Jablkový mrežovník s chrumkavým maslovým cestom
Tradičný jablkový koláč na plech s maslovým cestom a voňavou šťavnatou jablkovou plnkou, doplnený chrumkavou mriežkou.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 150 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 PL |
|
| 1 bal. |
|
| štipka |
|
| 420 g |
|
| 1 ČL |
|
| Plnka: | |
| 1 kg |
|
| 1 ČL |
|
| 1-2 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 20 g |
|
| 1-2 PL |
|
| 1 PL |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Príprava cesta: Do misky nasypeme múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Premiešame. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Prstami alebo robotom spracujeme na jemnú pieskovú zmes. Pridáme vajcia, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je príliš suché, pridáme 1 ČL studenej vody. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme chladiť aspoň 30 minút.
- 2
Príprava plnky: Nastrúhané jablká jemne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú šťavu (nie úplne). Pridáme cukor, škoricu, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu, škrob a premiešame. Nakoniec vmiešame 20 g zmäknutého masla pre jemnosť.
- 3
Plech s rozmerom približne 36 × 26 cm vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
- 4
Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Opatrne prenesieme na plech (najlepšie na valčeku alebo pomocou papiera na pečenie). Popicháme vidličkou.
- 5
Rovnomerne rozotrieme pripravené jablká po povrchu cesta až po okraje.
- 6
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky široké približne 1,5 cm. Uložíme ich krížom cez jablká tak, aby vytvorili mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom pre pekný lesk.
- 7
Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35–40 minút, kým nebude povrch zlatistý a jablká nezačnú jemne bublať.
- 8
Necháme úplne vychladnúť, až potom posypeme práškovým cukrom a krájame.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu