Mrkvový koláč
Jablkovo-mrkvový koláč s citrónovou polevou
Autor receptu: helena10
Chutný, šťavnatý mrkvový koláč, samozrejme u mňa aj s jablkami...
Postup
- Najprv si urobím mrkvovo-jablkovú ochutenú zmes: v miske zmiešam nahrubo nastrúhané jablká i nahrubo nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájané sušené slivky, škoricový cukor, sušenú kôru z pomaranča, šťavu z citróna i mandarínky.
- Celé vajcia poriadne vymiešam s cukrami a štipkou soli. Pridám pomaly za stáleho miešania vlažné roztopené maslo, mleté orechy. Potom do vaječnej masy dám po častiach vymiešanú jablkovo-mrkvovú ochutenú zmes aj so šťavou. Premiešam. Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva aj so sódou bikarbónou. Dôkladne vymiešam cesto.
- Hotové cesto vylejem a zarovnám na vyšší plech 24x24 cm zvnútra celý vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečiem 30 minút. Skontrolujem špajľou. Upečený koláč nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
- Povrch koláča natriem citrónovou polevou, ktorú urobím vymiešaním všetkých uvedených surovín. Množstvo a hustotu polevy si môžete upraviť. Po stuhnutí polevy koláč ozdobím. Ak nechcete citrónovú polevu, stačí koláč posypať práškovým cukrom.