Laksa alebo polievka zo sto surovín aj sardiniek aj ananásu

2010 - bez fotky2010, 25. septembra 2010
Laksa alebo polievka zo sto surovín aj sardiniek aj ananásu
Foto: 2010

Takze ako som pisal v diskusii recept ktory ma zaskocil, http://varecha.pravda.sk/diskusie/recept-ktory-ma-zaskocil/772-forum.html , zatelefonoval som svojmu poradcovi Thajskemu sefkucharovi.Takze prikladam Asam- Nonya Laksu ako by Zobraziť celý popisTakze ako som pisal v diskusii recept ktory ma zaskocil, http://varecha.pravda.sk/diskusie/recept-ktory-ma-zaskocil/772-forum.html , zatelefonoval som svojmu poradcovi Thajskemu sefkucharovi.Takze prikladam Asam- Nonya Laksu ako by ju servirovali ci uz na ulici alebo v dobrej restauracii,kde si kazdy prida do horuceho zakladneho vyvaru dalsie suroviny.Viem ze je to proti principu slovenskej kucharky davat "surove" prisady do polievky ale v juznej azii sa moze vsetko

3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
1hrncek
obloha:
2
3 lyzice
3 lyzice
1
1
1
3
1
za hrst
za hrst
3 lyzice
500 g




Postup

  1. 1

    Asam - Nonya Laksa pastu dame dame varit do vody podla navodu, tato laksa je bez kokosoveho mlieka ale aj tak je velmi ovocne pikantne aromaticka.Do variacej zmesi pridame paradajkove sardinky a anasove kusky varime cca 3 minuty.(Klasika ako mi bolo povedame by mala este mat aj tofu na kocky pridane do vyvaru.)

    Laksa alebo polievka zo sto surovín aj sardiniek aj ananásu - obrázok 1
  2. 2

    Do vriacej vody si dame uvarit podla navodu vajickove slize. Tak isto si uvarime vajicka na tvrdo.

  3. 3

    Pripravime si vsetky suroviny, nakrajame na drobno a jemno.

  4. 4

    Do misky dame slize zalejem vyvarom a pekne oblozime v Thajsku si pridavaju este extra chilli omacku.

Diskusia k receptu

dorisa
No, paráda, dala by som si, ale uvariť si to doma? to asi v by som dlho zháňala tie ingrediencie. Skvelé.
michsamant
Pamatam si na tvoj davnejsi recept na Lakshu. A ako tato chutila s tymi sardinkami????
2010
Na moje male prekvapenie super,tie sardinky tam nerusili ale zmenili kari zaklad na rybaci ( take Halaszle s pikantne kyslou podchutou) * ) aj ked toto je Laksa aku som este nemal , lebo tu co my oblubujeme je s kokosovym mliekom a tato nie je( ako som pisal v diskusii je asi 14 druhov tejto polievky).

* PS: Inac ta kari pasta uz mala v sebe: citronovu travu , listy z kafirovej limetky,zazvor cerstvy, cesnak, galangal, tumeric cerstvy,chilly, sol , korenie.

frezia68
Ach,jej.....to je ale rafinovaný recept,prišla by som okoštovať.
evanaaa
Oóch, nazvala by som ju polievkou 100 chutí, pritom si asi každý pridá do nej, čo má rád. Ale s tými sardinkami som už podobné niečo videla,ale jednoduchšie na prípravu.
alexdidi
veľmi zaujímavé....určite by som ochutnala, ak by mi niekto pripravil...
jerica
@2010 krásna práca , pekne si to rozpísal , zaranžoval , tácka so surovinami mi pripomína vesmír , (pozadie čierna diera) popisky na surovinách so surovinami (vesmírne telesá), ten tanier naša planéta , jednoducho sveta skúsený odborník v gastronómii . Trochu Ti závidím , ber to , ale v dobrom . J.
sjuz
2010 - veľmi kvalitne popísané:), super! Veru, neviem si cvelkom predstaviť tú chuť...ale s manželom chceme navšíviť Thajsko, tak sa už véééľmi teším na kuchyňu!
2010
jerica, treba vyskusat kuchynu suznej azie ktora nie je cinska, ale skor by som povedal ze vacsina receptov by sa v europe klasifikovala do kategorie teplych salatov, kratkostou pripravy a pouziti cerstvych surovin.
Sjuz, vela dobrych hotelov organizuje kurzy zaklady Thajskeho varenia
( doporucujem , zmeni ti to nazor na tradicne dlhe vyvaranie) a hlavne chilli , cesnak a cerstvy zazvoraa vela cerstvych byliniek je zaklad vsetkeho tak asi u nas cibula paprika.
PS: Pozor zo zaciatku si objednavaj "mild"- sladke, v Thajsku je ina skala stiplavosti...
bozulka
@2010 máš krásne urobenú predprípravu,človeka to potom núti vyskúšať.Tvoju kuraciu s krevetami som vyskúšala aj keď som nemala všetky suroviny/čo nerobievam/ale neodolala som.Manželovi som musela dať bez kreviet.On veľmi na experimenty trošku divokejšie nieje.Ja som bola spokojná aj s krevetami.Keď budem skúšať tento recept tiež neviem či všetko zoženiem/možno v metre alebo Rakúsku/.Uvidím.Thajská bazalka-je iná?
tetuska
škoda, že je to zložitejšie na zháňanie surovín, ešte v takej Bratislave, to ide, ale u nás na Orave, to by som sa musela presťahovať...
2010
bozulka , tento rok budem musiet prist mama mala operaciu ,tak donesiem tu originalnu Laksa pastu ( neuropsku).
S tou thajskou bazalkou si nerob starosti , ano je ina, hlavne ze je pekne farebna do fialova, a vydrzi tepelne spracovanie,a ma ostrejsiu chut, ale klasicka je tak isto OK.
babav
Umelecka polievocka,ale chuti lepsie ked mi ju navari odbornik!
@2010 , si velky pokusitel a drazdis nam svojimi receptami
chute ;-))
jerica
kuracia laksa s krevetami je už na FB .