Jablkový koláč s vanilkovým krémom
foodblog Medové motúzy, 17. septembra 2023

Foto: Jana Štrbková
Ak milujete jablkové koláče, pripravte si so mnou tento dezert s francúzskym šarmom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 250 g |
|
| 1 PL |
|
| 120 g |
|
| 1 ks |
|
| 120 ml |
|
| štipka |
|
| Krém: | |
| 250 ml |
|
| 60 g |
|
| 40 g |
|
| 1 ks |
|
| 4 ks |
|
| Navrch: | |
| 3 ks |
|
| 1 PL |
|
|
|
|
| Na potretie: | |
| 80 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Cez sitko preosejeme múku a cukor. Pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtok a smotanu. Dôkladne, ale čo najrýchlejšie premiešame rukou.
- 2
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na polhodinku chladiť do chladničky.
- 3
Pripravíme si vanilkový krém. Mlieko, cukor a škrob nasypeme do hrnca. Škrob poriadne rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme ešte dreň z vanilky alebo vanilkovú pastu, zahrievame a miešame, kým krém nezhustne. Vriaci krém zložíme z ohňa a za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky. Poriadne premiešame a necháme prejsť varom. Zložíme z ohňa a krém necháme za občasného miešania vychladnúť.
- 4
Jablká nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, jablká tak nezožltnú.
- 5
Vychladené cesto rozbalíme a zľahka rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru formy. Nepritláčame veľmi, aby sa cesto neprilepilo o podložku. Cesto preložíme do formy a prispôsobíme jej okrajom. Cesto popicháme vidličkou a naplníme vanilkovým krémom. Navrch poukladáme plátky jabĺk a posypeme mandľovými lupienkami.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút. Horúci koláč potrieme medom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu