Il polipo - chobotnica alla Luciana

eraserhead - fotkaeraserhead, 26. septembra 2011

Recept pochádza od starých rybárov zo Santa Lucia (časť Neapolu)

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
50 g
100 g
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme malé chobotnice max 100g/ks, ideálne sú okolo 50g Chobotnice zbavíme "zubu" a "vnútorností", čistíme vodou a soľou. Poukladáme ich hlavou dolu do tvaru hviezdy.

    Il polipo - chobotnica alla Luciana - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme najemno nasekaný cesnak a papričku, veľmi jemne koreníme (iba pre arómu). Pridáme troška oleja. Zakryjeme a na polhodinku dáme na najmenší plameň . Medzi tým si na panvici s trochou oleja a cesnaku dáme pripravovať rajčiny.

    Il polipo - chobotnica alla Luciana - obrázok 2
  3. 3

    Ubehla polhodinka, chobotnice pustili vodu a zmenili farbu.

    Il polipo - chobotnica alla Luciana - obrázok 3
  4. 4

    Z vedľajšej panvice pridáme polohotové rajčiny, kapary a olivy. Soľ nie je potrebná, kapary naložené v soli jej majú dostatok. Dokonca aj olivy som mal naložené nasucho - v soli. Upravujeme ešte asi 15 minút a okamžite podávame. Dôvod prečo sa používajú olivy s kôstkou je ten, aby farba olivy neprešla do chobotnice alebo do omáčky (chobotnica sa tepelnou úpravou aj tak vyfarbí)

    Il polipo - chobotnica alla Luciana - obrázok 4

Diskusia k receptu

2010
Parada ako z casopisu, len si tu tetky nalakal , super, hned by som si dal a este k tomu vino di casa.
3sandra3
jééého, aké je to krásne,,, tie chobotničky nemajú chybu
babav
Krasne jedlo na pohlad,len ma zaujima ci su takto pripravene chobotnicky nie huzvove....nie vzdy sa vydaria napriek dlhej
tepelnej uprave... aj sikovnemu kucharovi;-)
tinca
ja som jedla chobotnicu na dovolenke na Sicílii, veľmi mi chutila, ešte sa na tanieri hýbala. Ale doma by som nemala odvahu ju robiť.
eraserhead
@bebav práve spôsob ako sa v prvej fáze pripravuje (žiadna voda alebo iná omáčka) spôsobí že koža sa "zablokuje" a chobotnica bude aj vizuálne aj chuťovo dobrá. Je taktiež dôležitý plameň - čo najmenší.
@tinca to tu nehovor že sa ti niečo na tanieri hýbalo, prípustná je maximálne huspenina ............
celero
Pekne vyfarbená chobotnica :)) Určite vyskúšam, ak zoženiem chobotnice...
afataga
mnam ja robievam chobotnice inak, dala som sem aj recept, mam jednu otazku-ked su uz makke tu vodu co pustily nevylejes?
oblizprst
Chobotnice dostať celkom normálne v Metre. Sú skvelé, je to moja obľúbená morská potvora a zvlášť šalát je geniálny.
oblizprst
Možno že sa čašníkovi triasla ruka, keď sa tá chobotnica hýbala... :)
1vlasticka
hm hned by som to okostovala uz som chobotnicu jedla v chorvatsku bola supe r aj toto vyzera super
afataga
dakujem, ja robievam tak ako robil chorvat a ten ju vylieval, ale asi kazdy recept je iny
2010
@eraserhead , taliansky specialista ... v ladnicke su stejky z Chianina 1kg kazdy a zajtra sa robi vonku Bistecca alla Fiorentina.