Jablkový koláč
Jablkový mrežovník s chrumkavým maslovým cestom
Autor receptu: ellie17
Tradičný jablkový koláč na plech s maslovým cestom a voňavou šťavnatou jablkovou plnkou, doplnený chrumkavou mriežkou.
|
12-16 porcií |
25 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Príprava cesta:
Do misky nasypeme múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Premiešame.
Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Prstami alebo robotom spracujeme na jemnú pieskovú zmes.
Pridáme vajcia, kyslú smotanu a citrónovú kôru.
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je príliš suché, pridáme 1 ČL studenej vody.
Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme chladiť aspoň 30 minút.
- Príprava plnky:
Nastrúhané jablká jemne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú šťavu (nie úplne).
Pridáme cukor, škoricu, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu, škrob a premiešame.
Nakoniec vmiešame 20 g zmäknutého masla pre jemnosť.
- Plech s rozmerom približne 36 × 26 cm vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
- Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Opatrne prenesieme na plech (najlepšie na valčeku alebo pomocou papiera na pečenie).
Popicháme vidličkou.
- Rovnomerne rozotrieme pripravené jablká po povrchu cesta až po okraje.
- Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky široké približne 1,5 cm.
Uložíme ich krížom cez jablká tak, aby vytvorili mriežku.
Potrieme rozšľahaným vajcom pre pekný lesk.
- Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35–40 minút, kým nebude povrch zlatistý a jablká nezačnú jemne bublať.
- Necháme úplne vychladnúť, až potom posypeme práškovým cukrom a krájame.