Jablkový koláč
Jablčník (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Jablčník je krehký ako cukrová
poleva.
Postup
- Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do chladničky zhruba na jednu hodinu, aby nám trochu stuhlo.
- Pokiaľ cesto oddychuje v chlade, tak si zatiaľ ošúpeme jablká, nastrúhame ich na veľkom oku strúhadla. Pridáme k nim cukor a trochu ich posmažíme. Nakoniec plnku dochutíme škoricou a pridáme aj hrozienka.
- Plech na pečenie potrieme maslom a pomúčime ho. Rozmery plechu sú 32 x 22 cm.
- Cesto po vybratí z chladničky ihneď vyvaľkáme, lebo po krátkom čase zmäkne a bude lepivé. Ako vidíte ja som to cesto vaľkal na papieri k pečeniu.
- Vyvaľkané cesto stočíme na valček a preložíme ho na plech.
- Ďalej cesto posypeme strúhankou, keďže aj usmažené jablká obsahujú ešte dosť šťavy a cesto by sa mohlo rozmočiť. Kto nerád strúhanku, tak môže použiť pomleté orechy či detské piškóty.
- Na cesto natrieme vychladnutú plnku z jabĺk.
- Druhú časť cesta tiež vyvaľkáme a pomocou valčeka jablkovú plnku ním zakryjeme.
Cesto pred pečením dobre popicháme, aby mala odkiaľ unikať para a tým vlastne predídeme roztrhnutiu koláča.
- Koláč som piekol na 175 °C 40 minút.
Želám Vám všetkým peknú nedeľu.