Jablčné pité (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Dostala som od dcéry veľkú tašku plnú zelenkastých malých jabĺčok z ich chalupy. Nie
sú
šľachtené, ale chutné, sladkokyslé.
Rozhodla som sa urobiť tento u nás obľúbený koláčik. Recept mám starý, odskúšaný.
Vydaril sa aj preto, že som použila kvalitnú hladkú múku Babičkina voľba.
60-120 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Preosiatu múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, štipkou soli a PDP. Ja som pridala aj na hrot noža sódy bikarbóny a 1 KL sušených kvasníc. To recept neuvádza, ale keďze sa jedná o tukové cesto, usúdila som, že to len zvýši kvalitu a výživovú hodnotu cesta /B-vitamin/. Do tejto sypkej zmesi pridáme 2 žĺtky.
- Palmarin povolíme v mikrovlnke a spolu s kyslou smotanou zamiesime vláčne cesto. Môže sa namiesto kyslej smotany použiť jogurt a v krajnom prípade aj octová voda. Ja som ho urobila deň vopred a uložila som ho do chladnicky v zakrytom vandlíku.
Udusíme očistené jablčka s kryštálovým cukrom a brusnicami. Hrozienka moja vnučka nemá rada. Pridala som aj pár klinčekov kvôli aróme. Na záver som udusenú masu ochutila citrónovou šťavou. Plnka je potom osviežujúca.
- Čistenie jabĺčok:
Škrabkou na zemiaky zbavíme jabĺčka vrchnej šupky , ktorá obsahuje veľa pektínu. Ten znižuje cholesterol, takže veľa šupiek som behom čistenia pojedla. :)
Potom jabĺčka ponoríme do kyslej vody, aby neoxidovali. Vodu v nádobe som okyslila kyselinou citrónovou.
Postupne som ich štvrtila a krájala na plátky do rajnice, kde som ich za malého prídavku vody a cukru podusila do polomäkka. Túto operáciu som urobila tiež deň vopred a na druhý deň mi potom šla práca už od ruky. Kto má čas, môže urobiť všetko v jeden deň.
- Cesto z chladničky vyberieme a rozvážime na polovicu. Jednu polovičku rozvalkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypany plech. Môj plech má rozmer 27 x 37 cm.
Na cesto navrstvíme rovnomerne udusené jabĺčka. Čím viac jabĺk je, tým je koláčik chutnejší a šťavnatejší. Netreba jablkami šetriť.
- Jablkovú vrstvu posypeme vanilkovým cukrom a mletými orechami, ktoré sú ako bonus a vylepšujú celkovú chuť koláčika.
- Druhú polovicu cesta rozvalkáme ako prvú a prenesieme na plech, čím sa všetko prikryje. Ešte pred vložením do rúry celý koláčik popicháme vidličkou. Do rúry som položila aj plechový hrnček s vodou.
- Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 30 minút. Až po vychladnutí celý obsah plechu pocukrujeme, lebo ináč by sa cukor roztopil.
- My máme radi, keď je náplň viac kyslejšia ako sladšia. Kto chce, môže pridať počas dusenia jabĺk viac cukru. Uvedené množstvo 100 g kryšt. cukru je len orientačné.
Pred podávaním je vhodné nakrájané pité vychladiť v chladničke, hlavne teraz v letných horúčavách.
- P.S. Hrozno je už z našej tohoročnej úrody a dotvára "zátišie"...