Jablkové pité - klasické fotorecept

jericaJerica, 69 ročná žena, Bratislava, 23. marca 2010 11:26
Ďalšie jej recepty »

Jablkové pité - klasické (fotorecept)Foto: jerica

Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.

60 min
príprava

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.

  2. 2

    Postupne vmiešavam múku.

  3. 3

    Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.

  4. 4

    Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.

  5. 5

    Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .

  6. 6

    Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.

  7. 7

    .....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... papier ide ľahúčko stiahnuť

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .. dokonca ostane na ďaľšie použitie

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .. okraje popritláčam,

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)

    Jablkové pité - klasické (fotorecept) - obrázok 11
ohodnoť recept:
Hlasovalo 15 ľudí (4,5 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist