Jablkový zákusok

Jablkový zákusok s tvarohovou šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchý zákusok vhodný pre rodiny s deťmi, ale aj pre veľkých. Prípravu zvládnu aj začiatočníci.

20-24
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto + voda.
  2. Suroviny na jablkovú plnku a tvarohovú šľahačku.
  3. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej a vlažnú vodu. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a vmiešame do žĺtkového základu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach zapracujeme varechou do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
  4. Na plech s papierom nalejeme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút do zlatista.
  5. Jablková plnka: Jablká umyjeme, ošúpeme, pokrájame na menšie kocky a dáme do hrnca. Pridáme cukor, celú škoricu, polovicu vody dusíme za občasného miešania 4 minút. Do zbytku vody rozhabarkujeme Zlatý klas, ktorý vlejeme k uduseným jablkám a miešame, pokiaľ jablková plnka nezhustne.
  6. Upečený korpus vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime na plech. Pokvapkáme ho jablkovým džúsom alebo mliekom.
  7. Na korpus za horúca rozotrieme jablkovú plnku, z ktorej vyberieme celú škoricu, necháme vychladnúť.
  8. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh a došľaháme do tuha.
  9. Na jablkovú plnku nanesieme tvarohovú šľahačku, rovnomerne rozotrieme, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  10. Pred podávaním pokrájame na malé kocky a ozdobíme. Dobrú chuť