Hruškový zákusok so zapečenou plnkou (vianočný recept)
Foto: julica
Čo s podarovanými sladkými hruškami? Šup ho položiť ich do postele z maslového cesta a prikryť vanilkovo-smotanovou mandľovou perinou. Tento koláč si vás zaručene Zobraziť celý popisČo s podarovanými sladkými hruškami? Šup ho položiť ich do postele z maslového cesta a prikryť vanilkovo-smotanovou mandľovou perinou. Tento koláč si vás zaručene podmaní.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
180 g |
|
200 g |
|
7 PL |
|
4 |
|
1 ks |
|
Voňavá zálievka: | |
400 g (môže byť napoly s jogurtom) |
|
3 PL |
|
5 PL |
|
100 g |
|
4 (vyšľahaný sneh) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si hrušky, ktoré zbavíme jadrovníkov a očistíme od šupiek. Tie moje sú stopercentné bio hrušky (díky, krstný), čo ostali na strome až do prvých mrazov.
-
2
Do misy dáme žĺtky, cukor a smotanu, ktoré vidličkou rozšľaháme. Prisypeme múku, pridáme maslo a uhnetieme cesto. Pracuje sa s ním veľmi dobre, smotanu som zvolila preto, aby som nemusela dávať priveľa tuku.
-
3
Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť plechu (neviem presné rozmery, ale použila som ten úplne najväčší plech, čo doma máme).
-
4
Prenesieme ho na plech. Ide to ľahko, cesto sa vôbec netrhá, a to ani mne. (linecké cestá väčšiou skladám na plechu ako puzzle:)
-
5
Na cesto poukladáme hrušky nakrájané na štvrtky.
-
6
Z bielkov vyšľaháme sneh. V druhej miske vymiešame jogurt či kyslú smotanu s hnedým cukrom, hladkou múkou, vyškrabeme vanilkový struk.
-
7
Do zmesi zľahka vmiešame sneh a nakoniec mandľové lupienky.
-
8
Zmes rozotrieme na hrušky a dáme upiecť do trúby vyhriatej asi na 180 stupňov na 50 minút (každý si najlepšie poznáte svoju trúbu). Upečený koláč sa sám bude hlásiť podmanivou vôňou a zlatým nádychom.
-
9
Po vychladnutí pokrájame. Kombinácia mandlí, hrušiek, vanilky a masla vám určite spríjemní zimné dni. (Aj napriek svojej veľkosti nám zásoba koláčia vydržala presne 15 hodín, z toho 8 sme spali. :)
ale kúpila som si ten malý valček na cesto priamo v plechu,ten skús,je
super.
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.