Jablkový zákusok

Jablkovo-škoricový koláč

Autor receptu: siuuu

Jednoduchý, chutný a voňavý koláčik. Jablkové ja môžem - mám veľmi rada kombináciu jabĺk a voňavého korenia.

10-12
porcií
15 minút
príprava
10-11 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C cca 10-11 minút. Necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a natrieme krém.
  2. Krém robievam rôzny - do receptu som dala verziu s mascarpone (všetky suroviny spolu vyšľahať a natrieť na vychladnutý korpus). Ale pokojne môže byť aj osladená šľahačka so stužovačom alebo váš obľúbený vanilkový krém. V krajnej núdzi ma už zachránil aj vanilkový od Dr. Oetker. Necháme v chladničke chladiť, pokiaľ pripravíme horné vrstvy.
  3. Jablká očistíme, pokrájame na mesiačiky (alebo iba nahrubo postrúhame - robievam obe verzie), ochutíme voňavým korením (perníkové, alebo iná voňavá zmes, prípadne iba mletá škorica) a spolu s trochou vody udusíme do polomäkka - jablká musia držať svoj tvar. Necháme vychladnúť. Vychladnuté jablká rozložíme na krém.
  4. Želatínu pripravíme podľa návodu - plátky zalejeme vodou, necháme napučať 10 minút, pridáme mletú škoricu, rozmiešame, zahrejeme pokiaľ sa želatína nerozpustí (pozor - nesmie vrieť), necháme vychladnúť. Vlažnou želatínou zalejeme jablká - ja som dávala na 2x - najskôr prvú tenšiu vrstvu a po stuhnutí zvyšok. Necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.
  5. V reze: