Foto: danda3
Torta pre môjho syna k meninám. Keďže neje cukor ani klasickú múku, vymyslela som to takto a myslím, že torta chutila všetkým. Korpus na Zobraziť celý popisTorta pre môjho syna k meninám. Keďže neje cukor ani klasickú múku, vymyslela som to takto a myslím, že torta chutila všetkým. Korpus na tortu som našla u @kukulienky, plnka je stará klasika.☺
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
50 ml |
|
100 g hladká |
|
Plnka: | |
4 ks stredné |
|
1 ks |
|
300 ml |
|
|
|
|
|
1/2 ks na šťavu |
|
Čokoládová poleva: | |
100 ml |
|
100 g horká |
|
Postup
-
1
Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávama rapaduru (alebo cukor), zašľaháme, potom dáme žĺtka s olejom a nakoniec jemne vmiešame múku.
-
2
Nalejeme do tortovej formy ( 26 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme pricť na 180°C cca 10 - 15 minút, treba vyskúšať špajdlou.
-
3
Upečené cesto, kým chladne, pripravíme si jablkovú plnku.
-
4
Jabĺčka rozkrojíme, vykrojíme stred a na hrubo nastrúhame.
-
5
Dáme do hrnca, pridáme polovicu vody, trošku škorice a dusíme. V druhej polovici vody rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do jabĺk, miešame, kým masa nezhustne. Podľa chuti osladíme medom a pridáme šťavu z polovice citróna.
-
6
Korpus zbavíme papiera, otočíme a vložíme späť do formy. Nalejeme pripravenú plnku z jabĺk, uhladíme a dáme vychladnúť a stuhnúť. Keďže som ju dorobila večer, dala som ju na balkón a ráno pokračovala. Nabudúce urobím plnku z dvojitej dávky.
-
7
Nevedela som, čo navrch, tak som zvolila klasiku - čokoládovú polevu. Nad parou si rozpustíme čokoládu v šľahačke, dobre vymiešame a nalejeme na jablkovú plnku, kým je ešte vo forme. Keď trošku zatuhne, formu roztvorím a potriem aj boky torty. Ozdobila som ju arašidami v trojakej čokoláde, ale nemusí byť. Necháme stuhnúť.
-
8
Zjedli sme je na posedenie, bola výborná.
-
9
☺
tiginko - našťastie mám synov troch, takže sa doma vždy nejaký objaví.☺