Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník fotorecept
Výborné pohostenie na víkend. Plnka sa dá vymeniť za orechovú, lekvárovú...
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
200 g |
|
600 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
Jablková plnka: | |
4-5 ks nastrúhané |
|
podľa chuti |
|
(podla sladkosti jabĺk) |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 bal. |
|
1 bal. |
|
|
|
z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na plnky. Citrónová kôra, vanilkový puding chýbajú na foto.
-
3
Cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, vajíčka, kyslú smotanu a Palmarin z chladničky. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri časti - dva väčšie a jednu menšiu.
-
5
Pripravíme plnky. Jablká nastrúhame, primiešame cukor a mletú škoricu podľa chuti. Tvaroh dáme do misky, primiešame vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a vanilkový puding. Mak dáme do misy, primiešame cukor a slivkový lekvár, aby bola hmota roztierateľná.
-
6
Jeden väčší kus cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a preložíme na menší plech (26x36 cm), cesto vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, viď foto.
-
7
Na cesto nanesieme plnky striedavo po šírke, viď foto. (Použijeme polovicu množstva plniek, aby zostalo aj na ďalšiu vrstvu.)
-
8
Následne rozvaľkáme druhé väčšie cesto, položíme ho na plnky, zľahka pritlačíme a tiež popicháme vidličkou. Opäť nanesieme plnky striedavo, ale tak, aby nad sebou neboli rovnaké.
-
9
Druhá vrstva plniek.
-
10
Nakoniec rozvaľkáme aj menšiu časť cesta a urobíme z neho mriežku na vrchu koláča.
-
11
Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
Tiež mriežkový koláč:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
P.S. Krásný je aj tanier, na ktorom si koláč hoví!
Ďakujem, vieš keď zhrešiť tak 3x plnky nech to zato, stojí. Ďakujem za príjemný komentár.
Nič len príď a vipijeme čaj a k tomu, dobrotu, ďakujem.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči.
Veľmi milé pozvanie - ďakujem pekne. A v Richnave som ešte nikdy nebola. Možno raz k tomu príde (?).
Teším sa.
Na foto je valček z ktorým som urobila mriežku. Lenže dávame pozor, aby sa nepotrhalo preto nemôže byť cesto veľmi tenké.