Jablkové slimáky fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 16. mája 2011

Uz davnejsie som na Varechu vlozila recept na plundrovane cesto, ktory som mala zo slovenkej kucharskej knihy. Nedavno som nasla tento recept na danish Zobraziť celý popisUz davnejsie som na Varechu vlozila recept na plundrovane cesto, ktory som mala zo slovenkej kucharskej knihy. Nedavno som nasla tento recept na danish pastry na internete. Viacej sa mi paci, ako ten predosli, tak som sa rozhodla, ze ho pridam tiez na Varechu.

18ks
porcií
20+45 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 PL
2 PL
1/2 KL
1 ks
220-250 ml vlažné
180 g
plnka:
120 g
2 KL
2 ks
50 g
150 g
na poliatie:
200 g
2 PL horuce




Postup

  1. 1

    Z muky, cukru, drozdia, soli, vajca a mieka som mixerom vymiesila vlacne cesto. Cesto som rozvalkala na obdlznik velky asi 40/60cm. Maslo som si nakrajala na tenke platky a poukladala som ho na 2/3 cesta. Tento bod postupu som nemohla odfotit, lebo mi prave vysla baterka na fotaku. Cesto som prelozila tak, ze najprv som zlozila 1/3 prazdneho cesta (z lavej strany) na prostrednu cast, kde bolo maslo a na nu som prelozila z pravej strany poslednu tretinu kde bolo poukladane maslo. Cesto som zase rozvalkala do velkosti zhruba 40/60 cm. Zlozila som ho podobne ako prvykrat.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som zabalila do potravinarskej folie a ulozila som ho do chladnicky na 15 minut. Tento postup rozvalkania a skladania a ulozenia do chladnicky na 15 minut som opakovala este dva razy.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokym som mala cesto v chladnicke pripravila som si plnku. Do kastrola som si dala cukor a maslo. Maslo som si trosku ohriala, aby sa mi dalo dobre premiesat s cukrom.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablka som si ocistila a pokrajala som ich na male kusky. Pridala som ich k cukru so skoricou a hrozienkami. Vsetko som spolu premiesala.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravenu jablkovu plnku som rozotrela na rozvalkane cesto.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som stocila a nakrajala som z neho kotuce hrubky asi 2,5 cm.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrajane kotuce som poukladala na pomasteny plech a piekla som ich vo vyhriatej rure 200C 15 minut.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upecene jablkove slimaky som ulozila na mriezku vychladnut. Vychladnute som ich potom postriekala polevou, ktoru som si pripravila rozmiesanim cukru a horuceho mlieka.

