Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový mrežovník s chrumkavým maslovým cestom

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 16:30

Tradičný jablkový koláč na plech s maslovým cestom a voňavou šťavnatou jablkovou plnkou, doplnený chrumkavou mriežkou.

12-16
porcií
25 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
150 g
2 ks
1 PL
1 bal.
štipka
420 g
1 ČL
Plnka:
1 kg
1 ČL
1-2 PL
1 ČL
20 g
1-2 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Do misky nasypeme múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Premiešame. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Prstami alebo robotom spracujeme na jemnú pieskovú zmes. Pridáme vajcia, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je príliš suché, pridáme 1 ČL studenej vody. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme chladiť aspoň 30 minút.

  2. 2

    Príprava plnky: Nastrúhané jablká jemne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú šťavu (nie úplne). Pridáme cukor, škoricu, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu, škrob a premiešame. Nakoniec vmiešame 20 g zmäknutého masla pre jemnosť.

  3. 3

    Plech s rozmerom približne 36 × 26 cm vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.

  4. 4

    Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Opatrne prenesieme na plech (najlepšie na valčeku alebo pomocou papiera na pečenie). Popicháme vidličkou.

  5. 5

    Rovnomerne rozotrieme pripravené jablká po povrchu cesta až po okraje.

  6. 6

    Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky široké približne 1,5 cm. Uložíme ich krížom cez jablká tak, aby vytvorili mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom pre pekný lesk.

  7. 7

    Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35–40 minút, kým nebude povrch zlatistý a jablká nezačnú jemne bublať.

  8. 8

    Necháme úplne vychladnúť, až potom posypeme práškovým cukrom a krájame.

Diskusia k receptu