Jablčník fotorecept
Foto: Mesiar50
Jablčník je krehký ako cukrová poleva.
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
750 g |
|
375 g studené |
|
22 g |
|
150 g |
|
3 ks |
|
2 bal |
|
z 2 citrónov |
|
Plnka: | |
12 ks (Jonagold) |
|
2 PL (nemusí byť, resp.podľa chuti) |
|
150 g |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
na posypanie spodného cesta |
|
na potretie plechu |
|
na posypanie plechu |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do chladničky zhruba na jednu hodinu, aby nám trochu stuhlo.
-
2
Pokiaľ cesto oddychuje v chlade, tak si zatiaľ ošúpeme jablká, nastrúhame ich na veľkom oku strúhadla. Pridáme k nim cukor a trochu ich posmažíme. Nakoniec plnku dochutíme škoricou a pridáme aj hrozienka.
-
3
Plech na pečenie potrieme maslom a pomúčime ho. Rozmery plechu sú 32 x 22 cm.
-
4
Cesto po vybratí z chladničky ihneď vyvaľkáme, lebo po krátkom čase zmäkne a bude lepivé. Ako vidíte ja som to cesto vaľkal na papieri k pečeniu.
-
5
Vyvaľkané cesto stočíme na valček a preložíme ho na plech.
-
6
Ďalej cesto posypeme strúhankou, keďže aj usmažené jablká obsahujú ešte dosť šťavy a cesto by sa mohlo rozmočiť. Kto nerád strúhanku, tak môže použiť pomleté orechy či detské piškóty.
-
7
Na cesto natrieme vychladnutú plnku z jabĺk.
-
8
Druhú časť cesta tiež vyvaľkáme a pomocou valčeka jablkovú plnku ním zakryjeme. Cesto pred pečením dobre popicháme, aby mala odkiaľ unikať para a tým vlastne predídeme roztrhnutiu koláča.
-
9
Koláč som piekol na 175 °C 40 minút. Želám Vám všetkým peknú nedeľu.
Diskusia k receptu