Foto: deer
Nedávno ma v kuchyni prepadla kreatívna chvíľka a vzhľadom k tomu, že sa mi po byte šírila vôňa jazmínovo-pomarančovej sviečky, voľba niečoho orientálneho bola Zobraziť celý popisNedávno ma v kuchyni prepadla kreatívna chvíľka a vzhľadom k tomu, že sa mi po byte šírila vôňa jazmínovo-pomarančovej sviečky, voľba niečoho orientálneho bola takmer jasná. Už som si len našla na internete zopár informácií o indických koreninách, zoskupila na pult všetky suroviny ktoré ponúkla moja komôrka a pri príjemnej inštrumentálnej hudbe som začala tvoriť. Vzniklo toto lahodné a ľahké jedlo, ktoré poteší aj milovníkov klasickej domácej kuchyne.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g |
|
1 PL neochutený |
|
6 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
2 lístky čerstvá |
|
1 ČL |
|
1 ks žltá |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
1 hrnček guľatá |
|
1 PL |
|
1 ČL sušená |
|
Postup
-
1
Najprv si kuracie prsia očistíme, umyjeme, rozrežeme na polovice a nakrájame na rezančeky. Pripravíme si marinádu z kokosového oleja, soli, zázvoru, kajenského korenia, kari, sušenej bazalky a pomarančovej šťavy. Nakrájané kuracie rezančeky do tejto zmesi dôkladne zapracujeme, prikryjeme a necháme aspoň pol hodiny odležať pri izbovej teplote.
- 2
Medzi tým si môžeme pripraviť šalát. Nakrájame si cherry paradajky aj žltú papriku na malé kúsky, zľahka okoreníme čiernym mletým korením, trošku posolíme, ale ďalej už nekoreníme keďže mäsko bude chuťovo výrazné. Šalát premiešame, uložíme do misky z pomarančovej šupky a na vrch položíme lístky čerstvej bazalky.
- 3
Po pol hodine si dáme na sporák rozhorúčiť panvicu na sucho. Keď bude dostatočne horúca, pomaly na nej začneme opekať marinované mäsko do červena z oboch strán. Opečené kúsky si odložíme na pomocný tanier, prikryjeme aby celkom nevychladli a budeme pokračovať prípravou ryže.
- 4
Do tej istej panvice kde sme opekali mäso nasypeme hrnček ryže, ktorú rýchlo osmažíme na zbytku oleja. Ak nám ostal ešte zvyšok marinády z mäsa, môžeme ju pridať k ryži a doplníme to dvoma hrnčekami vody. Premiešame, počkáme kým voda začne vrieť, vtedy pridáme jednu lyžicu zeleného čaju, stlmíme plameň a za občasného premiešania pozvoľna varíme do mäkka.
- 5
Nakoniec už stačí jedlo pekne naservírovať, aby bol zážitok z tohto orientálneho jedla úplný. Ako nápoj odporúčam podávať ayurvédský jogurtový nápoj "Lassi", čo je vlastne biely jogurt zmiešaný s vodou a troškou korenia. Dobrú chuť! :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/laksa-alebo-polievka-zo-sto-sur...
en.wikipedia.org/wiki/Peranakan_cuisine...