Drobné pečivo
Drobné pečivo

Išelské tortičky

mojaradost - bez fotkymojaradost, 7. decembra 2017

Na Vianoce u nás nemôžu chýbať:))

40
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
420 g
140 g
280 g
80 g mleté
1 bal
1 ČL
Plnka:
250 ml
1 bal (40 g)
200 g
250 g
1 PL
2 PL mleté
Ďalej potrebujeme:
200 g
 (Dr.Oetker)




Postup

  1. 1

    Cesto: múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme do misy, pridáme cukor, Heru, vanilkový cukor, mleté orechy. Cesto vymiesime a odložíme do chladu zabalené v potravinárske fólii na 30 minút. Potom ho vyberieme, necháme chvíľu postáť a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm, vykrajujeme formičkou priemer 4,5 cm a upečieme aby zostali bledé. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Plnka: mlieko uvaríme s pudingovým práškom na hustú kašu a necháme vychladnúť, prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila šupka. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme po čiastkach vychladnutý puding a um. Vyšľaháme na hladký krém a zamiešame orechy.

  3. 3

    Vychladnuté kolieska spájame plnkou pomocou cukrárenského vrecka. Vrchnú časť namočíme do rozpustenej čokoládovej polevy. Ešte počas tuhnutia ozdobíme drobným zdobením a necháme stuhnúť. Odložíme do chladu. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mitzy
Prosim ta, upecies platy a potom vykrajujes alebo povykrajujes a pecies? A aky je cca priemer? Velmi sa mi pacia a chcem ich upiect. Dakujem
redakcia
@Mitzy (7.12.2017 19:06)

Autorka receptu doplnila priemer koliesok (4,5 cm) a upresnila postup - najprv vykrojiť, potom upiecť.
mojaradost
Ešte jedna poznámka, plech vyložíme papierom na pečenie, ukladáme vykrojené kolieska a upečieme.
Ďakujem:))
bubaya
Pekná spomienka.....Kedysi som aj ja piekla Išlerské tortičky, ale plnku som robila len z cukru, čokolády, rumu a masla a jednu tortičku som potrela ríbezľovým lekvárom. Netrúfla by som si urobiť plnku s pudingom, neskysne to? Ale je s tým papračka, tak som tortičky vyradila zo zoznamu. Odporúčam hotové tortičky položiť na mriežku a polievať čokoládou, je to oveľa rýchlejšie a rovnomernejšie. A tá stvrdnutá čokoláda, čo nakvapkala pod mriežku, bola vždy najlepšia.
mojaradost
@Bubaya (7.12.2017 21:16)

Mne sa ešte nestalo, že by plnka skysla, ide do nej um a keď sa drží pečivo v chlade, vydrží veľmi dlho, pravda keď sa nezje. Robota je so všetkým, podľa mňa nie je to až také zložité ako sa zdá...
1x bubaya
bubaya
@Mojaradost (7.12.2017 21:23)

To je pravda, alkohol konzervuje. Ja som jedneho casu piekla pre dve rodiny, a este aby jedno bolo bez cukru a bez psenice, tak som vyradila pecivo, s ktorym bolo viac prace. Ale narobila si mi chute, mas ich pekne, tak mozno tohto roku upeciem. :
marienka44
@Bubaya (7.12.2017 21:16)

ja len zliepam s domácim ribezľovým lekvárom, hore čokopoleva s kuskom mandle. moje cesto je viac orechové.
havino
fajnovo vyzerajú, ja ich plním plnkou z orechov, s rumom a džemom, bez masla, uložím si pre zmenu aj tvoje, páčia sa mi
mojaradost
Ďakujem všetkým za milé komentáre a teším sa, že sa Vám recept páči, len ho vyskúšať:))
fidolena
@mitzy (7.12.2017 19:06)

už ked to je upečene sa to neda vykrajovat treba z cesta vykrajovat a davat na plech potom piect
tallivera
Ahojte baby , prosim poradte, akurwt som ich dorobila avsak rum ani um som do plnky nedala lebo som ho nemala. A teraz otazka ako dlho a cca pri kolkychbstupnoch ich mam skladovat? Momentalne najchladnejsia miestnost 19 stupnov . Vydrzia do nedele? Nepokazi sa v nich ta plnka? Ci radsej do chladnicky s nimi? Len ci potom kolaciky nenavlhnu. Vopred dakujem za odpovede
tallivera
Este som zabudla dodat ze ja som puding do plnky nedavala, len maslo, orechy a cukor. Puding som tiez doma nemala tak som improvizovala