Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 17. septembra 2023
Jablkový koláč s vanilkovým krémom
Foto: Jana Štrbková

Ak milujete jablkové koláče, pripravte si so mnou tento dezert s francúzskym šarmom.

8
porcií
30 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
1 PL
120 g
1 ks
120 ml
 štipka
Krém:
250 ml
60 g
40 g
1 ks
4 ks
Navrch:
3 ks
1 PL
Na potretie:
80 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Cez sitko preosejeme múku a cukor. Pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtok a smotanu. Dôkladne, ale čo najrýchlejšie premiešame rukou.

  2. 2

    Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na polhodinku chladiť do chladničky.

  3. 3

    Pripravíme si vanilkový krém. Mlieko, cukor a škrob nasypeme do hrnca. Škrob poriadne rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme ešte dreň z vanilky alebo vanilkovú pastu, zahrievame a miešame, kým krém nezhustne. Vriaci krém zložíme z ohňa a za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky. Poriadne premiešame a necháme prejsť varom. Zložíme z ohňa a krém necháme za občasného miešania vychladnúť.

  4. 4

    Jablká nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, jablká tak nezožltnú.

  5. 5

    Vychladené cesto rozbalíme a zľahka rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru formy. Nepritláčame veľmi, aby sa cesto neprilepilo o podložku. Cesto preložíme do formy a prispôsobíme jej okrajom. Cesto popicháme vidličkou a naplníme vanilkovým krémom. Navrch poukladáme plátky jabĺk a posypeme mandľovými lupienkami.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút. Horúci koláč potrieme medom.

Diskusia k receptu