Jablkový koláč

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Autor receptu: redakcia

Ak milujete jablkové koláče, pripravte si so mnou tento dezert s francúzskym šarmom.

8
porcií
30 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Korpus: Cez sitko preosejeme múku a cukor. Pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtok a smotanu. Dôkladne, ale čo najrýchlejšie premiešame rukou.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na polhodinku chladiť do chladničky.
  3. Pripravíme si vanilkový krém. Mlieko, cukor a škrob nasypeme do hrnca. Škrob poriadne rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme ešte dreň z vanilky alebo vanilkovú pastu, zahrievame a miešame, kým krém nezhustne. Vriaci krém zložíme z ohňa a za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky. Poriadne premiešame a necháme prejsť varom. Zložíme z ohňa a krém necháme za občasného miešania vychladnúť.
  4. Jablká nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, jablká tak nezožltnú.
  5. Vychladené cesto rozbalíme a zľahka rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru formy. Nepritláčame veľmi, aby sa cesto neprilepilo o podložku. Cesto preložíme do formy a prispôsobíme jej okrajom. Cesto popicháme vidličkou a naplníme vanilkovým krémom. Navrch poukladáme plátky jabĺk a posypeme mandľovými lupienkami.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút. Horúci koláč potrieme medom.