Jablkový koláč

Jablkový mrežovník s chrumkavým maslovým cestom

Autor receptu: ellie17

Tradičný jablkový koláč na plech s maslovým cestom a voňavou šťavnatou jablkovou plnkou, doplnený chrumkavou mriežkou.

12-16
porcií
25 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Postup

  1. Príprava cesta: Do misky nasypeme múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Premiešame. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky. Prstami alebo robotom spracujeme na jemnú pieskovú zmes. Pridáme vajcia, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak je príliš suché, pridáme 1 ČL studenej vody. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do fólie a dáme chladiť aspoň 30 minút.
  2. Príprava plnky: Nastrúhané jablká jemne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú šťavu (nie úplne). Pridáme cukor, škoricu, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu, škrob a premiešame. Nakoniec vmiešame 20 g zmäknutého masla pre jemnosť.
  3. Plech s rozmerom približne 36 × 26 cm vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
  4. Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Opatrne prenesieme na plech (najlepšie na valčeku alebo pomocou papiera na pečenie). Popicháme vidličkou.
  5. Rovnomerne rozotrieme pripravené jablká po povrchu cesta až po okraje.
  6. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky široké približne 1,5 cm. Uložíme ich krížom cez jablká tak, aby vytvorili mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom pre pekný lesk.
  7. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35–40 minút, kým nebude povrch zlatistý a jablká nezačnú jemne bublať.
  8. Necháme úplne vychladnúť, až potom posypeme práškovým cukrom a krájame.