Foto: ancicka
Ak mate ešte minuloročné jablká,tak ako ja,tak ich využite na takýto obojstranný koláč.Samozrejme,že môžte použiť aj kupované jabká.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
125 g (margarín) |
|
125 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
175 g |
|
2 čl |
|
1/2 dl |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks na potretie |
|
1 ks |
|
50 g |
|
Plnka: | |
400 - 500 g |
|
troška |
|
podľa kyslosti jablk |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
125 g (Hera) |
|
Postup
-
1
Maslo vymiešame svajco,bielkom, vanilkovým a práškovým cukrom do peny.Pridáme štípku soli,múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka zamiešame.Pridáme mlieko,ak by bolo cesto prituhé,tak pridáme trošku mlieka,tak aby sa dalo rozotrieť.
-
2
Potom cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a rozotrieme.
-
3
Rozotreté cesto potrieme žltkom a posypeme škoricovým cukrom.Na to rozsypeme mandľové lupienky.Ak nemáte škoricový cukor,tak si do vanilkového cukru zamiešajte 1 čl mletej škorice.Ja som to takto urobila,lebo sa mi minul.
-
4
Očistené jablká pokrájame na kocky a podlejeme trochou vody,podľa toho ako sú šťavnaté jablká.Ked sú sypké,tak viac.Jablká rozvaríme,pridáme škoricový a kryštalový cukor,
-
5
a zavaríme vanilkový puding.
-
6
Ešte do teplého pudingu pridáme maslo.Za stalého miešania ho rozpustíme.Puding necháme trocha vychladiť,
-
7
Z cesta stiahneme papier a rozrežeme na polovicu.
-
8
Na jednú polku vylejeme jablkový puding a zakryjeme druhou,takaby lupienky boli na obidvoch stranách.Koláč vložíme do chladničky,aby puding stuhol a
-
9
prekrojíme na polovicu a pokrájame na úhľadné rezy.Dobrú chuť!
Diskusia k receptu