Mriežkový koláč

Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborné pohostenie na víkend. Plnka sa dá vymeniť za orechovú, lekvárovú...

50 minút
príprava
45-50 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Suroviny na plnky. Citrónová kôra, vanilkový puding chýbajú na foto.
  3. Cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, vajíčka, kyslú smotanu a Palmarin z chladničky. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri časti - dva väčšie a jednu menšiu.
  5. Pripravíme plnky. Jablká nastrúhame, primiešame cukor a mletú škoricu podľa chuti. Tvaroh dáme do misky, primiešame vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a vanilkový puding. Mak dáme do misy, primiešame cukor a slivkový lekvár, aby bola hmota roztierateľná.
  6. Jeden väčší kus cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a preložíme na menší plech (26x36 cm), cesto vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, viď foto.
  7. Na cesto nanesieme plnky striedavo po šírke, viď foto. (Použijeme polovicu množstva plniek, aby zostalo aj na ďalšiu vrstvu.)
  8. Následne rozvaľkáme druhé väčšie cesto, položíme ho na plnky, zľahka pritlačíme a tiež popicháme vidličkou. Opäť nanesieme plnky striedavo, ale tak, aby nad sebou neboli rovnaké.
  9. Druhá vrstva plniek.
  10. Nakoniec rozvaľkáme aj menšiu časť cesta a urobíme z neho mriežku na vrchu koláča.
  11. Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.