Jabĺčkový koláč
šéfkuchár Hotela Elizabeth v Trenčíne, 30. apríla 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
150 g |
|
160 g |
|
7 g |
|
4 PL teplá |
|
2 PL |
|
Na vymastenie formy: | |
|
|
Na vysypanie formy: | |
|
|
Smotanová plnka: | |
200 g |
|
200 ml (33 %) |
|
130 g |
|
Jablková plnka: | |
5 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
Želatína: | |
300 ml |
|
100 ml |
|
1 a 1/2 PL |
|
11 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne za stáleho šľahania prilievame olej a teplú vodu. Ako posledné zľahka ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- 2
Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy, urovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 1 hodinu.
- 3
Hotový korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy a prerežeme na dve polovice, každý plát má mať hrúbku 1–1,5 cm.
- 4
Smotanová plnka: Na plnku vymiešame mascarpone, smotanu a cukor.
- 5
Jeden plát korpusu vložíme naspäť do tortovej formy a zatvoríme ju. Na plát nanesieme väčšinu plnky a prikryjeme druhým plátom. Zvyšnou plnkou natrieme vrchný plát.
- 6
Jablková plnka: Očistené a nastrúhané jablká zmiešame s práškovým cukrom a so škoricou. Rovnomerne navrstvíme na vrch koláča.
- 7
Želatína: Zmiešame všetky suroviny na želatínu, necháme asi desať minút napučať a zohrievame, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Necháme vychladnúť a koláč zalejeme na dvakrát. Najskôr polovicou želatíny, necháme odležať, kým želatína stuhne, a potom zalejeme aj druhou polovicou. Necháme stuhnúť v chlade.
- 8
Dezert môžeme podávať aj s bobuľovým ovocím a s ovocným coulis.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu