Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 23. júna 2013
Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept)
Foto: lusinkab

Ďalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu Zobraziť celý popisĎalší krásny upršaný dníček ktorý som opäť využila na taký mänší experiment. Recept je vlastne mix troch rôznych receptov spojených do jedného a tu je výsledok.

Suroviny

Cesto:
150 g
100 g
50 g
30 g
1 ks
podľa potreby
1/2 čl
Frangipane (mandľová plnka):
150 g
75 g
2 ks
75 g
50 g
Jablká:
4 ks
200 ml
140 g
1 ks
3 ks
1 ks
50 ml (alebo iný orieškový likér)
Ostatné:
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    najprv si pripravíme cesto. Do misky si dáme cukor,múku,mleté mandle,soľ a poriadne premiešame .....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    .... pridáme na kocky nakrájané maslo ....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... a pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku. Urobíme do stredu dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame. Spojíme cesto pomocou rúk,ak sa zdá,že je veľmi suché pridáme ešte trošku vody (ja som vodu nepridávala ale záleži od múk). Spojíme s rukami a .......

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ......Cesto dáme na zľahka pomúčenú dosku a hnetieme ešte pár sekúnd,cesto má byť hladké a nelepivé. Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď nám cesto odpočíva tak si pripravíme jablká. Do väčšej panvici si dáme vodu,cukor,kardamon,škoricu,citrónovú kôru a klinčeky. Necháme pomaličky variť až kým sa nám cukor neroztopí a sem tam premiešame ...

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    .... medzi tým si nakrájamé jablká. Jablká rozrežeme na polovicu a pomocou lyžice vyberieme vnútro. Nakrájame na pásiky (ja som konce nedávala tie som zjedla počas krájania) a keď je náš sirup číry tak pridáme na panvicu jablká. Opatrne premiešame a necháme variť na strednom ohni cca.15 minút a sem tam premiešame.....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... po 15 minútach pridáme frangelico (ale nemusí byť) a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Odstavíme z ohňa a pokvapkáme s troškou citrónovej šťavy ....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si frangipane. Najlepšie je dať všetky suroviny do mixéra a rozmixovať, ale ide to aj bez neho ako som zistila. Maslo vyšľaháme ručným šľahačom s cukrom. Keď je maslo vyšľahané tak k nemu zašľaháme vajíčka a nakoniec pridáme múku a pomleté mandle a premiešame aby sa všetko spojilo .....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .... Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (moja forma má 23 cm). Opatrne preložíme do formy a uhladíme. Na vrch dáme papier na pečenie a dáme na neho závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu alebo fazuľu). Pečieme na 180°C 6 minút,po 6 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 6 minút pri rovnakej teplote. Vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť.

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď nám cesto trošku vychladlo tak rovnomerne natrieme na vrch mandľovú plnku (frangipane) ....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... a na vrch poukladáme jablká, posypeme s nasekanými mandľami a celé to polejeme s cca 3 PL sirupu v ktorom sme varili jablká..... Pečiem v predohriatej rúre na 180 °C cca 40 - 45 minút.

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kým sa nám koláč pečie tak si 3 PL malinového džemu prepasírujeme cez sitko a pridáme k nemu frangelico alebo kľudne aj 1 PL vody .....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    .... hotový koláč hneď po vytiahnutí z rúry potrieme s džemom a necháme trošku vychladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme ....

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ....no a tu je hotový koláčik ...

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ... a ešte kúsoček. Dobrú chuť a krásnu nedeľu všetkým.

    Jablkovo-mandľový koláč - Apple and frangipane tart (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

elixir
Nádhera... keby sme tu nemali už koláčik, tak ešte dnes upečiem. Takto ho asi zrealizujem budúci víkend. Jablkové máme veľmi radi.
marianne
excelujes @lucinka :-) co kolac a je jedno ci na sladko alebo slano,to skvost:-)....a toto je nebicko v papulke..
gagika
krasne spracovany recept a aj bez popisu len podla fotiek sa da tvoja torta pripravit. urcite je vyborna a tak pri najblizsej prilezitosti vyskusam.
afataga
tak ponuknut by som sa dala bez vahania, ale robit ho nebudem, je strasny pracny na moj vkus :-)
tiginko
náherný...teda na prvý pohľad som si myslela, že je na titulnom obrázku "dietna" saláma, ale uľavilo sa mi, že to ružové je džem. Fajnový koláčik
frezia68
Veru,dobre si využila upršaný dníček.Aj u nás sa slnko schovalo a trúbu sme využili :-) Ten koláčik musí chutiť :-)
lusinkab
@elixir dakujem velmi pekne budem rada ak vyskusas @marianne jej dakujem velmi si ma potesila @mariamka dakujem ti velmi pekne @gagika dakujem za tvoj komentik ja sa snazim radsej viac fotiti a menej pisat :-) chcela som dat kazdu fotku zvlast ale pri 15 bode som zistila,ze nemozem pridat viac bodov tak som musela 8 z nich dat ako kolaz :-) @violeta @mesiar50 dakujem :-)@afataga dakujem tak aspon takto virtualne ta ponuknem :-) @tiginko dakujem no s tou salamou si to neviem predstavit xxxx @frezia68 dakujem ti no ved som uz aj pozerala na ten tvoj recept a pekne si ho ulozila a cim skor musim vyskusat. A tu je taka masia obmena tohto receptu to som robila ked boli v sezone marhule

postup je ten isty len sa pridava 275 ml vody a 200 g cukru na marhule a potiera sa to hustym marhulovym dzemom zmiesanym s vodou a cesto je o 25 g viac masla,bez mandli a o 70 g viacej muky. Postup a frangipane je taky isty.
pusta
@lucynka moja, tento experiment ti teda úžasne vyšiel.
si mimoriadne šikovná, krásny recept, krásne zdokumentovaný fotopostup.
jujoska
ten marhulovy sa mi paci este viac, nez jablkovy, super kolaciky
frezia68
Nech už sú marhule na trhu,lebo tento musím vyskúšať-krááááásny !!!!!!!
marianne
@frezia68 u vas nie su marhule? ja sa s nimi pucim uz tyzden,dnes som zjedla 1kg a mam pokoj:-)) idem pozriet,kde to Ty byvas,slnko nesvieti,marhule nemaju....:-) srandujem,dufam,ze sa nenahnevas...:-))
marianne
no ta od Presova:-) nevozia vam dolniaci,veru ja bysom sa tiez nanapchavala denno-denne nimi keby nie ich...a za dobru cenu predavaju,uz su sladucke...
lusinkab
@pusta @vieratt @jujoska dakujem vam velmi pekne :-) @frezia no aj s tymi marhulami je to vyborne len ked ich budes varit tak len tak do polomeka aby sa ti nepopucili ked ich budes z panvice prekladat :-) no ja si este tak do decembra za marhulami pockam :-(
frezia68
Zajtra nabehnem na trh na prieskum,veď ani by som nevarila,len sa napchávala tou dobrotou :-) @marianne ,ale dnes u vás zima a tu milé slniečko :-))) a @lusinkab : ďakujem za radu,tak potom v decembri dobehnem na marhule :-)
iva63
výborný recept a tiež krásne zdokumentovaný, už je v kk-:)
janger
Vsetko s jablkami mame radi. Vyborna je tato tvoja kombinacia. Pekny, podrobny popis prace a krasne fotky :-).
parisienne
Tu vo Fr sa Frangipane pouziva hlavne v kombinacii s hruskami, odporucam vyskusat :)
lusinkab
@parisiene no s hruskami som este neskusala ale mam uz nejaky cas ulozeny recept na briosky s frangipane a hruskami len teraz akosi mam menej casu na vsetko tak hadam coskoro vyskusam. Ja zboznujem tie francuzke sladkosti ked som bola vo francuzku naposledy tak som sa musela velmi ale velmi kontorlovat lebo som chcela ochutnat vsetko co sa dalo :-) ak najdem cas tak sa urcite podelim aj s receptom :-) krasny dnicek prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia