Jablkový koláč

Jablčník (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Jablčník je krehký ako cukrová poleva.

40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do chladničky zhruba na jednu hodinu, aby nám trochu stuhlo.
  2. Pokiaľ cesto oddychuje v chlade, tak si zatiaľ ošúpeme jablká, nastrúhame ich na veľkom oku strúhadla. Pridáme k nim cukor a trochu ich posmažíme. Nakoniec plnku dochutíme škoricou a pridáme aj hrozienka.
  3. Plech na pečenie potrieme maslom a pomúčime ho. Rozmery plechu sú 32 x 22 cm.
  4. Cesto po vybratí z chladničky ihneď vyvaľkáme, lebo po krátkom čase zmäkne a bude lepivé. Ako vidíte ja som to cesto vaľkal na papieri k pečeniu.
  5. Vyvaľkané cesto stočíme na valček a preložíme ho na plech.
  6. Ďalej cesto posypeme strúhankou, keďže aj usmažené jablká obsahujú ešte dosť šťavy a cesto by sa mohlo rozmočiť. Kto nerád strúhanku, tak môže použiť pomleté orechy či detské piškóty.
  7. Na cesto natrieme vychladnutú plnku z jabĺk.
  8. Druhú časť cesta tiež vyvaľkáme a pomocou valčeka jablkovú plnku ním zakryjeme. Cesto pred pečením dobre popicháme, aby mala odkiaľ unikať para a tým vlastne predídeme roztrhnutiu koláča.
  9. Koláč som piekol na 175 °C 40 minút. Želám Vám všetkým peknú nedeľu.