Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart fotorecept
Ďalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu Zobraziť celý popisĎalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu je výsledok.
Suroviny
| Cesto: | |
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 čl | 
                                                             | 
                                                    
| Frangipane (mandľová plnka): | |
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 75 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 75 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| Jablká: | |
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 140 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 50 ml (alebo iný orieškový likér) | 
                                                             | 
                                                    
| Ostatné: | |
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
najprv si pripravíme cesto. Do misky si dáme cukor,múku,mleté mandle,soľ a poriadne premiešame .....
                                                     - 
                                                    2
                                                    
.... pridáme na kocky nakrájané maslo ....
                                                     - 
                                                    3
                                                    
... a pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku. Urobíme do stredu dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame. Spojíme cesto pomocou rúk,ak sa zdá,že je veľmi suché pridáme ešte trošku vody (ja som vodu nepridávala ale záleži od múk). Spojíme s rukami a .......
                                                     - 
                                                    4
                                                    
......Cesto dáme na zľahka pomúčenú dosku a hnetieme ešte pár sekúnd,cesto má byť hladké a nelepivé. Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Keď nám cesto odpočíva tak si pripravíme jablká. Do väčšej panvici si dáme vodu,cukor,kardamon,škoricu,citrónovú kôru a klinčeky. Necháme pomaličky variť až kým sa nám cukor neroztopí a sem tam premiešame ...
                                                     - 
                                                    6
                                                    
.... medzi tým si nakrájamé jablká. Jablká rozrežeme na polovicu a pomocou lyžice vyberieme vnútro. Nakrájame na pásiky (ja som konce nedávala tie som zjedla počas krájania) a keď je náš sirup číry tak pridáme na panvicu jablká. Opatrne premiešame a necháme variť na strednom ohni cca.15 minút a sem tam premiešame.....
                                                     - 
                                                    7
                                                    
... po 15 minútach pridáme frangelico (ale nemusí byť) a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Odstavíme z ohňa a pokvapkáme s troškou citrónovej šťavy ....
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Pripravíme si frangipane. Najlepšie je dať všetky suroviny do mixéra a rozmixovať, ale ide to aj bez neho ako som zistila. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom s cukrom. Keď je maslo vyšľahané tak k nemu zašľaháme vajíčka a nakoniec pridáme múku a pomleté mandle a premiešame aby sa všetko spojilo .....
                                                     - 
                                                    9
                                                    
.... Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (moja forma má 23 cm). Opatrne preložíme do formy a uhladíme. Na vrch dáme papier na pečenie a dáme na neho závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu alebo fazuľu). Pečieme na 180°C 6 minút,po 6 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 6 minút pri rovnakej teplote. Vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Keď nám cesto trošku vychladlo tak rovnomerne natrieme na vrch mandľovú plnku (frangipane) ....
                                                     - 
                                                    11
                                                    
... a na vrch poukladáme jablká, posypeme s nasekanými mandľami a celé to polejeme s cca 3 PL sirupu v ktorom sme varili jablká..... Pečiem v predohriatej rúre na 180 °C cca 40 - 45 minút.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Kým sa nám koláč pečie tak si 3 PL malinového džemu prepasírujeme cez sitko a pridáme k nemu frangelico alebo kľudne aj 1 PL vody .....
                                                     - 
                                                    13
                                                    
.... hotový koláč hneď po vytiahnutí z rúry potrieme s džemom a necháme trošku vychladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme ....
                                                     - 
                                                    14
                                                    
....no a tu je hotový koláčik ...
                                                     - 
                                                    15
                                                    
... a ešte kúsoček. Dobrú chuť a krásnu nedeľu všetkým.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


postup je ten isty len sa pridava 275 ml vody a 200 g cukru na marhule a potiera sa to hustym marhulovym dzemom zmiesanym s vodou a cesto je o 25 g viac masla,bez mandli a o 70 g viacej muky. Postup a frangipane je taky isty.
si mimoriadne šikovná, krásny recept, krásne zdokumentovaný fotopostup.