Jablkový koláč
Jabĺčkový koláč
Autor receptu: redakcia
40 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup- Korpus: Vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne za stáleho šľahania prilievame olej a teplú vodu. Ako posledné zľahka ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy, urovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 1 hodinu.
- Hotový korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy a prerežeme na dve polovice, každý plát má mať hrúbku 1–1,5 cm.
- Smotanová plnka: Na plnku vymiešame mascarpone, smotanu a cukor.
- Jeden plát korpusu vložíme naspäť do tortovej formy a zatvoríme ju. Na plát nanesieme väčšinu plnky a prikryjeme druhým plátom. Zvyšnou plnkou natrieme vrchný plát.
- Jablková plnka: Očistené a nastrúhané jablká zmiešame s práškovým cukrom a so škoricou. Rovnomerne navrstvíme na vrch koláča.
- Želatína: Zmiešame všetky suroviny na želatínu, necháme asi desať minút napučať a zohrievame, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Necháme vychladnúť a koláč zalejeme na dvakrát. Najskôr polovicou želatíny, necháme odležať, kým želatína stuhne, a potom zalejeme aj druhou polovicou. Necháme stuhnúť v chlade.
- Dezert môžeme podávať aj s bobuľovým ovocím a s ovocným coulis.
|