    Jablkové slimáky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evusik
vyzerajú výborne.... jablká, škorica, hrozienka - samé dobré veci a krásne nafotené
jatanika
s jabĺčkami robím aj ja... ale cesto kysnuté a bez hrozienok... dcéra ich v koláči nemá rada... tento koláčik bude výborný :-)) a keď je navyše z pľundrového cesta ... super!
kata50
Toto prekladanie cesta poznám a aj ja ho tak robím. Bolo zverejnené veľmi dávno pri francúzskych croasantoch . Je to super postup. Tvoje slimáky sú krásne, na zahryznutie.
pivonka
Sú nádherné. Škoda, že nie si moja suseda, dala by som sa pozvať.
ailuj82
na plundrové cesto sa chystám už dlhšie, snáď sa mi podarí... Krásny recept:)
marcy
sú ako namaľované,určite chutné...vyskúšam cez víkend
sovka62
A vieš, že sme sa o pľundrovom bavili aj na Food Fest-e? Ukladám, mne sa veľmi nedarí, ale podľa tvojho receptu to hádam zvládnem. A zdá sa mi, že nebude veľmi mastné, to sa mi páči. Ďakujem.
violetacamorova
Máš ich krásne, tu v Škótsku si ich kupujem, hlavne marhuľové robia ich výborné a tú polevu som netušila ako môžu spraviť.
jamarlen
@palokuchki , pozerám, pozerám aj tvoje ostatné recepty - nádhera, ďakujem za príjemný večer nad ními... aj by som sa pridal k tým strihačom, čo môžu ochutnávať tvoju kuchyňu, nuž ale to sú iní majstri ! okrem toho - ušanujem tie ovečky:))
jerica
Už sa teším keď to budem robiť , mám rada ovocné koláčiky a tá poleva na slimáčiku vyzerá na foto ako z ľadu , dúfam že sa mi podarí ako Tebe. Tak ako píše @jamarlen všetky Tvoje recepty - nádhera:-))
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za mile komentare. Ja som s tymto cestom velmi spokojna, dufam ze budete aj vy. Ja si myslim ze to ukladanie do chladnicky medzi valkanim pomoze tomu, aby cesto bolo lahke a dobre sa listkovalo. @pivonka , ved aj ja by som bola velmi rada keby ste tak mohli ku mne pribehnut na kavu. Velmi som si vas vsetkych oblubila. @sovka , urcite to zvladnes, dufam ze ti bude chutit. @jerica , @jamarlen , dakujem. Tym oveckam sa veru ulavi, ked ich ostrihaju. Lahsie sa im beha, nemusia nosit na sebe tolko vlny.
pacik
Je načase toto cesto vyskúšať (prvýkrát v živote). Slimáčiky sú nádherne a tvoje recepty sa mi zatiaľ vždy podarili :-)
ejta
no ale toto vôbec nemusí byť zlé ! :-))
pivonka
Ešte jednu otázku na upresnenie: Keď zamiesiš vláčne cesto, dáš ho pred rozvaľkaním kysnúť, či nie? Lebo určite chcem vyskúšať. Chcem ale počkať na nové jablká, tie, čo sú v predaji už za veľa nestoja a mohli by pokaziť celý výsledok. To by teda bola škoda.
cica2
tie sa ti krásne vydarili, ešte takéto cesto som nerobila ale za pokus to stojí:)....jablká, škorica to zbožňujem!
palokuchki
@pivonka , cesto po vymieseni som hned vyvalkala a ulozila som nan maslo pokrajane na tenke platky. Cesto som prelozila a hned dala do chladnicky. Takze vlastne cesto kyslo v teple az potom ked bolo naplnene a pokrajane na plechu. Dufam, ze budes spokojna. @pacik , velmi som rada, ze ti moje recepty vysli a myslim si, ze aj tento sa ti podari. @ejta , @cica , dakujem.
cinkla
Aj ja Ti ten recept chvalim, velmi sa mi paci a vyskusamho co najskör.Pekny pozdrav do Australie. Uz sa ten Quinsland z tej prirodnej pohromy spamätal ? Vsetko dobre.
janger
Slimaciky su to nadherne a iste tak aj chutia :-)!
palokuchki
@cinkla , dakujem za pozdrav. Ja zijem 1500km od Brisbane (Queensland) na juh v horach 800m nad morom. My sme tu take zaplavy nemali. Niektori farmari v tych zaplavenych oblastiach mali velke straty, vydiet to aj na cenach ovocia a zeleniny. Este raz vam vsetkym dakujem za mile komentare.
cupcake
Pripajam sa aj ja. Milujem tieto kolace, kupujem si ich v miestnej pekarnicke, su plnenne mandlovou plnkou a posypane sekanymi mandlami, samozrejme cukrova mandlova poleva. Nemam velmi stastie s takymto typom cesta, ale urcite skusim. Ja zijem v USA pri Michigen jazere, mavame velmi vlhko, mozno to je dovod. Idem ich vsak vyskusat dneska, dufam, ze sa podaria.
palokuchki
@cupcake , dufam ze sa ti kolaciky podaria a ze budes spokojna. Ja ich idem tiez dneska znovu robit, ale ich budem inak plnit. Pozdravujem ta. Ake je to pekne. Varecha nas vsetkych rozstrusenych Slovakov po celom svete takto spaja.
babinka
@palokuchki -vynikajuci recept - dcera povedala, ze som este nic tak dobre neupiekla!! a hned bolo po nich, lebo ja sama som si dala 4 za sebou. A robila som ich iba z celozrnej muky, natierala maslom,posypovala skoricou,cukrom hnedym,orechami...to bolo fajnove, vdaka za recept, najblizsie urobim s inou naplnou..
babinka
@sovka , to cesto nebolo mastne (dala som trosku menej masla nez je v recepte) a celozrna muka to stiahla urcite este viac. Pritom pocas valkania maslo prerazalo v ceste, potom sa asi trosku "vypieklo". Lahko sa s tym pracovalo, len treba na tensie vyvalkat - moje boli trosku hrubsie, ale to len na poprvykrat, nabuduce sa polepsim :)
pivonka
Konečne chcem vyskúšať tento krásny recept. Až teraz som si všimla, že v rozpise sú uvedené 2 PL sušených kvasníc. Na sáčku kvasníc, ktoré používam, je napísané, že je to dávka a 1 kg múky a kvasníc je 10 g. Možnože tvoje kvasnice majú iné dávkovanie? Lebo 2 PL sa mi zdá byť naozaj veľa .
palokuchki
@pivonka ja normalne tiez davam na 500g muky 1PL susenych kvasnic. Na toto cesto bolo v recepte pisane 2PL, tak som ich tam dala. Kvasnice v ceste neboli citit a cesto bolo krasne nadychane. Ak chces, vyskusaj a daj trosku menej kvasnic, mozno to aj tak budes mat dobre. @babinka som velmi rada, ze si bola s kolacikami spokojna.
marika554
Veľmi sa mi páčia tvoje koláčiky.Určite ich vyskúšam. Už sa na ne teším.
pivonka
Dodatočne ti chcem povedať, že som slimáky spravila, kto ich zbadal, povedal: Osie hniezda! :-)) to nevadí, hlavne, že všetkým chutili. Moja dcéra sa vyhýba hrozienka, a tentoraz povedala: Mami, prvý raz mi chutia aj tie hrozienka, tá plnka je veľmi dobrá. (Možno to spravil ten hnedý cukor?)
palokuchki
@pivonka som velmi rada, ze vam kolaciky chutili. Je pravda ze hnedy cukor dodava jedlu inu chut ako biely. Mozno to bolo aj v tom cukri. @marika554 , dufam ze ked kolacily vyskusas budes aj ty spokojna.
chariquet
Akosi sa mi v chladničke premnožili jabĹčka, a tak som dnes vyskúšala tento receptík.... Fantázia:) Ďakujem za super recept!!!
bbbb
otazocka palokuchki....trosku som nepochopila, ci zakazdym ked dam do chladnicky a znova rozvalkam, ci mam zakazdym aj maslo tam dat? dakujeeem za odpoved
palokuchki
@chariquet dakujem, som velmi rada, ze vam chutilo. Nejako mi predtym unikol tvoj koment, prepac. @bbbb , to vsetko maslo treba porozkladat na zaciatok na 2/3 toho rozvalkaneho cesta. Potom sa uz len preklada a valka.
kata50
To prekladanie cesta na 2/3 je naozaj najlepšie. Pri všetkých cestách, ktoré majú lístkovať to používam tiež. Tento spôsob je u nás málo známy, ale môžem iba odporučiť. :-)
sonulienka
@palokuchki včera som dostala jabĺčka a dnes som skúšala Tvoj recept je to výborné.Plundrové cesto som ešte nerobila mala som obavu ale toto je naozaj vynikajúce. Ďakujem za výborný recept tak ako všetky Tvoje nemajú chybu.
coldbery
Práve ich robím...som zvedavá či sa mi tak pekne podaria.....veľmi sa na nich teším....♥
dorisa
krásne slimáčiky, jablkové je všetko dobré
margaretka28
Tito musia tiež chutiť vynikajúco ! Ako dobre, že varecha pripomenie aj staršie recepty, uložím si :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia