odstavím z ohňa. Miešam, kým nevznikne jednoliata poleva. Vlažnú polevu nalejem na celý povrch krému, uhladím. Vrátim do chladničky na celú noc, aby stuhol krém a chute sa spojili.
  7. Zákusok vlny Popradu s jablkami chutia vynikajúco. Dobrú chuť prajem!