Jablkový páj trochu inak fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 25. mája 2016

Na upecenie tohoto kolaca som sa inspirovala tymto receptom. http://www.taste.com.au/recipes/41331/apple+and+rhubarb+high+pie?ref=gallery,1074

8 - 10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
130 g
70 g
1 KL
z 1/2 ks
2 ks
2 - 3 PL
Plnka:
1,5 kg
2 - 3 PL
1/2 ks
1/2 ks
1 PL
2 PL
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do muky som pridala prasok do peciva, cukor, maslo a postruhanu citronovu koru z polovice citrona a vsetko som to spolu spracovala. Potom som pridala dve vajicka a dve lyzice mlieka. Cesto sa ma dat lahko dokopy a ma byt hladke. Mnozstvo mlieka zavisi od velkosti vajiciek. Spracovane cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablka na plnku som ocistila a pokrajala som ich na stvrtiny. Ocistene jablka som davala do studenej vody do ktorej som pridala 2 Pl octu. Takto mi jablka nezhnednu, zostanu pekne blede. Stvrtky jablk som potom pokrajala na kocky. Na tomto krajaci to ide rychlo.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K pokrajanym jablkam som pridala 1/4 hrnceka vody a spolu s cukrom, s platkami z polovice citrona a polovickou skoricovej palicky som ich podusila do polomakka.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z podusenych jablk som vybrala platky citrona, skoricu a jablka som zahustila Maizenou, ktoru som predtym rozmiesala v 1/4 hrnceka studenej vody. Jablka s kastrolom kde som ich varila som dala do studenej vody schladit.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polovicu cesta som rozvalkala a dala som ho do formy na pecenie velkosti 12 cm x 35 cm. Forma ma vyberatelne dno. Cesto som popichala vidlickou a predpiekla som ho vo vyhriatej rure 180 °C 10 minut.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhu polovicu cesta som rozvalkala na obdlznik velkosti 10 cm x 40 cm. Cesto som potrela makovou plnkou. Ja pouzivam makovu plnku z plechovky ktora je uz ochutena, pripravena na jedenie. Kazdy uz asi mate ten svoj osvedceny recept na pripravu makovej plnky. Tu na Vareche ma @jerica recept na vybornu makovu plnku https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrety platok cesta som stocila a pokrajala som ho na male roladky hrubky asi 7-8 mm.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Makove roladky som poukladala po bokoch na predpecene cesto.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vnutra kolaca som naliala vychladenu jablkovu plnku. Makove roladky som potrela mliekom a posypala hnedym krystalovym cukrom.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kolac som potom este piekla vo vyhriatej rure 180 °C 35 minut. Upeceny kolac je dobre nechat vychladnut vo forme az potom ho vyberat. Namiesto maku sa moze pouzit aj skoricovy cukor, alebo aj orechova plnka.

    Jablkový páj trochu inak (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

41 komentárov k receptu
@palokuchki , Danielka , to je ale paráda, priznám sa dobrovolne, vôbec som nepozrela kto to pridal taký krásny super recept, až keď som išla písať koment, že idem kuk, kto tak krásne pripravil pre nás na vareche takú lakocinku, a to je recept našej milej Danielky :-) Je to výzva pre mňa, vnuk je už doma zo štúdií , veru sa poteší takému koláčiku, hlavne že je jablkový.
Hmm, to vypadá krásně, nápaditý receptík! O tom, že chutná, nemám pochyb! Díky za sdílení, fajn recept!
Nuz, take nieco som este nevidela, ale bezpodmienecne to musim vyskusam. Velmi sa mi to paci. Originalne, urcite vyborne, nemam ale formu ako ty. Myslim, ze nic nepokazim, ked to urobim v tortovej forme. Ukladam a samozrejme aj 5*
Jablkový koláčik " trocha inak " a hneď to dostane šmrnc, zaujímavého koláčika..., a pritom ako si nám to predviedla, aj to každá žienka zvládne...ďakujem a 5* a v KK :-)
@Haji , @Denyany , @Maska10 , @Frezia , @45678 , @Zdenka1009 , @Nela88 , @Dusan95843 , @Helenore , @Mesiar50 , @Izabella929 , vsetkym vam dakujem za mile komentare. Tesim sa ze vas tento kolac oslovil. @Frezia urcite nic nepokazis ak kolac upecies v tortovej forme. Ved aj povodny recept z ktoreho som brala tento napad bol peceny v okruhlej forme. Vsetkych pozdravujem a posielam aj ja pozdrav z mojej zahrady.


No to je paráda, pohrala si sa sním, výsledok excelentný, na zjedenie! Ukladám a už sa teším na vyskúšanie. Srdečne pozdravujem.
Na pohľad veľmi dekoratívny koláč, je ozdobou stola:-) Piekla som už s podobnými roládkami na okrajoch orechovo-karamelový koláč od @zuzanky1367. Zaujímalo by ma, ako sa chová plnka pri krájaní a prekladaní na tanieriky, asi treba použiť aj lyžicu na preloženie.
Hned na prvy pohlad vyzera zaujimavo a lakavo :-) Este ked som pozerala iba na obrazok , tak som dufala ze ta tmava plnka je makova ...a hned mi v hlave skrsla myslienka , ze ked makova nebude tak ja si makovu urobim :-) U nas je teraz rebarborova sezona takze namiesto jablk asi urobim experiment a dam rebarboru .
@Palokuchki (26.5.2016 05:46)
Krásné foto, díky moc, tvoje zahrádka musí být zajímavá. Protea je lákavá, nejen jako řezaná rostlina. Jen je k tomu u nás potřeba vhodné místo k přezimování. Uvítám fota ze tvé zahrádky, nejen proto, že jsou exotická. Ještě jednou děkuji!!
No ja už asi ani nemám čo napísať skratka ešte som sa nesklamala ani v jednom recepte od našej Danielky. A verte naozaj veľa som ich už od nej vyskúšala. Aj za tento Ti srdečná vďaka aj ja ho určite upečiem ale tiež v okrúhlej forme lebo takú nemám.
Srdečne Ťa pozdravujem a ešte raz ďakujem za výborný recept.
Dnes upečený, manželovi véééľmi chutí. Mak sa mi nechcelo mlieť, tak som dala orechy. Tie roládky sa mi trochu sploštili, asi som ich mala krájať trochu širšie, ale nevadí, aj tak vyzerá dobre, ale hlavne chutí. Najbližšie skúsim s makom.
@Sovka62 dakujem a tiez pozdravujem. @Kukulienka71 prepac, ze som nepridala fotku rozrezaneho kolaca. Kolac som piekla vecer, rano som ho dala do mraznicky. Pripravila som si ho na nedelnu navstevu. Jablkova plnka drzi celkom pekne spolu. Tu mam jeden recept kde je ta ista plnka.  varecha.pravda.sk/recepty/jablkovo-makovy-kolac-apple-pie...
Ta maizena to tam drzi pokope. Ak si chces byt ista daj jej tam 2Pl. Len nedaj vela vody pri duseni jablk. Aj ten kolac co som pridala nan link na zaciatku ma podobne pripravenu plnku a mas ho tam odfoteny v reze. Tak dufam, ze ti to dobre vyjde. @Babidka s tou rebarborou to bude tiez urcite chutne. @Haji tak u mna sa Protei dari aj ked tu kde byvame je chladnejsie pocasie. My byvame 500km juhovychodne od Sydney, vo vyske 850m. V zime tu mavame -5-6 max a to Protei nevadi. @Ancicka , @Kristina47 , dakujem. @Sonulienka dakujem a velmi ma to tesi ze si bola doteraz spokojna s mojimi receptami. Aj ja ta velmi srdecne pozdravujem.
@Danielka , luxus, doslova luxus, prestrieť na stôl koláčik ako je a krájať pred hosťami, je sa čím pýšiť, nenapadlo by ma niečo takéto, vdaka, Tvoje recepty človeka, teda mňa, vždy nakopnú a posunú ďalej
@Spekacka , @Annan , @Havino dakujem vam. Kazdy mily komentar ma potesi. @Havino , Tanicka si velmi mila. Rada skusam nove veci, hladam na internete nove inspiracie. No a ked sa mi nieco zapaci a som s tym spokojna rada sa s tym s vami podelim. Tento sposob kolaca sa da vyuzit na mnoho sposobov. Teraz napriklad tam mate ceresne, da sa upiect ako ceresnovy paj s kokosovymi roladkami. Samozrejme treba vzdy na to mysliet kolko pektinu ma to ovocie ktore sa pouzije do plnky a podla toho prisposobit mnozstvo maizenu, aby to potom po krajani netieklo.
zasa jeden z tvojich zázrakov, pre nás pozemských smrtelníkov len na pozeranie, nuž mak a jablká, tvoje cesto a nejako to jednoduchšie, asi do mrežovníka, zbúchame:)
tu makovú plnku používame častejšie, naozaj excelentná
dávno si tu nebola, aj ja chodím pomenej, ale teba a poniektoré iné hviezdy na vareche vždy nakuknem… peknú jar a zdravie želám…..
@Jamarlen dakujem za pozdrav a mily komentar. Na Vareche si recepty obcas prezriem, no nemam vela casu skusat nove recepty a pridavat ich. Po dlhej zime jar uz pomaly prichadza aj k nam. Cucoriedky zacinaju kvitnut, dufame ze sa uz mrazy neukazu. Posielam jarny pozdrav z farmy.


vďaka za krásne, jarou, či skor predjarím voňajúce foto a vľúdnu odpoveď.
ach, a bodaj by ambíciu pridávať niečo nové malo aj viac súčasných pridávateľov, večne takmer to isté… ale som aj za to vdačný, aspoń si niekedy niečo pripomeniem:)
s jarou aj tebe príde čas a tak sa teším….

Pridaj komentár k receptu: