Foto: irenaw
Z celozrnnej múky, osladený stéviou.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
štipka |
|
7 g |
|
1 čl |
|
1/2 čl |
|
60 g |
|
2-3 PL |
|
2 ks |
|
náplň: | |
1-1,5 kg |
|
1 čl |
|
2-3 PL |
|
10 g |
|
bielkový sneh: | |
2 ks |
|
štipka |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Okrúhlu formu na koláč vymastíme maslom. Zmiešame múku, soľ, stéviu (sladivosť 1:10), škoricu a sódu bikarbónu. Pridáme maslo pokrájané na kúsky a prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme žĺtky a jogurt a spracujeme vláčne cesto. Cesto rovnomerne roztlačíme na spodok a boky formy. Odložíme do chladu.
- 2
Rúru dáme vyhrievať na 200°C. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Množstvo je orientačné, podľa veľkosti formy aj podľa toho akú chcete vysokú náplň. Použila som 1 liter zaváraných strúhaných jabĺk. Zmiešame so stéviou, škoricou a múkou.
- 3
Jablká dáme na cesto. Pečieme asi 35 minút, kým okraje cesta nezačnú ružovieť. Pred koncom pečenia ušľaháme sneh z bielkov so štipkou soli takmer do tuha. Pridáme stéviový prášok a prešľaháme. Trochu to zredlo, musela som šľahať dlhšie ako obvykle(možno je to pri pečení so stéviou normálne, robila som takýto sneh prvýkrát). Nakoniec bol celkom dobrý, hoci nie tak tuhý ako s cukrom. Vybrala som koláč z rúry a naniesla na jablká sneh. Vrátila som koláč do rúry a zapiekla ešte 10 minút.
- 4
Pred krájaním som koláč nechala celkom vychladnúť. Dobre drží tvar, krája sa bez problémov. Dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mam velmi rad jablka v kazdej uprave,aj calvados...xi.. stevia a celozrnna muka je pre cukrovkara ako stvorena...steviu som vyskusal v zemlovke a celkom dobre chutila aj ked mala prichut stevie..
este jedno: cukrovka je povazovana za najnebezpecnejsiu chorobu….neboli,ale pomaly ta nici….
Prepacte mile vareskarky,ze som odbocil od hlavnej temy a zatazujem problemom cukrovkarov,ale nemam ine spojenie na modrykamen a chcel som mu nejako pomoct…
da sa pouzit pri vareni peceni ale pri kysnutom ceste moze sposobit problemy...nevykysne...musim vyskusat
Obsah sacharidov sa dá ešte znížiť ubratím múky a pridaním mletých vlašských, mandľových alebo lieskových orechov.
Čo sa týka xylitolu alebo xylovitu má taký obsah sacharidov ako obyčajný cukor, akurát má nízky glykemický index čiže sa dostáva do krvi pomalšie ale je potrebné započítať ho do denného príjmu sacharidov u diabetikov.
Chýba mi pri tomto recepte vypočítané množstvo sacharidov na jeden kúsok, čo je pre diabetikov to najdôležitejšie, hlavne vtedy keď si pichajú inzulín :-)
Skúsila som to prepočítať, vychádza mi cca 20g sacharidov na jeden kúsok pri použitom 1kg jabĺk a 12kúskoch.