Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablčník fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 26. novembra 2017
Jablčník (fotorecept)
Foto: Mesiar50

Jablčník je krehký ako cukrová poleva.

40 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
750 g
375 g studené
22 g
150 g
3 ks
2 bal
z 2 citrónov
Plnka:
12 ks (Jonagold)
2 PL (nemusí byť, resp.podľa chuti)
150 g
podľa chuti
Okrem toho:
 na posypanie spodného cesta
 na potretie plechu
 na posypanie plechu




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do chladničky zhruba na jednu hodinu, aby nám trochu stuhlo.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ cesto oddychuje v chlade, tak si zatiaľ ošúpeme jablká, nastrúhame ich na veľkom oku strúhadla. Pridáme k nim cukor a trochu ich posmažíme. Nakoniec plnku dochutíme škoricou a pridáme aj hrozienka.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech na pečenie potrieme maslom a pomúčime ho. Rozmery plechu sú 32 x 22 cm.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto po vybratí z chladničky ihneď vyvaľkáme, lebo po krátkom čase zmäkne a bude lepivé. Ako vidíte ja som to cesto vaľkal na papieri k pečeniu.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkané cesto stočíme na valček a preložíme ho na plech.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej cesto posypeme strúhankou, keďže aj usmažené jablká obsahujú ešte dosť šťavy a cesto by sa mohlo rozmočiť. Kto nerád strúhanku, tak môže použiť pomleté orechy či detské piškóty.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto natrieme vychladnutú plnku z jabĺk.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhú časť cesta tiež vyvaľkáme a pomocou valčeka jablkovú plnku ním zakryjeme. Cesto pred pečením dobre popicháme, aby mala odkiaľ unikať para a tým vlastne predídeme roztrhnutiu koláča.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč som piekol na 175 °C 40 minút. Želám Vám všetkým peknú nedeľu.

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Vypadá a určitě aj chutí, jablíčkové dezerty mám ráda. Jsi šikovný!
motyka
Najlepšia klasika. Tvoj je vylepšený. Super. To sa niekto má, keď mu to Ty takú dobrotu upečieš. Ja si vravím, že dnes to bude bez sladkého, ale pri pohľade na ten tvoj koláčik - asi nebude. Poprosím drahého, nech očistí jabĺčka. Výborný postup a nafotené - aj pre začínajúcich.
evanaaa
Dala by som si aj ja kus koláča, dostala som naň chuť, dobre vypadá, mama nám pekávala tiež - jablkové pité, ale zaujímavé, všimla som si, že veľa ľudí popichá vrch, ona to nikdy nerobievala a piekla dosť často podobné cestá. Ja som ho piekla len raz, bez pichania, lebo som nevedela, že to treba.....
frezia
Moj oblubeny jablkovy. Ako vsetky recepty od teba, velmi pekne popisany a nafoteny.
sracz
Výborné a hlavne chutné ďalšie Tvoje "veľdielo", kamarát Butcher,m alias @Mesiar50 a podobne ako predchádzajúcim Vareškám, aj mne pripomína vôňu kuchyne našej mamky Aňuci. Ďakujem za nostalgickú spomienku i za rcp! Maj krásne dni plné úspechov, ale aj úsmevov dobrých ľudí!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia