Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablková piškóta s hroznovým lekvárom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 23. septembra 2017

Náš víkendový zákusok. Možno by sa mohol volať aj jesenný. V piškótovom korpuse sú krájané jabĺčka, ktoré som spojila s hroznovým tmavým lekvárom.

20
porcií
50 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto (3x):
3
3 PL
3 PL studená
100 g výberová
1/2 KL
na špic noža
100 g krájané na tenko
370 ml
1 PL
Čokoládová poleva:
200 g
1/4 kocky




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila jabĺčka. Urobila som si 3 kôpky, do každej piškóty 100 g.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájala som ich na tenké plátky.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si cesto: Vajcia s cukrom a vodou som vyšľahala do peny. Zmiešala som múku, prášok do pečiva a sódu a na 3-krát som opatrne vmiešala do vajcového základu.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon som opatrne vmiešala aj jabĺčka.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala, upravila rovnomerne. Trúbu som nechala vyhriať na 180 °C a piekla sa 10 min.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postupne som miešala aj ďalšie 2 cestá ako to prvé. Upečené som ukladala na mriežku.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvicu som vyliala lekvár. V troške vody som vymiešala puding a vyliala som k k horúcemu lekváru. Miešala som, pokiaľ celkom nezhustol. Hotový lekvár som rozdelila na 2 rovnaké časti.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým bol lekvár horúci, natrela som prvý korpus, Najprv natriem na tenko celú plochu a ako začína hustnúť a tuhnúť natieram aj zbytok.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Položila som druhý korpus a ešte stále horúcim lekvárom natrela vrch. Ak vám počas plnenia korpusov lekvár vychladne, dajte ho na chvíľku do mikrovlnky.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Položila som tretí korpus. Na tento som položila papier na pečenie, potom dosku na krájanie a napokon 3 kg múky. Takto som koláč uložila do chladničky na celú noc.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Druhý deň so pripravila polevu z bielej čokolády s pridaním 1/4 kocky horkej, aby som dosiahla béžovú farbu. Polevu som natrela na zákusok, ktorý som potom dala do chladničky stuhnúť.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Horúcim nožom som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Jablková piškóta s hroznovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

rela
Aká škoda, že nie som Tvoja susedka - kávu by som doniesla.
haji
V jednoduchosti je krása, bezva recept, postup, provedení, rez, servis, fota hodné profíka. Jsi šikulka, milá Izi! Díky za receptík a potěšení oka i srdce.
jack
Peknučké a určite chutnučké:-)Cez týždeň idem robiť tvoj Ružový sen,pohostenie do práce k mojim narodkám.Tak dúfam,že sa podarí,drž palčeky.Potom pridám fotku.Aj tieto si ukladám;-)
zolik
Kolac je urcite vyborny, ale mne sa velmi paci ta jesenna dekoracia na Tvojom stole.
mitzy
Izi Izi, čím ty ešte neprekvapíš? Hroznový lekvár? To som jakživ nejedla! Vyzerá to zas raz dobre ;)
izabella929
@mitzy , áno kým som žila v rodnom kraji vlastnila som vinohrad takže samozrejme okrem vína som robila i lekvár z hrozna...myslím že recept tu aj mám..vďaka za komentár.-)
izabella929
@jack , tak týmto si mi urobila veľkú radosť, pretože tento recept je môj vlastný a moc mi na tom záležalo, aby som ho mala tu na tejto stránke..bol mimoriadne chutný..budem ti nesmierne povďačná ta foto..vďaka za komentár.)
izabella929
@rela , no možno by ma to aj tešilo...v každom prípade by si mala ako prvá ochutnávačka nárok na výslužku.-)hádam by sa u mňa aj kávička našla.-) vďaka za komentár..
izabella929
@ haji , potešila si ma moc.-)@ zolik , no mala som šťastie, lebo som v piatok uvidela, ako sa škorce vrhli na strom, tak som bežala odtrhnúť aspoň pár zväzkov, lebo dnes už je strom úplne prázdny..milé že sa ti to páči..)@ @ monty, jednoduchý na prácu, skromný na suroviny, takže podľa mňa fajn.-)@ patrovickypitrs, nuž koníček je koníček , nič iné ma tak nebaví...ale predsa ešte niečo, moje nádherné ruže..ktoré už kvitnú tento rok tretí krát..tak vám posielam všetkám pre radosť jednu najmilšiu.-) vďaka za komentáre..


havino
Ty Izka, s tým lekvárom a pudingom si ma zaujala, nevpije sa toľko a vytvorí fajnú vrstvu medzi plátmi že? a nie až presladenú, kedže sa nastaví pudingom, z hrozna džem mám doma, robila som dva roky do zadu, z drobného a sladučkého hrozna, no veru skúsim ja niečo podobné, super
sracz
Predvčerom zaťukala paletou plnou farueb aj na naše dvere nová jeseň. Obdobie, ktoré doslova zbožňovala aj našea presladká mamička Aňuci, B.P. Pre nás s ňou to bola jeseň v podaní okolitej prírody našeich rodných Košíc. Prechádzky od "Komenského ústavu" t. j. Veterinárnej univerzity popod reštaurácie "U baránka" na Bankov, alebo ak dych stačil, až na Alpinku, ostali už len nostalgickou spomienkou. Tak to všetko miIzka milá, pripomína Tvoja dnešná piškóta. Ďakujem, blahoželám k dokonalej práci a želám Ti zo srdca krásny weekend!
marienka44
Nádherné, ako vždy. Len sa chcem spýtať, či ten lekvár s pudig. práškom sa aj varí, či musí prejsť varom. V postupe je len napísané, že miešame, kým nestuhne. Všimla som si, že toto zahusťovanie lekváru si robila aj v iných receptoch, asi je to dobre.
izabella929
@havino , presne tak, lebo ak natrieš korpus len lekvárom , podstatná časť sa vpije..ale keď zahustíš pudingom nevpije sa a pôsobí ako každý iný krém..naviac, ak sa natrie horúcim prvá vrstva zaschne a nedovolí aby ďalšia vtiekla do korpusu..dlho som hútala, čo s tým lekvárom robiť, aby sa dal použiť namiesto maslového krému a vyzeralo to aj pekne..naviac, už som nepridala žiaden cukor, však hrozno malo svoju sladkosť a lekvár je sám o sebe prirodzene sladký..čo ma najviac potešilo, celý zákusok je voňavý od tohto lekváru..@sracz a @havino ďakujem pekne za komentáre..)
izabella929
@marienka44 , pochopiteľne musíš priviesť lekvár k varu, ale to je iba chvíľka, no a puding zmiešaný s vodou sa musí určite variť za stáleho miešania, lebo sa začne zahusťovanie pôsobením pudingového prášku.. ja som ho úplne horúci delila na 2 časti a ihneď ešte za horúca natrela najprv celú plochu tenkou vrstvou aby sa urobila stabilná vrstva tým, že lekvár zaschýna/koláč je ešte studený práve vybratý z chladničky/kým natrieš celú plochu na tenko, zatiaľ ti už tam kde si začínala natierať je stuhnutý a môžeš pokračovať vo vrstvení...potom už korpus nebude nasávať do seba lekvár..ak počas natierania veľmi vychladne , treba na chvíľku do mikrovlnky prihriať..ak ešte niečo budeš potrebovať, ozvi sa..