Jablkovo-škoricový koláč
Foto: siuuu
Jednoduchý, chutný a voňavý koláčik. Jablkové ja môžem - mám veľmi rada kombináciu jabĺk a voňavého korenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Krém: | |
200 g (alebo tvaroh) |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
Jablková vrstva: | |
5 ks malé |
|
podľa chuti |
|
0,5 dl |
|
Želatínová vrstva: | |
5 plátkov |
|
4 dl |
|
1-2 ČL |
|
Postup
-
1
Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C cca 10-11 minút. Necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a natrieme krém.
- 2
Krém robievam rôzny - do receptu som dala verziu s mascarpone (všetky suroviny spolu vyšľahať a natrieť na vychladnutý korpus). Ale pokojne môže byť aj osladená šľahačka so stužovačom alebo váš obľúbený vanilkový krém. V krajnej núdzi ma už zachránil aj vanilkový od Dr. Oetker. Necháme v chladničke chladiť, pokiaľ pripravíme horné vrstvy.
- 3
Jablká očistíme, pokrájame na mesiačiky (alebo iba nahrubo postrúhame - robievam obe verzie), ochutíme voňavým korením (perníkové, alebo iná voňavá zmes, prípadne iba mletá škorica) a spolu s trochou vody udusíme do polomäkka - jablká musia držať svoj tvar. Necháme vychladnúť. Vychladnuté jablká rozložíme na krém.
- 4
Želatínu pripravíme podľa návodu - plátky zalejeme vodou, necháme napučať 10 minút, pridáme mletú škoricu, rozmiešame, zahrejeme pokiaľ sa želatína nerozpustí (pozor - nesmie vrieť), necháme vychladnúť. Vlažnou želatínou zalejeme jablká - ja som dávala na 2x - najskôr prvú tenšiu vrstvu a po stuhnutí zvyšok. Necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.
- 5
V reze:
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Milá Haji ďakujem za milý komentár - a úhádla si, je to marcipán - chcela som minúť kúsok čo mi zostal z iného pečenia ... ale nebol to veľmi dobrý nápad, pretože na želatíne sa topil .
Ďakujem ;-)
Děkuji za rychlou odpověď, on se marcipán chová paličatě, vím že s ním mají potíže i při potahování dortů, hned tak s něčím se nesnese. Ale foto vyšlo suprově, stihla si to, jsi šikulka! V bříšku se to srovnalo.
Už to vím, nesnese se s vodou. Tedy tvarohem, mascarpone, zakysanou smetanou, šlehačkou. V případě, že je chcete použít, je potřeba jejich vrstvu oddělit máslovým krémem. A nebo ganeche v poměru čokoláda/šlehačka 2:1 tmavá čokoláda a 3:1 bílá čokoláda. Nepsali o želatině, ani rostlinných náhražkách mléčných produktů, ale je to logické, bo v nich je vody hafol. Vložím diskusiu s odkazem pro zájemce o detaily.
Ozaj ??? dobre vedieť ... dúfam, že si na to spomeniem, keď budem najbližšie robiť s marcipánom. Ďakujem za tip.
Ďakujem ;)