Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláčik fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 17. októbra 2021
Jablkovo-makový koláčik (fotorecept)
Foto: olinecka

Určite neprehliadnite tento zákusok dvoch chutí. Dusené jablká, mletý mak a cesto z kyslej smotany dodáva príjemnú chuť. Výborné pohostenie na víkend, oslavy, sviatky. Zobraziť celý popisUrčite neprehliadnite tento zákusok dvoch chutí. Dusené jablká, mletý mak a cesto z kyslej smotany dodáva príjemnú chuť. Výborné pohostenie na víkend, oslavy, sviatky.

30
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180  °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g
2 ks
1 bal.
250 g (alebo Palmarin)
200 ml (16 %)
štipka
Plnka:
900 g nastrúhané
6-7 PL
1/2 ks
podľa chuti
180 g mletý
2 ks
Na potretie korpusu:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku pridáme cukor, štipku soli, nastrúhané studené maslo, žĺtky, prášok do pečiva a kyslú smotanu.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň 1 hodinu.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravené ingrediencie na plnku.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor podľa sladkosti jabĺk alebo podľa chuti. Vmiešame mletú škoricu, nastrúhanú kôru a šťavu z citróna. Jablká dáme na panvicu a 4-5 minút podusíme. Do horúcich jabĺk vmiešame mletý mak a plnku necháme vychladnúť. Do vychladenej jablkovo-makovej plnky vmiešame po častiach tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti jednu časť cesta rozvaľkáme, valčekom prenesieme na plech 30x40 cm vymastený a vysypaný múkou. Cesto potrieme slivkovým lekvárom.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozvaľkáme druhú časť cesta a preložíme pomocou valčeka na plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou, aby sa cesto počas pečenia nezdúvalo.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.

    Jablkovo-makový koláčik (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

olinecka
@helena10 (17.10.2021 17:40)

Ďakujem z celého srdca za príjemný komentár som rada že sa recept páči.
staja
@olinecka ďalší vydarený koláčik. Vyzerá to lákavo, podľa mojej chuti. Ukladám a určite vyskúšam.
frezia68
Pridávaš vydarené a lákavé koláčiky,že ešte aj mňa navnadíš,hoci sladké obchádzam.
kavicka11
Krásny koláčik 👍 mohla by som nahradiť do cesta namiesto kyslej smotany dať krémový tvaroh?
fsbd
Perfekný!!!👏👍 Smotana v ceste je pre mna novinka, ale krasne sa s cestom robi. Dakujem za zverejnenie receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia