Foto: palokuchki
Na upecenie tohoto kolaca som sa inspirovala tymto receptom. http://www.taste.com.au/recipes/41331/apple+and+rhubarb+high+pie?ref=gallery,1074
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
130 g |
|
70 g |
|
1 KL |
|
z 1/2 ks |
|
2 ks |
|
2 - 3 PL |
|
Plnka: | |
1,5 kg |
|
2 - 3 PL |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Do muky som pridala prasok do peciva, cukor, maslo a postruhanu citronovu koru z polovice citrona a vsetko som to spolu spracovala. Potom som pridala dve vajicka a dve lyzice mlieka. Cesto sa ma dat lahko dokopy a ma byt hladke. Mnozstvo mlieka zavisi od velkosti vajiciek. Spracovane cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho.
-
2
Jablka na plnku som ocistila a pokrajala som ich na stvrtiny. Ocistene jablka som davala do studenej vody do ktorej som pridala 2 Pl octu. Takto mi jablka nezhnednu, zostanu pekne blede. Stvrtky jablk som potom pokrajala na kocky. Na tomto krajaci to ide rychlo.
-
3
K pokrajanym jablkam som pridala 1/4 hrnceka vody a spolu s cukrom, s platkami z polovice citrona a polovickou skoricovej palicky som ich podusila do polomakka.
-
4
Z podusenych jablk som vybrala platky citrona, skoricu a jablka som zahustila Maizenou, ktoru som predtym rozmiesala v 1/4 hrnceka studenej vody. Jablka s kastrolom kde som ich varila som dala do studenej vody schladit.
-
5
Polovicu cesta som rozvalkala a dala som ho do formy na pecenie velkosti 12 cm x 35 cm. Forma ma vyberatelne dno. Cesto som popichala vidlickou a predpiekla som ho vo vyhriatej rure 180 °C 10 minut.
-
6
Druhu polovicu cesta som rozvalkala na obdlznik velkosti 10 cm x 40 cm. Cesto som potrela makovou plnkou. Ja pouzivam makovu plnku z plechovky ktora je uz ochutena, pripravena na jedenie. Kazdy uz asi mate ten svoj osvedceny recept na pripravu makovej plnky. Tu na Vareche ma @jerica recept na vybornu makovu plnku https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html
-
7
Potrety platok cesta som stocila a pokrajala som ho na male roladky hrubky asi 7-8 mm.
-
8
Makove roladky som poukladala po bokoch na predpecene cesto.
-
9
Do vnutra kolaca som naliala vychladenu jablkovu plnku. Makove roladky som potrela mliekom a posypala hnedym krystalovym cukrom.
-
10
Kolac som potom este piekla vo vyhriatej rure 180 °C 35 minut. Upeceny kolac je dobre nechat vychladnut vo forme az potom ho vyberat. Namiesto maku sa moze pouzit aj skoricovy cukor, alebo aj orechova plnka.
uložené v kk
Som veľmi rád, že si pridala takýto krásny a určite aj výborný recept.
samozrejme si zaslúži *****.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Krásné foto, díky moc, tvoje zahrádka musí být zajímavá. Protea je lákavá, nejen jako řezaná rostlina. Jen je k tomu u nás potřeba vhodné místo k přezimování. Uvítám fota ze tvé zahrádky, nejen proto, že jsou exotická. Ještě jednou děkuji!!
Srdečne Ťa pozdravujem a ešte raz ďakujem za výborný recept.
Ta maizena to tam drzi pokope. Ak si chces byt ista daj jej tam 2Pl. Len nedaj vela vody pri duseni jablk. Aj ten kolac co som pridala nan link na zaciatku ma podobne pripravenu plnku a mas ho tam odfoteny v reze. Tak dufam, ze ti to dobre vyjde. @Babidka s tou rebarborou to bude tiez urcite chutne. @Haji tak u mna sa Protei dari aj ked tu kde byvame je chladnejsie pocasie. My byvame 500km juhovychodne od Sydney, vo vyske 850m. V zime tu mavame -5-6 max a to Protei nevadi. @Ancicka , @Kristina47 , dakujem. @Sonulienka dakujem a velmi ma to tesi ze si bola doteraz spokojna s mojimi receptami. Aj ja ta velmi srdecne pozdravujem.
Díky za odpověď. To máš celkem fajn podnebí a tím pádem zajímavou zahradu. Hmm
ďakujem, Danielka, za vyčerpávajúcu odpoveď:-) Ten koláčik z linku mám aj uložený, len som sa k nemu ešte nedostala, no teraz budem mať na výber:-)) oba sú krásne!
tu makovú plnku používame častejšie, naozaj excelentná
dávno si tu nebola, aj ja chodím pomenej, ale teba a poniektoré iné hviezdy na vareche vždy nakuknem… peknú jar a zdravie želám…..
ach, a bodaj by ambíciu pridávať niečo nové malo aj viac súčasných pridávateľov, večne takmer to isté… ale som aj za to vdačný, aspoń si niekedy niečo pripomeniem:)
s jarou aj tebe príde čas a tak sa teším….