Jablkový páj trochu inak (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Na upecenie tohoto kolaca som sa inspirovala tymto receptom. http://www.taste.com.au/recipes/41331/apple+and+rhubarb+high+pie?ref=gallery,1074

8 - 10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do muky som pridala prasok do peciva, cukor, maslo a postruhanu citronovu koru z polovice citrona a vsetko som to spolu spracovala. Potom som pridala dve vajicka a dve lyzice mlieka. Cesto sa ma dat lahko dokopy a ma byt hladke. Mnozstvo mlieka zavisi od velkosti vajiciek. Spracovane cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho.
  2. Jablka na plnku som ocistila a pokrajala som ich na stvrtiny. Ocistene jablka som davala do studenej vody do ktorej som pridala 2 Pl octu. Takto mi jablka nezhnednu, zostanu pekne blede. Stvrtky jablk som potom pokrajala na kocky. Na tomto krajaci to ide rychlo.
  3. K pokrajanym jablkam som pridala 1/4 hrnceka vody a spolu s cukrom, s platkami z polovice citrona a polovickou skoricovej palicky som ich podusila do polomakka.
  4. Z podusenych jablk som vybrala platky citrona, skoricu a jablka som zahustila Maizenou, ktoru som predtym rozmiesala v 1/4 hrnceka studenej vody. Jablka s kastrolom kde som ich varila som dala do studenej vody schladit.
  5. Polovicu cesta som rozvalkala a dala som ho do formy na pecenie velkosti 12 cm x 35 cm. Forma ma vyberatelne dno. Cesto som popichala vidlickou a predpiekla som ho vo vyhriatej rure 180 °C 10 minut.
  6. Druhu polovicu cesta som rozvalkala na obdlznik velkosti 10 cm x 40 cm. Cesto som potrela makovou plnkou. Ja pouzivam makovu plnku z plechovky ktora je uz ochutena, pripravena na jedenie. Kazdy uz asi mate ten svoj osvedceny recept na pripravu makovej plnky. Tu na Vareche ma @jerica recept na vybornu makovu plnku https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html
  7. Potrety platok cesta som stocila a pokrajala som ho na male roladky hrubky asi 7-8 mm.
  8. Makove roladky som poukladala po bokoch na predpecene cesto.
  9. Do vnutra kolaca som naliala vychladenu jablkovu plnku. Makove roladky som potrela mliekom a posypala hnedym krystalovym cukrom.
  10. Kolac som potom este piekla vo vyhriatej rure 180 °C 35 minut. Upeceny kolac je dobre nechat vychladnut vo forme az potom ho vyberat. Namiesto maku sa moze pouzit aj skoricovy cukor, alebo aj orechova plnka.