Jablčné pité (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie sú šľachtené, ale chutné, sladkokyslé. Rozhodla som sa urobiť tento u nás obľúbený koláčik. Recept mám starý, odskúšaný. Vydaril sa aj preto, že som použila kvalitnú hladkú múku Babičkina voľba.

60-120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, štipkou soli a PDP. Ja som pridala aj na hrot noža sódy bikarbóny a 1 KL sušených kvasníc. To recept neuvádza, ale keďze sa jedná o tukové cesto, usúdila som, že to len zvýši kvalitu a výživovú hodnotu cesta /B-vitamin/. Do tejto sypkej zmesi pridáme 2 žĺtky.
  2. Palmarin povolíme v mikrovlnke a spolu s kyslou smotanou zamiesime vláčne cesto. Môže sa namiesto kyslej smotany použiť jogurt a v krajnom prípade aj octová voda. Ja som ho urobila deň vopred a uložila som ho do chladnicky v zakrytom vandlíku. Udusíme očistené jablčka s kryštálovým cukrom a brusnicami. Hrozienka moja vnučka nemá rada. Pridala som aj pár klinčekov kvôli aróme. Na záver som udusenú masu ochutila citrónovou šťavou. Plnka je potom osviežujúca.
  3. Čistenie jabĺčok: Škrabkou na zemiaky zbavíme jabĺčka vrchnej šupky , ktorá obsahuje veľa pektínu. Ten znižuje cholesterol, takže veľa šupiek som behom čistenia pojedla. :) Potom jabĺčka ponoríme do kyslej vody, aby neoxidovali. Vodu v nádobe som okyslila kyselinou citrónovou. Postupne som ich štvrtila a krájala na plátky do rajnice, kde som ich za malého prídavku vody a cukru podusila do polomäkka. Túto operáciu som urobila tiež deň vopred a na druhý deň mi potom šla práca už od ruky. Kto má čas, môže urobiť všetko v jeden deň.
  4. Cesto z chladničky vyberieme a rozvážime na polovicu. Jednu polovičku rozvalkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypany plech. Môj plech má rozmer 27 x 37 cm. Na cesto navrstvíme rovnomerne udusené jabĺčka. Čím viac jabĺk je, tým je koláčik chutnejší a šťavnatejší. Netreba jablkami šetriť.
  5. Jablkovú vrstvu posypeme vanilkovým cukrom a mletými orechami, ktoré sú ako bonus a vylepšujú celkovú chuť koláčika.
  6. Druhú polovicu cesta rozvalkáme ako prvú a prenesieme na plech, čím sa všetko prikryje. Ešte pred vložením do rúry celý koláčik popicháme vidličkou. Do rúry som položila aj plechový hrnček s vodou.
  7. Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 30 minút. Až po vychladnutí celý obsah plechu pocukrujeme, lebo ináč by sa cukor roztopil.
  8. My máme radi, keď je náplň viac kyslejšia ako sladšia. Kto chce, môže pridať počas dusenia jabĺk viac cukru. Uvedené množstvo 100 g kryšt. cukru je len orientačné. Pred podávaním je vhodné nakrájané pité vychladiť v chladničke, hlavne teraz v letných horúčavách.
  9. P.S. Hrozno je už z našej tohoročnej úrody a dotvára "zátišie"...