Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jabĺčkový koláč

Lukáš Kováčik
šéfkuchár Hotela Elizabeth v Trenčíne, 30. apríla 2022
Jabĺčkový koláč
Foto: Pravda - Ivan Majerský
40 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
150 g
160 g
7 g
4 PL teplá
2 PL
Na vymastenie formy:
Na vysypanie formy:
Smotanová plnka:
200 g
200 ml (33 %)
130 g
Jablková plnka:
5 ks
3 PL
1 PL
Želatína:
300 ml
100 ml
1 a 1/2 PL
11 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne za stáleho šľahania prilievame olej a teplú vodu. Ako posledné zľahka ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  2. 2

    Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy, urovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 1 hodinu.

  3. 3

    Hotový korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy a prerežeme na dve polovice, každý plát má mať hrúbku 1–1,5 cm.

  4. 4

    Smotanová plnka: Na plnku vymiešame mascarpone, smotanu a cukor.

  5. 5

    Jeden plát korpusu vložíme naspäť do tortovej formy a zatvoríme ju. Na plát nanesieme väčšinu plnky a prikryjeme druhým plátom. Zvyšnou plnkou natrieme vrchný plát.

  6. 6

    Jablková plnka: Očistené a nastrúhané jablká zmiešame s práškovým cukrom a so škoricou. Rovnomerne navrstvíme na vrch koláča.

  7. 7

    Želatína: Zmiešame všetky suroviny na želatínu, necháme asi desať minút napučať a zohrievame, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Necháme vychladnúť a koláč zalejeme na dvakrát. Najskôr polovicou želatíny, necháme odležať, kým želatína stuhne, a potom zalejeme aj druhou polovicou. Necháme stuhnúť v chlade.

  8. 8

    Dezert môžeme podávať aj s bobuľovým ovocím a s ovocným coulis.

Diskusia k receptu