Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart fotorecept
Foto: lusinkab
Ďalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu Zobraziť celý popisĎalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu je výsledok.
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
1/2 čl |
|
Frangipane (mandľová plnka): | |
150 g |
|
75 g |
|
2 ks |
|
75 g |
|
50 g |
|
Jablká: | |
4 ks |
|
200 ml |
|
140 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
|
|
50 ml (alebo iný orieškový likér) |
|
Ostatné: | |
3 PL |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
najprv si pripravíme cesto. Do misky si dáme cukor,múku,mleté mandle,soľ a poriadne premiešame .....
-
2
.... pridáme na kocky nakrájané maslo ....
-
3
... a pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku. Urobíme do stredu dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame. Spojíme cesto pomocou rúk,ak sa zdá,že je veľmi suché pridáme ešte trošku vody (ja som vodu nepridávala ale záleži od múk). Spojíme s rukami a .......
-
4
......Cesto dáme na zľahka pomúčenú dosku a hnetieme ešte pár sekúnd,cesto má byť hladké a nelepivé. Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
-
5
Keď nám cesto odpočíva tak si pripravíme jablká. Do väčšej panvici si dáme vodu,cukor,kardamon,škoricu,citrónovú kôru a klinčeky. Necháme pomaličky variť až kým sa nám cukor neroztopí a sem tam premiešame ...
-
6
.... medzi tým si nakrájamé jablká. Jablká rozrežeme na polovicu a pomocou lyžice vyberieme vnútro. Nakrájame na pásiky (ja som konce nedávala tie som zjedla počas krájania) a keď je náš sirup číry tak pridáme na panvicu jablká. Opatrne premiešame a necháme variť na strednom ohni cca.15 minút a sem tam premiešame.....
-
7
... po 15 minútach pridáme frangelico (ale nemusí byť) a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Odstavíme z ohňa a pokvapkáme s troškou citrónovej šťavy ....
-
8
Pripravíme si frangipane. Najlepšie je dať všetky suroviny do mixéra a rozmixovať, ale ide to aj bez neho ako som zistila. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom s cukrom. Keď je maslo vyšľahané tak k nemu zašľaháme vajíčka a nakoniec pridáme múku a pomleté mandle a premiešame aby sa všetko spojilo .....
-
9
.... Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (moja forma má 23 cm). Opatrne preložíme do formy a uhladíme. Na vrch dáme papier na pečenie a dáme na neho závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu alebo fazuľu). Pečieme na 180°C 6 minút,po 6 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 6 minút pri rovnakej teplote. Vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť.
-
10
Keď nám cesto trošku vychladlo tak rovnomerne natrieme na vrch mandľovú plnku (frangipane) ....
-
11
... a na vrch poukladáme jablká, posypeme s nasekanými mandľami a celé to polejeme s cca 3 PL sirupu v ktorom sme varili jablká..... Pečiem v predohriatej rúre na 180 °C cca 40 - 45 minút.
-
12
Kým sa nám koláč pečie tak si 3 PL malinového džemu prepasírujeme cez sitko a pridáme k nemu frangelico alebo kľudne aj 1 PL vody .....
-
13
.... hotový koláč hneď po vytiahnutí z rúry potrieme s džemom a necháme trošku vychladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme ....
-
14
....no a tu je hotový koláčik ...
-
15
... a ešte kúsoček. Dobrú chuť a krásnu nedeľu všetkým.
postup je ten isty len sa pridava 275 ml vody a 200 g cukru na marhule a potiera sa to hustym marhulovym dzemom zmiesanym s vodou a cesto je o 25 g viac masla,bez mandli a o 70 g viacej muky. Postup a frangipane je taky isty.
si mimoriadne šikovná, krásny recept, krásne zdokumentovaný fotopostup.