Jablkové pité - klasické (fotorecept)

Jablkové pité - klasické (fotorecept)
Foto: jerica
jericaJerica, recept pridal: 23. marca 2010 11:26Ďalšie jeho recepty

Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.

Suroviny

60
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.

2

Postupne vmiešavam múku.

3

Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.

4

Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.

5

Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .

6

Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.

7

.....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča
Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 7

8

... papier ide ľahúčko stiahnuť
Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 8

9

.. dokonca ostane na ďaľšie použitie
Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 9

10

.. okraje popritláčam,
Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 10

11

horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)
Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 11



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 14 ľudí (4,4 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sjuz, 23. marca 2010 o 12:48
    takto robievala aj moja mama, zbožňovala som ho....:)


  • evas13, 23. marca 2010 o 13:33
    Všetko, čo je z jabĺk milujem a pyté obzvlášť. Odkladám do KK.


  • janger, 9. septembra 2010 o 19:25
    Aj toto je krasny receptik. @jerica , tu foliu, co pouzivas, nepoznam. Je to silikon?


  • jerica, 10. septembra 2010 o 07:23
    @janger tá fólia je neskutočne dobrá vec , nie je to silikón , je to ohňuvzdorná fólia , predáva sa aj u nás , je dosť drahá , ale vynikajúca , môže sa použiť minimálne na viac ako sto pečení, a to si myslím , sa nestane , že spravím 100 koláčov na plechu , ani do smrti , plech ostane čistý , koláč super, len sa moc o tom nevie , prvý raz som tú fóliu dostala od mojej priateľky , má syna vo Švajciarsku , ten , myslím si , zaoberá sa predajom tejto folie , ale na veľko , používajú ju aj vo veľkých firmách , zrejme pekári , neviem , len toľko. Keby som vedela , ako , tak ti ju pošlem .


  • janger, 10. septembra 2010 o 10:01
    @jerica mila, si strasne zlata! Ja sa popozeram po obchodoch, iste to bude dostat aj tu. Len som o nej nevedela. Podla obrazku som najprv myslela, ze je to papier na pecenie, az ked som citala ten postup, tak tam pises o folii, tak som bola zvedava ;-))). Ale teda teraz uz viem. Dakujem ti za vysvetlenie a aj za tvoju ochotu!!! Pozdravujem ta!


  • janger, 10. septembra 2010 o 10:08
    @jerica , tak uz som aj hladala na internete a som sa potesila, je to dostat aj tu, dokonca vo viacerych velkostiach, aj v okruhlej forme (do panvice). Takze si ju istotne objednam. Este raz, dakujem za tip.


  • jerica, 10. septembra 2010 o 11:35
    s tou foliou sa veľmi dobre pracuje , na nej som váľkala to cesto , preniesla na plech , a na to druhé som tiež cesto vyváľkala , dala na koláč s jabkami , tie jablká nesladím , lebo cesto je dosť sladké , len keď posypem orechami zamiešam do nich kryštál.cukor.Ďakujem za pozdrav , to isté máš aj odo mňa , ahojko , dala som na varechu včera čo som robila polievku , bola výborná , nechcem sa chváliť , ale neostalo z nej iba čo som nachystala manželovi Jankovi do roboty.


  • janger, 10. septembra 2010 o 11:45
    @jerica , to je na tej folii sikovne, ze sa da na nej aj valkat a tak si to cesto prenesies na plech a netrha sa. Takze ked si ju budem kupovat, kupim hned dve. A mrknem aj na tvoju polievocku, verim, ze je vyborna. Ved vsetky tvoje recepty su velmi dobre.


  • janger, 10. septembra 2010 o 11:49
    @jerica , pozerala som, ale polievku od tebe nevidim. Ci dobre pozeram? Ale snad este nie je uverejnena...Ked pridem vecer z roboty, tak potom pozriem, snad tam uz bude. Ahoj!


  • jerica, 10. septembra 2010 o 11:58
    @janger škoda , že som nenafotila v reze ten koláčik , ešte som nevedla , že budem prispievateľka web varecha , fotila som to pre rodinu Alenku z Nemecka , aj s popisom , teraz sa mi to zišlo , ináč na tej folii môžeš piecť aj mäso , len keď máš obyčajný plech , ja mám od nevesty darček na ježiška perfektný plech MIELE , nie len , že super sa v ňom pečie , ale čistiť to je radosť , nič sa neprilepí , krásne a rýchlo sa upečie , len ja v tom nerobím koláče , na to mám tie moje klasické plechy a k tomu tú fóliu , ja za tie roky čo robím s tými fóliami , už mi aj ztmavla tým pečením , používam novšiu, ale tá stará sa vždy niekde uplatní , nesmie sa zabudnúť , keď režeš koláčiik , musíš dávať pozor , aby sa fólia neprerezala , narežem a potom z takej umelej hmoty zn.TUPPERWARE mám krájač na koláče a tým to dokrájam. www.tupperware.sk tam si pozri, ale určite máte aj u vás www, len na konci vašu krajinu.


  • jerica, 10. septembra 2010 o 12:01
    Pridám ešte jeden , ptom to dám naraz zverejniť , keď prídeš z práce už to tam bude. Teším sa ako si vylepšíš varenie. J.


  • janger, 10. septembra 2010 o 21:06
    @jerica , ten tvoj plech som si uz obzerala pri niektorych tvojich receptoch ;-). Taky hlboky, sikovny...Tupperware poznam, je to aj tu, mam kopu veci z toho, hlavne vselijake misky...Musim pozriet ten krajac na kolace. No ale teraz si idem pozriet tvoje nove receptiky. Som zvedava...


  • remcula, 25. septembra 2010 o 20:01
    To je super!!! Já nemám sice fólii, ale pečící papír vždy, tak to je něco. Tak dlouho jsem na světě a ještě se musím hodně učit. Díky moc!! To si ukládám, abych třeba nezapoměla.


  • elisticka, 26. septembra 2010 o 07:57
    @jerica práve som si spomenula že ved mam takú foliu vyhrala som ju v súťaži myslim Hera a ešte som s nou nič nerobila.-((((((((((už viem ako ju použijem:-)))toto pyté je vynikajúce vyskúšam urobiť pomocou folie.....dakujem za dobrý nápad:-))))))


  • evanaaa, 26. septembra 2010 o 17:34
    Tú fóliu občas majú v Lidli, keď je akcia a nie je až tak drahá, mňa vyšla ešte v korunách asi na 70 sk, piekla som na nej aj linecké koliečka a podobne, kde sa nemusí vymazávať plech.


  • jabodka, 27. októbra 2010 o 13:51
    Kočky, fóliu si môžete objednať napr. v zásielkovom obchode Orion. Nie je vobec draha, stoji 4 €. Tu je linka, kde foliu najdete: » www.zasielkovyobchod.sk/katalog-jesen-2010/kuchyna/19-pecenie.h...


  • arriska, 2. novembra 2011 o 01:48
    Prasok do peciva pridame k muke? :)


  • jerica, 2. novembra 2011 o 08:19
    @arriska pekné ráno, áno prášok do pečiva zmiešam s múkou :-)


  • nicopopa, 9. decembra 2011 o 23:46
    Urobila som kolac podla toho receptu. Je fantasticky. Ako mame jablcka od zahrady je u nas na stole skoro kazdy tyzden. Nikdy nie je dost. Dakujeme @jerica.


  • zuzu3011, 5. januára 2012 o 14:21
    vcera vecer som kolacik robila a do rana bol skoro cely zjedeny :) moja sestra s priatelom mu dali zobrat, zozala som pochvalu :)
    @jerica dakujem :)


  • jerica, 29. januára 2012 o 00:15
    @zuzu3011 a @nicopopa ďakujem za odozvu na recept,som potešená že ste si dali tú námahu a pokúsili sa využiť, síce starý, ale výborný recept na jablkové pyté.


  • myalab, 30. januára 2012 o 13:17
    @jerica mas to ukazkovy receptik, ako vsetky Tvoje...




  • nicopopa, 27. februára 2012 o 00:45
    Ahoj @jerica. By som chcela prave tu skusiť čo ste ma naučila. Dufám že sa podari. Dakujem, Nico

    » picasaweb.google.com/lh/photo/9HR9xb-0B71YPg9e8e81yn221W3L12...


  • nicopopa, 27. februára 2012 o 00:47
    nič, som s toho neštastna. Poprosím redakciu aby zmazala tie tri posledne komentare. Prepačte, Nico


  • jerica, 27. februára 2012 o 09:51
    nerob si starosti , určite na to prídeš , ale aj tak je to dobré , linka sa dá otvoriť,si zlatá, máš snahu a to sa cení . Pekný deň a začínajúci sa týždeň všetkým varechám čo sú na web varecha.sk.


  • 2010, 27. februára 2012 o 11:01
    @nicopopa , klikni pravym gombikom a potom klikni na tretie od vrchu -copy image location - a paste sem a je to tu.. dufam cheers




  • nicopopa, 27. februára 2012 o 11:24
    dakujem vstekich, ale ja asi som blba. Skusila som aj s mužom, aby som nebola ja tu sama sisi, ale nejde my. Nenajdem tam ten link, ako nie ze nenajdem, nemam to napisane. že nie som taka zaciatocnicka na internete v html, ale nic. To ma porazi. Prepacte ze otravujem a ze pisem offtopic


  • jerica, 18. marca 2012 o 22:14
    Nicolka neotravuješ , koláčik máš perfektný , hlavne že chutil,teším sa s tebou:-)) pozdravujem:-)


  • mortisha29, 6. apríla 2012 o 16:25
    keď prikrývam druhým cestom tak to najskôr prikryjem a potom fóliu pomaly odstránim? trošku je to na mňa zložitejšie napísané :D vďaka


  • jerica, 6. apríla 2012 o 22:38
    @mortisha29 pridala som foto aj popis , keď chceš pozri si,je to osvieženie staršieho receptu , robila som už len na pečiacom pepieri. myslím si že k tomu čo je nafotené nemusí byť komentár. Teším sa že si to vyskúšaš.


  • mortisha29, 7. apríla 2012 o 11:50
    veľká vďaka koláč robieva moja babka no bez pečiaceho papiera. Určite jej tento trik poradím a koláč sama vyskúšam :) Pekný deň


  • irenaw, 30. mája 2012 o 12:00
    v sobotu som ho upiekla pre môjho jabĺčkového synovca. je to presne také pyté, aké si pamätám z detstva, úžasné a krehké. a vychytávka s prenášaním na papieri spôsobila, že som mala krásny povrch bez zlepovancov, čo sa mi veru nedarilo pri prenášaní na valčeku. ďakujem za recept ;-).


  • jerica, 30. mája 2012 o 12:22
    @irenaw ďakujem za odozvu, teším sa že nefotím pre parádu, ale vždy dorú radu našim varecháčom.
    Teraz pečiem na dvoch plechoch čerešňovú bublaninu,(tú čo mám v mojich receptoch)končia prvé čerešne , tak to ešte chcem stihnúť,naši vnuci zbožňujú takéto ovocné koláče,minule mi vnuk povie keď už jedol piaty kus , že má to jednu chybu ,musí vypľúvať kôstky,"ale babi to mi nevadí" škoda , tento rok čerešne mali veľkosť málo väčšie od hrášku.


  • margemanni, 15. septembra 2012 o 12:40
    Koláčik takéhoto typu som robila iba raz..a to práve ten tvoj :) No, nič iné mi nezostáva iba do neba vychváliť! :) Mňaaam!


  • jerica, 15. septembra 2012 o 21:55
    @margemanni taj to ti veru gratulujem , určite ti pomohol fotopostup.
    Aj dnes sme dojedli tento koláčik,mne to príde ako nedeľný koláč k poobedňajšej káve.


  • irenaw, 31. októbra 2012 o 19:14
    tento koláč sme si všetci obľúbili. cez víkend som mala upiecť niečo bez cukru a bez bielej múky a mohli tam byť jablká. nič lepšie mi nenapadlo, ako upraviť recept, ktorý som už viackrát piekla a ktorý je výborný. tak sa chcem spýtať, či ho môžem uverejniť v upravenej verzii, samozrejme s odkazom na originál :-)


  • jerica, 31. októbra 2012 o 20:50
    @irenaw , som potešená , že sa recept osvedčil , myslím si , že bude dobre keď to zverejníš tak ako píšeš , je rozumné to pridať pre tých čo nemusia tak sladké a s bielou múkou :-) Už sa teším :-)


  • irenaw, 31. októbra 2012 o 21:11
    @jerica ďakujem


  • bambuch, 15. novembra 2012 o 15:03
    Ahojky dík za recept práve sa pečiie.Verím,že bude výborný a všetkým bude chutiť !


  • iva63, 29. novembra 2012 o 15:55
    @jerica , nádherný chutný koláčik...rcp krásne spracovaný...ten pečiaci papier oceňujem-:) je to výborný zlepšovák... ďakujem,kk-:)


  • moja54, 20. januára 2013 o 11:16
    Wau, super napad s foliou. Casto peciem pyte, mam svoj recepr, trochu iny ako tento, ale vzdy som sa natrapila aby som to krehke cesto dala na plech. Juj, dakujem za vyborny napad. Dnes idem upiest pyte podla tohto receptu. verim, ze bude vyborny a bez trapenia. Dakujem :-)


  • jerica, 20. januára 2013 o 13:34
    @bambuch , teším sa , dúfam , že chutil :-)
    @iva63 , som rada , že som pomohla :-)
    @moja54 , nič nie je krajšie a lepšie ako dobrá rada :-)


  • radost, 6. októbra 2013 o 07:56
    v mojom živote sa stala nenapraviteľná chyba..:
    sestra-@jerica-mi chýba...
    takto hľadám,pátram sama-často z nevedomosti ujde sa mi od života rana..
    @jerica-z ávidím..mala si sa od koho fintičky kuchyne učiť..
    ja nie...preto tak často ma nezdary chodili mučiť..
    ale odkedy mám VARECHU-našla som tu stálu múdrosť aj potechu..
    želám pokojnú nedeľu



  • margaretka28, 6. októbra 2013 o 13:56
    :-)) mám presne takýto istý recept a dnes som ho robila , krásne fotky :-)


  • jerica, 6. októbra 2013 o 23:29
    @radost ďakujem, je pre mňa radosťou, že ma berieš sestrou, teším sa, že rady s radosťou berieš, aj keď sestru a radcu som mala mamu, starú mamu, hoc volali sme ju babka, tá je moja stála, aj ked len už z hora, volá ma tá, moja babka, veru nalepilo sa na mňa čo to z varenia a pečenia.
    Rada sa podelím, aj ked je to v skormnosti, nie je toho času nazvyš, ale bez zlosti si vychutnávam v živote radosti a najviac mám radosť, keď má ten druhý ešte väčšiu radosť, to ma veru najviac poteší :-)
    @margaretka tých receptov je tu dosť, len každý je v niečom iný, aj ked len v malom zložení, potešila som sa pochvale za čo ti ďakujem, :-)


  • stacy77777, 12. októbra 2013 o 21:19
    Milá @jerica , koláčik upečený,vôňa pripomína detstvo.Takýto pekávala naša nebohá mama a my so sestrou sme darmo hľadali ten správny recept, mama mala väčšinu receptov zapísaných "v hlave"...som veľmi rada,posuniem sestre do Čiech,ďakujem veľmi pekne. Inak prenášanie cesta či už na podložke,či papieri na pečenie je naozaj výborný nápad,povrch je pekne hladučký a tvoje mašlovanie som od teba okukala už dávnejšie. Ešte raz vďaka,prajem krásny víkend.


  • jerica, 17. októbra 2013 o 07:47
    Milá @stacy77777 ďakujem za odozvu , potešilo :-) Teraz, ked máme svoje jablká, pečiem každý týždeň, viac menej pre deti :-)


  • betul, 29. októbra 2013 o 15:13
    Dobrý nápad s tým prenášaním z papiera na pečenie. Mne sa aj osvedčilo to, že som si druhú polovičku cesta dala zamraziť ako malé guľôčky a potom iba nastrúhala na strúhaku. Asi tak ako sa robí známy strúhaný tvarohový koláč. Celkom sa mi to osvedčilo a vyzerá to zaujímavo...


  • jerica, 1. novembra 2013 o 22:55
    @betul , ďakujem, každá rada, dobrá rada, teším sa, že som zas o niečo múdrejšia, na budúce si narobím cestá, a "fik" do mrazáku, vyskúšam.


  • lexminka, 12. februára 2014 o 19:09
    jej tento kolacik si ametam ako dieta :) po dlhej dobe som ho urobila ja svojim detom a tento receptik je ozaj dobry.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist