Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník fotorecept
Foto: olinecka
Výborné pohostenie na víkend. Plnka sa dá vymeniť za orechovú, lekvárovú...
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
200 g |
|
600 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
Jablková plnka: | |
4-5 ks nastrúhané |
|
podľa chuti |
|
(podla sladkosti jabĺk) |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 bal. |
|
1 bal. |
|
|
|
z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na plnky. Citrónová kôra, vanilkový puding chýbajú na foto.
-
3
Cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, vajíčka, kyslú smotanu a Palmarin z chladničky. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri časti - dva väčšie a jednu menšiu.
-
5
Pripravíme plnky. Jablká nastrúhame, primiešame cukor a mletú škoricu podľa chuti. Tvaroh dáme do misky, primiešame vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a vanilkový puding. Mak dáme do misy, primiešame cukor a slivkový lekvár, aby bola hmota roztierateľná.
-
6
Jeden väčší kus cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a preložíme na menší plech (26x36 cm), cesto vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, viď foto.
-
7
Na cesto nanesieme plnky striedavo po šírke, viď foto. (Použijeme polovicu množstva plniek, aby zostalo aj na ďalšiu vrstvu.)
-
8
Následne rozvaľkáme druhé väčšie cesto, položíme ho na plnky, zľahka pritlačíme a tiež popicháme vidličkou. Opäť nanesieme plnky striedavo, ale tak, aby nad sebou neboli rovnaké.
-
9
Druhá vrstva plniek.
-
10
Nakoniec rozvaľkáme aj menšiu časť cesta a urobíme z neho mriežku na vrchu koláča.
-
11
Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
P.S. Krásný je aj tanier, na ktorom si koláč hoví!
Ďakujem, vieš keď zhrešiť tak 3x plnky nech to zato, stojí. Ďakujem za príjemný komentár.
Nič len príď a vipijeme čaj a k tomu, dobrotu, ďakujem.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči.
Veľmi milé pozvanie - ďakujem pekne. A v Richnave som ešte nikdy nebola. Možno raz k tomu príde (?).
Teším sa.
Na foto je valček z ktorým som urobila mriežku. Lenže dávame pozor, aby sa nepotrhalo preto nemôže byť cesto veľmi tenké.