Jablková torta s čokoládou

Autor receptu: danda3

Torta pre môjho syna k meninám. Keďže neje cukor ani klasickú múku, vymyslela som to takto a myslím, že torta chutila všetkým. Korpus na tortu som našla u @kukulienky, plnka je stará klasika.☺

12
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávama rapaduru (alebo cukor), zašľaháme, potom dáme žĺtka s olejom a nakoniec jemne vmiešame múku.
  2. Nalejeme do tortovej formy ( 26 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme pricť na 180°C cca 10 - 15 minút, treba vyskúšať špajdlou.
  3. Upečené cesto, kým chladne, pripravíme si jablkovú plnku.
  4. Jabĺčka rozkrojíme, vykrojíme stred a na hrubo nastrúhame.
  5. Dáme do hrnca, pridáme polovicu vody, trošku škorice a dusíme. V druhej polovici vody rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do jabĺk, miešame, kým masa nezhustne. Podľa chuti osladíme medom a pridáme šťavu z polovice citróna.
  6. Korpus zbavíme papiera, otočíme a vložíme späť do formy. Nalejeme pripravenú plnku z jabĺk, uhladíme a dáme vychladnúť a stuhnúť. Keďže som ju dorobila večer, dala som ju na balkón a ráno pokračovala. Nabudúce urobím plnku z dvojitej dávky.
  7. Nevedela som, čo navrch, tak som zvolila klasiku - čokoládovú polevu. Nad parou si rozpustíme čokoládu v šľahačke, dobre vymiešame a nalejeme na jablkovú plnku, kým je ešte vo forme. Keď trošku zatuhne, formu roztvorím a potriem aj boky torty. Ozdobila som ju arašidami v trojakej čokoláde, ale nemusí byť. Necháme stuhnúť.
  8. Zjedli sme je na posedenie, bola výborná.