Mriežkový koláč
Mriežkový koláč

Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 16. mája 2020
Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborné pohostenie na víkend. Plnka sa dá vymeniť za orechovú, lekvárovú...

50 minút
príprava
45-50 minút
na 190-200 °C

Suroviny

200 g
600 g
300 g
2 PL
1 bal.
2 ks
Jablková plnka:
4-5 ks nastrúhané
podľa chuti
 (podla sladkosti jabĺk)
Maková plnka:
200 g
podľa potreby
podľa chuti
Plnka tvarohová:
500 g
2 bal.
1 bal.
z 1 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na plnky. Citrónová kôra, vanilkový puding chýbajú na foto.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, vajíčka, kyslú smotanu a Palmarin z chladničky. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri časti - dva väčšie a jednu menšiu.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme plnky. Jablká nastrúhame, primiešame cukor a mletú škoricu podľa chuti. Tvaroh dáme do misky, primiešame vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a vanilkový puding. Mak dáme do misy, primiešame cukor a slivkový lekvár, aby bola hmota roztierateľná.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Jeden väčší kus cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a preložíme na menší plech (26x36 cm), cesto vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, viď foto.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto nanesieme plnky striedavo po šírke, viď foto. (Použijeme polovicu množstva plniek, aby zostalo aj na ďalšiu vrstvu.)

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Následne rozvaľkáme druhé väčšie cesto, položíme ho na plnky, zľahka pritlačíme a tiež popicháme vidličkou. Opäť nanesieme plnky striedavo, ale tak, aby nad sebou neboli rovnaké.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Druhá vrstva plniek.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec rozvaľkáme aj menšiu časť cesta a urobíme z neho mriežku na vrchu koláča.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.

    Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)  - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Proč 3x? Protože ode dneška 3x a s 3 plnkami!! Achjo, půjdu se někam vyplakat... Krásný recept, postup, koláč, foto aj chutě!! Jsi šikulka, milá @olinecka , povedený koláčik, hmm
P.S. Krásný je aj tanier, na ktorom si koláč hoví!