Jablkový zákusok
Jablkový zákusok s tvarohovou šľahačkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchý zákusok vhodný pre rodiny s deťmi, ale aj pre
veľkých. Prípravu zvládnu aj začiatočníci.
20-24 porcií |
50 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto + voda.
- Suroviny na jablkovú plnku a tvarohovú šľahačku.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a vmiešame do žĺtkového základu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach zapracujeme varechou do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Na plech s papierom nalejeme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút do zlatista.
- Jablková plnka: Jablká umyjeme, ošúpeme, pokrájame na menšie kocky a dáme do hrnca. Pridáme cukor, celú škoricu, polovicu vody dusíme za občasného miešania 4 minút. Do zbytku vody rozhabarkujeme Zlatý klas, ktorý vlejeme k uduseným jablkám a miešame, pokiaľ jablková plnka nezhustne.
- Upečený korpus vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime na plech. Pokvapkáme ho jablkovým džúsom alebo mliekom.
- Na korpus za horúca rozotrieme jablkovú plnku, z ktorej vyberieme celú škoricu, necháme vychladnúť.
- Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a došľaháme do tuha.
- Na jablkovú plnku nanesieme tvarohovú šľahačku, rovnomerne rozotrieme, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním pokrájame na malé kocky a ozdobíme. Dobrú chuť